Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Μαριάννα Τουμασάτου: «Κάθε καλοκαίρι μάς χώριζαν τα Μέσα με τον άντρα μου»

H Μαριάννα Τουμασάτου, παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Happy...

Mοναχικός πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο

Χωρίς κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο πλευρό του...

Η Ήβη Αδάμου αποκαλύπτει: «Ο Μιχάλης Κουινέλης ήταν η πρώτη μου σχέση»

Η Ήβη Αδάμου παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «The...

Γιώργος Αγγελόπουλος – Δήμητρα Βαμβακούση: Ταξίδι στη Σκιάθο

Η Δήμητρα Βαμβακούση και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έκαναν ένα...

Υπερπληθυσμός των θαλάσσιων ανεμώνων στις ελληνικές θάλασσες!

Τι πρέπει να προσέξουμε!

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η ραγδαία αύξηση των θαλάσσιων ανεμώνων αυτό το καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες, και ιδιαίτερα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό Κόλπο.

Το θαλάσσιο αυτό ζώο εντοπίζεται κυρίως κοντά σε ακτές και μοιάζει με όμορφο λουλούδι, λόγω των έντονων χρωμάτων και αποχρώσεών του. Εκτός όμως από την ομορφιά της, η θαλάσσια ανεμώνη μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για τους λουομένους και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά το καλοκαίρι, καθώς ένα απλό τσίμπημά της μπορεί να στείλει το θύμα στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα τσιμπήματος από θαλάσσια ανεμώνη για φέτος το καλοκαίρι, με το τελευταίο περιστατικό να σημειώνεται πριν από λίγες ημέρες στο Καλαμάκι Κορινθίας και με θύμα ένα 9χρονο παιδί, το οποίο χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο για να του χορηγηθεί ενέσιμη κορτιζόνη. Στη συνέχεια το παιδί επέστρεψε σπίτι του.

thalassia anemoni0208

Το σώμα της θαλάσσιας ανεμώνης είναι κυρίως κυλινδρικό, με λεπτά πλοκάμια γύρω του. Ζει προσκολλημένη σε βράχια, άμμο, λάσπη και κοχύλια, κατά βάση στις ακτές και εμφανίζεται σε διάφορα χρώματα, όπως κόκκινο, καφέ, πράσινο, πορτοκαλί και πιο σπάνια με μπλε ή κίτρινες βούλες, γεγονός που την κάνει να μοιάζει με λουλούδι.

Ως ζώο της θάλασσας κατατάσσεται στην κατηγορία των σαρκοφάγων και τρέφεται με οτιδήποτε πιαστεί στα πλοκάμια της, αφού πρώτα το ναρκώσει. Πρόκειται για ένα πολύ λαίμαργο ζώο, που καταναλώνει απευθείας μεγάλους όγκους τροφής.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, σε περίπτωση που κάποιος τσιμπηθεί από θαλάσσια ανεμώνη θα υποφέρει από έντονους πόνους και ενοχλητική φαγούρα, ενώ στην περιοχή όπου έγινε το τσίμπημα θα παρουσιαστούν κόκκινα σημάδια σαν από κάψιμο. Υπάρχει και η περίπτωση το θύμα να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση με αναφυλαξία. Για την αντιμετώπιση του τσιμπήματος ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο, προκειμένου να του χορηγηθεί κορτιζόνη, ώστε να υποχωρήσουν το πρήξιμο και τα εξανθήματα.

Οι αλλεργικοί

Με αφορμή το τσίμπημα του 9χρονου, οι Ελληνες παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν τους γονείς για τις πιθανές επιπτώσεις ενός τσιμπήματος στο παιδί τους, καθώς, εκτός από τις εκτεταμένες δερματικές βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν τα πλοκάμια της θαλάσσιας ανεμώνης, εάν ένα παιδί πάσχει από αλλεργία, μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνο Νταλούκα, «είναι εξατομικευμένα τα περιστατικά. Αν ένα παιδί πάσχει από αλλεργίες, θα πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή. Αν είναι στο πρόσωπο, αν είναι εκτεταμένη η βλάβη, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία». Και προειδοποιεί: «Αν την ακουμπήσει κανείς, ο πόνος είναι πάρα πολύ έντονος. Εχει καυστικό υγρό. Και ανάλογα με το πόσο μεγάλη θα είναι η επαφή, θα είναι και η βλάβη αντίστοιχη. Αφήνει αποτυπώματα των πλοκαμιών πάνω. Κατά διαστήματα έχουμε δει από πολύ ελαφριά έως πολύ σοβαρά περιστατικά».

tsimpima anemonis0208

Οδηγίες sos και πρώτες βοήθειες

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, εάν τσιμπήσει εμάς ή κάποιο παιδί μια θαλάσσια ανεμώνη, θα πρέπει:

  • Να ξεπλύνουμε την περιοχή με γλυκό νερό.
  • Να μην προσπαθήσουμε να αποκολλήσουμε τα πλοκάμια της ανεμώνης με γυμνά χέρια.
  • Να διώξουμε τα πλοκάμια, τρίβοντας το σημείο με μία πιστωτική κάρτα.
  • Εφόσον εμφανιστούν αλλεργικά συμπτώματα, να χορηγήσουμε κορτιζόνη και αντισταμινικά στο άτομο το οποίο τσιμπήθηκε.

Προσπαθώντας ταυτόχρονα να καθησυχάσει αλλά και ενημερώσει τους γονείς, ο κ. Νταλούκας αναφέρει ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς, αν και το τσίμπημα από θαλάσσια ανεμώνη δεν είναι από μόνο του απειλητικό για την ανθρώπινη ζωή, ωστόσο εάν ένα άτομο είναι αλλεργικό, μπορεί να παρουσιάσει έντονα συμπτώματα αλλεργίας, ακόμα και αλλεργικό σοκ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...