Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

Για ένατη μέρα στις φλόγες η Ρόδος! – Μήνυση για εμπρησμό κατά αγνώστων από τον δήμαρχο

Παρέμβαση εισαγγελέα για την πύρινη λαίλαπα που «χτύπησε» το σμαραγδένιο νησί

Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο, που έπειτα από εννέα μέρες παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι αναζωπυρώσεις εμφανίζονταν η μία μετά την άλλη και έφερναν τις δυνάμεις πυρόσβεσης ξανά στο σημείο μηδέν.

Οι αναζωπυρώσεις χθες αφορούσαν τις περιοχές Προφήτης Ηλίας, Πλατάνια, Μάσσαρι, Μαλώνα, Βάτι, κοντά στο Θάρρι, ενώ το μεγαλύτερο και πιο ανησυχητικό μέτωπο ήταν στο Βάτι, με κατεύθυνση προς Γεννάδι. Το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αποφάσισε την εκκένωση του χωριού Λαχανιά και της τουριστικής περιοχής Πλημμύρι για προληπτικούς λόγους, ενώ νωρίτερα το ίδιο έγινε και για τους κατοίκους της περιοχής Βάτι και Γεννάδι.

«Κάθε φορά, γύρω στις 9 με 10 το πρωί, πνέουν ισχυροί άνεμοι που δημιουργούν έντονες κηλιδώσεις στη φωτιά και την κατευθύνουν οπουδήποτε. Παρουσιάζει γύρω στις 10 το πρωί την ίδια συμπεριφορά με εξαιρετικά δυσμενείς, αντίξοες συνθήκες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην επιχείρηση των δυνάμεων» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, τονίζοντας ότι «οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν εφησυχάζουν, διότι έχει αποδειχθεί ότι η συμπεριφορά της πυρκαγιάς επιδεινώνεται πολύ γρήγορα».

rodos foties2607

Το νησί των ιπποτών ζει εφιαλτικές στιγμές. Τα προβλήματα είναι τεράστια ακόμα και στις μετακινήσεις. Οι δυνάμεις της πυρόσβεσης επιχειρούν ασταμάτητα επί μέρες. Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής προστασίας έχουν εξαντληθεί. Περιουσίες έχουν καταστραφεί, η οικονομική ζωή του νησιού στην καρδιά της τουριστικής περιόδου τινάχτηκε στον αέρα. Η φωτιά κατέστρεψε πάνω από 110 στύλους και τρεις υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη ρευματοδότηση με πρώτους τους παραθαλάσσιους οικισμούς και τα τουριστικά θέρετρα.

Στο μεταξύ κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και συντρέχουσας αμέλειας υπευθύνων σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί η ανεξέλεγκτη πυρκαγιά παρήγγειλε στον πταισματοδίκη Ρόδου η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου.

Ανώτερα επιτελικά κλιμάκια

Ταυτόχρονα δόθηκαν οδηγίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανάθεση της έρευνας σχετικά με τις ευθύνες σε ανώτερα επιτελικά κλιμάκια. Η εισαγγελέας κατέστησε σαφές ότι στην παρούσα φάση προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς και ότι οι ενέργειες που παραγγέλθηκαν θα διενεργηθούν με απόλυτη προτεραιότητα με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων.

Αλλά και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης θα υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων για εμπρησμό από πρόθεση των δασών του νησιού στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η μήνυση θα αναφέρεται στα αδικήματα του εκ προθέσεως εμπρησμού, από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, ενώ προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας και ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή. Επίσης αναφέρεται στο αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας (με άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο) κατά συρροή κατά των μόνιμων κατοίκων της Ρόδου και των προσωρινά διαμενόντων στο νησί.

