Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αμαλία Ζαργιανάκη – Δραμουντάνη: H… καράτε Σταματάκαινα του «Σασμού»

Είναι η «γριά Σταματάκαινα» του «Σασμού», που συγκλόνισε στη...

«Oσκαρ για celebrities» χωρίς guest την… ΑΑΔΕ!

Μπορεί τα «τσακάλια» της ειδικής ομάδας ελέγχου για τα...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Ναι, αυτή είναι η Επίδαυρος: Εμβληματικός Καταλειφός στο «Οιδίπους επί Κολωνώ»!

Αποθέωση από 17.000 θεατές μετά τα αίσχη με τις μπασκέτες, τα σκουπίδια και την τρανσέξουαλ σεξεργάτρια του «Φιλοκτήτη»

Ούτε σκουπίδια ούτε πλαστικές καρέκλες ούτε εκδιδόμενες πρωταγωνίστριες! Το έργο «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καταλειφό, που παρουσιάστηκε στον ιερό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου, συγκεντρώνοντας περισσότερους 17.000 θεατές, οι οποίοι χειροκρότησαν όρθιοι τους συντελεστές, είναι η Επίδαυρος που θέλουμε!

Αυτή την Επίδαυρο έχει ανάγκη ο πολιτισμός μας, αυτή η Επίδαυρος είναι που μας κάνει εθνικά περήφανους, αυτή την Επίδαυρο οφείλει να προωθεί το Φεστιβάλ Αθηνών και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, με πρώτο και καλύτερο το υπουργείο Πολιτισμού.

oidipous0808
Από αριστερά: Αγγελική Παπαθεμελή, Δημήτρης Καταλειφός και Αλεξάνδρα Αϊδίνη

Με σεβασμό στο αρχαίο κείμενο του τραγικού ποιητή Σοφοκλή, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Σκεύας, ο οποίος επιμελήθηκε και τη δραματουργική επεξεργασία της σε συνεργασία με τη Χρύσα Προκοπάκη, παρείχε στο κοινό ένα άρτιο αποτέλεσμα, που πρόσφερε τροφή για σκέψη, ψυχαγώγησε και συγκίνησε.

Συγκινητικές στιγμές

Με άλλα λόγια, όσοι βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή και το περασμένο Σάββατο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» έζησαν μια ιστορική στιγμή. Μια στιγμή που αποδείχτηκε παράλληλα και άκρως συγκινητική, τόσο για το κοινό όσο και για τους συντελεστές, οι οποίοι γνώρισαν την αποθέωση, με τους χιλιάδες θεατές να χειροκροτούν όρθιοι τον «Οιδίποδα» Δημήτρη Καταλειφό «στην ερμηνεία της χρονιάς», όπως χαρακτηρίστηκε. Μια ερμηνεία που αποτελεί και το επιστέγασμα της σπουδαίας θεατρικής του πορείας. Ο κορυφαίος Ελληνας ηθοποιός μαγνήτισε το κοινό με τη μοναδική υποκριτική του στόφα, αποσπώντας διθυράμβους και επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες θεατών και κριτικών.

oidipous08081
Πλήθος κόσμου αποθεώνει την παράσταση «Οιδίπους επι Κολωνώ»

Μέσα στην υποβλητική ατμόσφαιρα, τη λιτή και συμβολική αισθητική που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Γιώργος Σκεύας, το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα εισέπραξε, επίσης, ο εξαιρετικός πρωταγωνιστικός θίασος: ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο οποίος βίωσε μία από τις καλύτερες στιγμές της καλλιτεχνικής του πορείας, ενσαρκώνοντας Θησέα και οι Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης, Νίκος Νίκας, Γιώργος Φριντζήλας, Νίκος Δερτιλής, Γιώργος Μπούτσικας, Πάνος Αποστολόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης και Πάρις Παρασκευάδης.

Το έργο «Οιδίπους επί Κολωνώ», που αποτελεί παραγωγή του πολιτιστικού οργανισμού Λυκόφως, του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, πλέον αναμένεται για μία και μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο, στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η άφαντη (για την τρανς ιερόδουλη) Λίνα Μενδώνη έδωσε σημεία ζωής

Μέχρι και η Λίνα Μενδώνη βγήκε από… το καβούκι της για να παρακολουθήσει τον Δημήτρη Καταλειφό στον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

oidipous08082
Η Λίνα Μενδώνη με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη

Μπορεί η υπουργός Πολιτισμού να μην μπήκε καν στον κόπο να προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τις αρνητικές αντιδράσεις του κόσμου απέναντι σε χαμηλού επιπέδου θεατρικές δουλειές που προηγήθηκαν στον ίδιο χώρο τη φετινή σεζόν, όπως αυτή της Λένας Κιτσοπούλου, η οποία έβαλε στη σκηνή για τους «Σφήκες» από μπασκέτες μέχρι πλαστικές καρέκλες, και του Γερμανού σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ, ο οποίος γέμισε τον χώρο με σκουπίδια για χάρη της «Μήδειας», ωστόσο στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» και πήγε και φωτογραφήθηκε χαμογελαστή δίπλα σε παραγωγό και πρωταγωνιστή.

Οσο για το σκάνδαλο που έβγαλε στη φόρα η «Espresso» για τη διπλή ιδιότητα της δηλωμένης σεξεργάτριας και ηθοποιού Φένιας Αποστόλου, η οποία πρωταγωνίστησε πριν από μια εβδομάδα στον «Φιλοκτήτη», στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου;

oidipous0808 kentriki
Ο εμβληματικός ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός

Η κυρία Μενδώνη συνέχισε να το αγνοεί (επιδεικτικά!) και δεν έκανε κανένα σχόλιο επ’ αυτού, παρά το γεγονός ότι και ο βουλευτής του κόμματος Ελληνική Λύση Βασίλειος Γραμμένος τής απηύθυνε την περασμένη Πέμπτη σχετική ερώτηση, με τίτλο «Δραματική ποιοτική κατάπτωση στην τέχνη του θεάτρου από τις φετινές επιλογές του Φεστιβάλ Αθηνών». Υπενθυμίζεται πως η κυρία Μενδώνη δεν έχει απαντήσει (ακόμη!) ούτε στα ερωτήματα που στείλαμε ως «Espresso» μέσω e-mail στο γραφείο Τύπου του υπουργείου της, ζητώντας απαντήσεις για τη συμμετοχή της εκδιδομένης τρανς σε παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...