Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Πρώτη μεγάλη νίκη για το «κίνημα της πετσέτας»

Ελεύθερη κατά το ήμισυ η παραλία Σάντα Μαρία στην Πάρο

Την πρώτη νίκη πέτυχε το «κίνημα της πετσέτας», καθώς είναι πλέον ελεύθερη κατά το ήμισυ η παραλία Σάντα Μαρία στην Πάρο, απ’ όπου άρχισαν οι διαμαρτυρίες των λουομένων κατά των επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες.

Μετά τις καταγγελίες κατοίκων του νησιού, έκαναν έφοδο στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου, με αποτέλεσμα να «σφραγίσουν» τρεις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονταν τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στη Μικρή και τη Μεγάλη Σάντα Μαρία. Οπως ανέφερε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες Μιχάλης Κιριαζάνος, στη Μικρή Σάντα Μαρία έχει οριστεί δικάσιμος για τον επαγγελματία που είχε τοποθετήσει παράνομα ξαπλώστρες.

paros paralia prin0408
Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις ξαπλώστες στην παραλία της Σάντα Μαρίας

«Είναι μια αρχή»

«Ευτυχώς τις απομάκρυνε. Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό, αλλά σίγουρα είναι μια μεγάλη νίκη, μια αρχή για κάτι καλύτερο. Εμείς με τα πενιχρά μέσα που έχουμε τις συμβάσεις από τη “Δι@ύγεια” και κάποιες αεροφωτογραφίες από τους χώρους είδαμε ότι έχουν παραχωρηθεί 7.186 τετραγωνικά νόμιμα στους επιχειρηματίες και έχουν καλυφθεί συνολικά 18.800 τετραγωνικά, 11.500 τετραγωνικά παράνομης κατάληψης» ανέφερε ο κ. Κιριαζάνος.

paralia parou meta0408
Η παραλία μετά την πρώτη νίκη του «κινήματος της πετσέτας»

«Βάζαμε τις συντεταγμένες στις αεροφωτογραφίες και βλέπαμε περιπτώσεις όπου η εκμετάλλευση ήταν στο δεκαπλάσιο από το νόμιμο όριο της παραχώρησης. Επιχειρηματίας νοίκιαζε 20 τ.μ. και είχε ομπρέλες και ξαπλώστρες σε 500 τ.μ. ή και σε 1 στρέμμα» συμπλήρωσε ο Ηλίας Πετράκης, επίσης μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες. Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου που έκαναν αυτοψίες διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των επιχειρήσεων από την παραλία.

Η διαδικασία μετά την αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου στην παραλία της Πάρου προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τριήμερη προθεσμία να υποβάλουν τις απόψεις τους. Στη συνέχεια η υπηρεσία θα καθορίσει πρόστιμο και θα συντάξει πρωτόκολλα κατεδάφισης τα οποία θα πρέπει να καθοριστούν εντός πενθημέρου. Οι επιχειρήσεις μπορεί να προσπαθήσουν να ανακόψουν δικαστικά τη διαδικασία, αν και στην προκειμένη περίπτωση, εξαιτίας της έλλειψης μισθωτηρίων, θα είναι δύσκολο να πάρουν αναστολή…

«Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Θέση για το ζήτημα των ελεύθερων παραλιών έλαβε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Ολες οι υπηρεσίες είναι υπό γενικό συντονισμό, αυτό που θα δούμε ως επόμενο βήμα για να επιβάλλονται τα πρόστιμα είναι η απλοποίηση, η ενοποίηση των διαδικασιών για τα καλύτερα αποτελέσματα» επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της Μυκόνου ο πρωθυπουργός μετέφερε αρμοδιότητες από τον δήμο στο κεντρικό κράτος.

«Υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά» ξεκαθάρισε. Στο μεταξύ, μετά τις καταγγελίες λουομένων στην Πάρο, στη Νάξο, στη Ρόδο και την Κέρκυρα, σειρά παίρνουν και οι κάτοικοι στη Χαλκιδική που συμμετέχουν και αυτοί στο «κίνημα της πετσέτας», διεκδικώντας ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες που έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες beach bars και ξενοδοχείων. Ηδη στο facebook έχει δημιουργηθεί η ομάδα «Κίνηση πολιτών Χαλκιδικής για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες».

paros paralia kentriki0408

«Στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγώνες των πολιτών σε Πάρο και Νάξο ήρθε η στιγμή να διεκδικήσουμε πίσω τις παραλίες της Χαλκιδικής που ανήκουν ισότιμα προς όλους και όλες μας και να βρεθούμε απέναντι στην παράνομη κατάληψή τους από επιχειρηματίες που όχι μόνο καταστρέφουν το φυσικό τοπίο, αλλά αποκλείουν και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από την πρόσβαση σε αυτές!» αναφέρουν τα μέλη της ομάδας.

Στις… ομπρέλες και οι κάτοικοι της όμορφης Νάξου

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση και στη Νάξο, όπου επιχειρηματίας έφτασε στο σημείο να βάλει μπουλντόζα για να «ξηλώσει» βράχια από παραλία του νησιού, σύμφωνα με καταγγελίες.

«Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας, που λέγεται μάλιστα και Πλάκα για αυτόν τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία από τη διάβρωση» καταγγέλλει η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» και συμπληρώνει: Σε αυτήν την περίπτωση, όπως και σε μία άλλη που αφορούσε κατάληψη δημόσιου χώρου, έγιναν καταγγελίες από τους κατοίκους, ακολούθησε η διαδικασία του Αυτοφώρου και από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι έγινε». Η ίδια μάλιστα σημείωνει: «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, όταν βλέπουμε ότι οι Αρχές δεν κάνουν τη δουλειά τους»!

Ως προς τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, το μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» επισημαίνει ότι «έχουν εξαπλωθεί και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80%-90%, ακόμα και περιοχών NATURA». Πρόκειται για τις νότιες παραλίες της Νάξου και πιο εμπορικές, που είναι όλες NATURA 2000, μεταξύ των οποίων ο Αγιος Προκόπιος, η Αγία Αννα και η Πλάκα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...