Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νεκρός από overdose ο πρώτος άντρας στη ζωή της πριγκίπισσας Βεατρίκης!

Ο γυναικάς Αμερικανός που λάτρευε τις κραιπάλες και υπήρξε...

Σαν Φρανσίσκο: Αφαντη ανήλικη κόρη κροίσου

Ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει τη 16χρονη κόρη Αμερικανού κροίσου...

Αμαλία Ζαργιανάκη – Δραμουντάνη: H… καράτε Σταματάκαινα του «Σασμού»

Είναι η «γριά Σταματάκαινα» του «Σασμού», που συγκλόνισε στη...

«Oσκαρ για celebrities» χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα...

«Μπουρλότο» στην Κέρκυρα – Για εμπρησμό κάνει λόγο ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας

Πύρινος εφιάλτης στο Αίγιο! - Στάχτη περιουσίες και παρθένα γη στην Κάρυστο

Αντιμέτωποι με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις ήταν και χθες πυροσβέστες, φορείς, εθελοντές, ομάδες διάσωσης και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Το πύρινο μέτωπο ήταν έως το βράδυ ενεργό στις παλιές Σινιές, κατά μήκος του βουνού, ενώ οι πρόχειρες εκτιμήσεις έως χθες έκαναν λόγο για καμένη έκταση 25.000 στρεμμάτων. Η φωτιά έκαιγε και κινούνταν από προχθές τα ξημερώματα προς τις κατοικημένες περιοχές Σάντα, Βιγγλατούρι, Ρου και Μέγγουλα, χωρίς ευτυχώς να καταστρέψει σπίτια.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι ρίψεις νερού με τα εναέρια μέσα, που συνεχίστηκαν έως ότου έπεσε το φως της ημέρας. Το απόγευμα η εικόνα ήταν καλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες χάρη στις συγκλονιστικές προσπάθειες όσων συμμετείχαν στην πυρόσβεση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, έως τα ξημερώματα επιχειρούσαν δεκάδες πυροσβέστες και οχήματα, τα οποία ενισχύθηκαν με επιπλέον 10 οχήματα και 30 πυροσβέστες από την Ηπειρο. Επίσης, πλοίο πυρόσβεσης της Π.Υ. έχει δέσει στη βορειοανατολική Κέρκυρα, ενώ δύο PZL και δύο ελικόπτερα επιχειρούσαν από αέρος.

Αναφορικά με τους τουρίστες, οι τοπικές Αρχές αναφέρουν πως επέστρεψαν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία περίπου 2.000 άτομα, τα οποία το βράδυ της Κυριακής απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα έπειτα από μηνύματα μέσω του 112 πο στάλθηκαν στους κατοίκους τους, και μεταφέρθηκαν στο γήπεδο Αγίου Μάρκου και στο δημοτικό θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, με διαδοχικά μηνύματα που εκδόθηκαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης ανέλαβαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς προχώρησαν πλωτά του Λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη. Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι πλωτά του Λιμενικού, εννιά ιδιωτικά σκάφη και ένα ρυμουλκό. Οι απεγκλωβισμένοι με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα μεταβούν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

Δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ένας αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και ο δεύτερος υπέστη κάταγμα στο πόδι. Από την Κυριακή ακόμα ένας πυροσβέστης με αναπνευστικά προβλήματα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Με θωρακικό άλγος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΙΝ Νίκος Κολοβός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το μεσημέρι αισθάνθηκε δυσφορία και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε όλες τις εξετάσεις.

Την ώρα της μάχης με τις φλόγες ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης από τον οικισμό Μέγκουλας ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «είναι μια δύσκολη κατάσταση και η φωτιά στον οικισμό Μέγκουλα έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια. Μαζί με την Πολιτική Προστασία και τους κατοίκους, οι οποίοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους, επειδή θέλουν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί δίνουν μάχη για να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς».

Ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η φωτιά που εκδηλώθηκε στη βόρεια Κέρκυρα προκλήθηκε από εμπρησμό. Μιλώντας για το πύρινο μέτωπο που καίει παρθένο δάσος στο όρος Παντοκράτορας, ο κ. Μαχειμάρης είπε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του βουνού κι όλα συνηγορούν ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως έκανε επιτόπια αυτοψία και στα τρία μέτωπα, και διαπίστωσε ότι –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– η φωτιά μπήκε από ανθρώπινο χέρι.

Στο μεταξύ αύξηση των προστίμων για εμπρησμούς, καθώς και διπλασιασμό του προσωπικού της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. «Ανακοινώνω σήμερα ότι, εκτός από την επικείμενη αύξηση προστίμων, διπλασιάζω τη δύναμη σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στην προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Κικίλιας.

Πύρινος εφιάλτης στο Αίγιο!

Την ώρα που οι πύρινες γλώσσες «καταπίνουν» στο πέρασμά τους δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι πυροσβέστες αλλά και οι εθελοντές δίνουν μάχη και στο Αίγιο, το οποίο φλέγεται από το μεσημέρι της Κυριακής. Σύμφωνα με ενημέρωση, οι μικρές αναζωπυρώσεις που παρατηρήθηκαν χθες ήταν διαχειρίσιμες, με τον αντιδήμαρχο Αιγιαλείας Νίκο Καραΐσκο να επισημαίνει πως το μέτωπο στην Αιγιαλεία βρισκόταν σε καλή κατάσταση, ενώ το έργο της κατάσβεσης βοηθούσε το γεγονός ότι στην περιοχή δεν έπνεαν δυνατοί άνεμοι.

fotia kerkyra25071

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Δερβενάκια, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν με μήνυμα από το 112 το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας, καθώς καιγόταν κοντινός λόφος. Παράλληλα, απείλησε τον οικισμό Βυτινιώτικα και κινήθηκε κατά μήκος της νέας εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών, με κατεύθυνση προς Διακοφτό και Ακράτα, με τις επίγειες δυνάμεις να καταφέρνουν να τη συγκρατήσουν μακριά από σπίτια. Την ίδια ώρα, κι ενώ στο Αίγιο επικρατούσε ο απόλυτος εφιάλτης, ρίγη συγκίνησης προκάλεσε με την αυτοθυσία που υπέδειξε ένας μοναχός στον ορεινό όγκο του Διακοπτού, ο οποίος αρνήθηκε να φύγει και να εγκαταλείψει το μοναστήρι.

«Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω γιατί καίγονται όλα αυτή τη στιγμή» είπε χθες το πρωί σε δηλώσεις του ο μοναχός και συνέχισε: «Καλά είμαι, έχω χτυπήσει τα χέρια μου, το πόδι μου έχω κάψει λίγο». Μάλιστα, στην ερώτηση αν είναι αυτός που χτυπάει την καμπάνα απάντησε: «Ναι, εγώ τη χτυπάω για να δείξω ότι είμαι καλά και σώθηκε το μοναστήρι». Περιγράφοντας την κατάσταση είπε ότι «καίγονται τα ξύλα του μοναστηριού, καίγεται το ρολόι», ωστόσο έστειλε το μήνυμά του: «Δεν αφήνω το μοναστήρι να καεί». Σύμφωνα με τη σύζυγό του, ο μοναχός είχε σώσει και στο παρελθόν το ίδιο μοναστήρι.

Στα πύρινα μέτωπα επιχειρούσαν ως αργά χθες το απόγευμα περίπου 100 πυροσβέστες, 35 οχήματα και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και το Επιχειρησιακό Κέντρο «Ολυμπος». Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρες και μηχανήματα της Αυτοδιοίκησης, ενώ από την πρώτη στιγμή κάτοικοι ενώθηκαν σαν μια γροθιά, ώστε να στήσουν επιχειρήσεις και να εμποδίσουν τη φωτιά να εξαπλωθεί περισσότερο.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό χθες σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, υπήρξε ένα πρόβλημα με τα εναέρια μέσα το πρωί, αφού λόγω των πυκνών καπνών που είχαν «πνίξει» την Αχαΐα δεν είχαν ορατότητα για να επιχειρήσουν. Ωστόσο, σταδιακά το πρόβλημα λύθηκε και τόσο τα αεροσκάφη όσο και τα ελικόπτερα σηκώθηκαν ξανά για να σπεύσουν στα πύρινα μέτωπα.