Για εμπρησμό μιλά και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. «Δεν είναι θέμα στοιχείων πια, υπάρχουν μαρτυρίες πολλών ανθρώπων που μιλούν για εμπρησμούς. Εχουμε χτυπηθεί. Μιλάνε για συγκεκριμένες ώρες, σε συγκεκριμένα σημεία για συγκεκριμένες καταστάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

Αν και με τις φλόγες να είναι αδάμαστες δεν έχει έρθει η ώρα του απολογισμού, τα πρώτα στοιχεία είναι θλιβερά. Σε δορυφορικές εικόνες της Planet Labs PBC αποτυπώθηκε η φωτιά που ξεκίνησε από τα βορειοδυτικά του νησιού, κατευθυνόμενη προς τα νοτιοανατολικά, καίγοντας περίπου 110.000 στρέμματα. Από αυτά, οι περιοχές Natura που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

rodos kentriki2607

Σε εξέλιξη είναι οι αυτοψίες των πραγματογνωμόνων μηχανικών ώστε να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες. Παράλληλα χθες βρίσκονταν στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας λιγότερα από 180 άτομα, καθώς σε συνεργασία με την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, χιλιάδες φιλοξενούμενοι μεταφέρθηκαν σε δωμάτια ξενοδοχείων ή επέστρεψαν στις ξενοδοχειακές μονάδες που είχαν εκκενωθεί.

«Ευχαριστώ» τους Ελληνες»! Η Βρετανίδα τουρίστρια που σώθηκε στη Ρόδο

Συγκλονίζει η μαρτυρία μίας Βρετανίδας τουρίστριας στη Ρόδο που σώθηκε την τελευταία στιγμή από τις φλόγες μαζί με την οικογένειά της, χάρη στην έγκαιρη βοήθεια που τους προσέφερε ένας Έλληνας οδηγός φορτηγού, ο οποίος και τους μετέφερε σε ασφαλές σημείο.

Η Εϊμι (κάτω φωτό), η οποία είχε έρθει για διακοπές στη Ρόδο μαζί με τον άνδρα της και την 11χρονη κόρη της, θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια τον Έλληνα οδηγό που έσωσε τη ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της, ανεβάζοντας ένα βίντεο στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Η εξιστόρηση του περιστατικού και η ανάμνηση της καταστροφής ήταν τόσο έντονες, που η γυναίκα δεν μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της, ξεσπώντας σε λυγμούς.

vretanida rodos2607

Οσα περιγράφει είναι συγκλονιστικά, αρχίζοντας την αφήγησή της αφήνοντας αιχμές στην ταξιδιωτική εταιρία. «Τρέξαμε για να σωθούμε από τη μεγάλη φωτιά. Δεν μπορούσαμε να ανασάνουμε, ούτε και να δούμε σωστά, οπότε αρχικά μας πήγαν σε ένα άλλο ξενοδοχείο από αυτό που μέναμε» είπε, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Μας παράτησαν στο ξενοδοχείο για να πεθάνουμε».

Όμως, όπως αναφέρει, η φωτιά έφτασε και στο δεύτερο ξενοδοχείο στο οποίο βρήκαν καταφύγιο, με το προσωπικό να το εγκαταλείπει τρέχοντας πανικόβλητο: «Ξαφνικά, όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε, το προσωπικό του ξενοδοχείου το έβαλε στα πόδια και είπε σε εμάς να κάνουμε το ίδιο». Στο σημείο αυτό, η Εϊμι θυμάται την ταξιδιωτική εταιρία που διαθέτει αεροσκάφη και είχε αναλάβει να τους επιστρέφει, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έκαναν τίποτα. Μας παράτησαν στο ξενοδοχείο για να πεθάνουμε».

Η κατάσταση φαινόταν τραγική για αυτήν και την οικογένειά της και η ίδια σκεφτόταν τι θα πει στην κόρη της πριν τους βρει το τέλος, μέχρι που εμφανίστηκε μπροστά τους ο Έλληνας οδηγός φορτηγού, σαν από μηχανής θεός. Όπως αναφέρει η Εϊμι, όταν βρέθηκε μπροστά τους ο οδηγός προσφέρθηκε να τους πάρει μαζί του για να σωθούν. Ακολούθως, τους έβαλε στο πίσω μέρος του φορτηγού και τους οδήγησε σε μία παραλία της Ρόδου, απ’ όπου απεγκλωβίστηκαν με σκάφη.

Ολοκληρώνοντας το βίντεο, η Βρετανίδα δεν ξεχνάει να ευχαριστήσει τον Έλληνα οδηγό αλλά και όσους κατοίκους βοήθησαν με αυταπάρνηση τους τουρίστες. «Δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια την ευγνωμοσύνη μου για τον άνθρωπο αυτόν. Έσωσε τις ζωές μας. Γλιτώσαμε από τον θάνατο έπειτα από 14 ώρες χάρη σε αυτόν τον Έλληνα. Του χρωστάμε τα πάντα» κατέληξε η Εϊμι.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....