Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Πόρτα εκπλήξεων στην Αμφίπολη!

Μαρμάρινο θυρόφυλλο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τάφος να εκτείνεται υπόγεια!

Τις ελπίδες για νέα σημαντικά ευρήματα στο μνημείο της Αμφίπολης αναζωπύρωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνοντας πως ήρθε στο φως το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο και -το σημαντικότερο- ένα τεχνητό όρυγμα (επιφάνειας 8,4 τετραγωνικών μέτρων) στο έδαφος του τρίτου θαλάμου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι… εκπλήξεις να «πηγαίνουν» προς τα κάτω και να υπάρχει τάφος υπόγεια!
4rq32rq34tt 3Ανήμερα την 28η Οκτωβρίου το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι ο τέταρτος χώρος (δηλαδή ο τρίτος θάλαμος) του μνημείου στον λόφο Καστά δεν διαθέτει τελικά άλλη πόρτα, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Το γεγονός σκόρπισε απογοήτευση, αφού σήμαινε ότι πιθανότατα δεν υπήρχαν πια σπουδαία «μυστικά» στο μεγαλειώδες μνημείο. Ωστόσο η χθεσινή ανακοίνωση για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών ενισχύει το σενάριο ο τύμβος να αναπτύσσεται προς τα κάτω.

Συγκεκριμένα κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε ότι το φυσικό σχιστολιθικό έδαφος είναι σκαμμένο. Το τεχνητό όρυγμα έχει οριζόντιες διαστάσεις 4×2,10 μέτρα (δηλαδή 8,4 τ.μ.) και είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο. Αγνωστο παραμένει -προς το παρόν- το βάθος του ορύγματος, καθώς η ανασκαφή έχει φτάσει σε 1,4 μέτρα και η επίχωση συνεχίζεται. Πάντως μέσα στην άμμο που γεμίζει το όρυγμα οι αρχαιολόγοι εντόπισαν -πεσμένο, αλλά σε καλή κατάσταση- το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο, διαστάσεων 2×0,90×0,15 μέτρων και βάρους περίπου ενάμιση τόνου. Χθες επρόκειτο να επιχειρηθεί η απομάκρυνσή του από το σημείο.

Εντοπίζουν αρχαία με scan στο έδαφος
4rq32rq34tt 1
Αρχαιότητες θαμμένες μέσα στη γη μπορούν να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σκανάροντας το υπέδαφος προτού καν… σκάψουν οι αρχαιολόγοι. Ετσι προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην αρχαιολογική έρευνα και τον σχεδιασμό των ανασκαφών. 

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε με δηλώσεις του ο καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας (ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στην αρχαία Στρύμη, όπου πραγματοποιεί ανασκαφή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κομοτηνής χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης), συχνά καλείται να βοηθήσει στην αρχαιολογική έρευνα. Ηδη έχει διευθύνει περισσότερες από 240 εξερευνήσεις αρχαιολογικών χώρων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Καλούμαστε προτού καν ξεκινήσουν οι ανασκαφές για να ερευνήσουμε έναν συγκεκριμένο χώρο και να δώσουμε κατόψεις τυχών θαμμένων οικοδομικών λειψάνων ή τρισδιάστατες απεικονίσεις αρχαίων δομών» τόνισε με αφορμή τη συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο «Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις της Διεπιστημονικότητας», το οποίο ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα από τη φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ «Ακαδημαϊκές Αναζητήσεις».

Για την ανασκαφή στην αρχαία Στρύμη ο κ. Τσόκας ανέφερε πως «σκανάραμε» 140 στρέμματα, έκταση που μας υπέδειξαν αρχαιολόγοι, και η ακτινογραφία του υπεδάφους μάς έδειξε τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης, με τα λείψανα των θεμελιώσεων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...