Την ίδια ώρα, αξιοθαύμαστες ήταν οι ενέργειες κατοίκων και ντόπιων, που βρίσκονταν σε περιοχές κοντά στο Αίγιο και έθεσαν τα σπίτια και τα καταστήματά τους στη διάθεση των πυροσβεστών, των πυροπλήκτων και των εθελοντών. Με μαζικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι της Αχαΐας προσκαλούσαν για φιλοξενία τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε ανάγκη.

Στάχτη περιουσίες και παρθένα γη στην Κάρυστο

Εφιαλτικές στιγμές εξακολουθούν να βιώνουν οι κάτοικοι της Καρύστου, όπου η πύρινη λαίλαπα εξακολουθεί να καίει τα πάντα στο πέρασμά της. Χθες οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και έφταναν ως και τα 7 μποφόρ, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

fotia kerkyra25072

Πυροσβέστες, εθελοντές και απλοί κάτοικοι δίνουν τα τελευταία 24ωρα τιτάνια μάχη με τις φλόγες, οι οποίες έχουν μετατρέψει σε αποκαΐδια παρθένα γη και ανθρώπινες περιουσίες. «Η κατάσταση είναι εφιαλτική για τα χωριά Πλατανιστός και Ποτάμι, γιατί η φωτιά έχει μπει μέσα σε αυλές, έχει κάψει κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ισχυροί άνεμοι συνεχίζουν να σπρώχνουν τις φλόγες μέσα σε κατοικημένες περιοχές» τόνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης.

Μάλιστα, χθες το απόγευμα, ανάμεσα σε αναζωπυρώσεις, απελπισία και φόβο, έγινε γνωστό πως χάθηκαν τα ίχνη ενός 41χρονου κτηνοτρόφου από το χωριό Πλατανιστός. Ο άνδρας έφυγε το μεσημέρι της Κυριακής από το σπίτι του, την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, και σύμφωνα με πληροφορίες κατευθύνθηκε προς το μαντρί του, καθώς ανησυχούσε για τα ζώα του. Εκτοτε η οικογένειά του δεν έχει νέα του, με την ανησυχία να χτυπάει «κόκκινο».

Σε δηλώσεις σχετικά με το πύρινο μέτωπο προχώρησε και ο αντιδήμαρχος Καρύστου Δημήτρης Ξυπόλητος, εξηγώντας πως «η φωτιά μπήκε ήδη από χθες το μεσημέρι στα πρώτα σπίτια του Πάνω Πλατανιστού, ενός οικισμού που βρίσκεται πολύ κοντά στον κυρίως κορμό του χωριού». Οπως επισήμανε, «η φωτιά μπήκε μέσα στις αυλές των σπιτιών, αλλά εκείνη τη στιγμή έκανε ρίψη ένα Καναντέρ και προλάβαμε τα χειρότερα».

«Τα μποφόρ στην περιοχή είναι πολλά. Ο αέρας οδηγεί τη φωτιά ανεξέλεγκτα. Στην επικίνδυνη ζώνη είναι ο Πάνω Πλατανιστός, όπου η φωτιά είναι γύρω γύρω από τα σπίτια, και ο Κάτω Πλατανιστός που απέχει ελάχιστα, ενώ παράλληλα προβλήματα υπάρχουν στο Ποτάμι και το Λιβάδι» υπογράμμισε και σημείωσε ότι εκτός από τις ιδιαίτερα ισχυρές επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και τέσσερα Καναντέρ, ώστε να προλάβουν την επέκταση των μετώπων και τις αναζωπυρώσεις.

Χθες το μεσημέρι οι κάτοικοι οικισμών ειδοποιήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο. Εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους για την περιοχή Αγιοι της Εύβοιας εκδόθηκε από το 112 και ζητούσε από όσους βρίσκονταν εκεί να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο. Νωρίτερα την ίδια ημέρα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 στους κατοίκους του χωριού Πλατανιστός.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....