Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο σάτυρος αρχαιοφύλακας της Νισύρου έδειχνε πορνογραφικό υλικό στο σπίτι του σε...

Το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου, «φορτωμένος» με βαρύτατες κατηγορίες,...

Τραγωδία στο Μάτι: Υπάρχει και φιλότιμο

Την πυροσβεστική παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας...

Σε -φλεγόμενη- καλοκαιρινή τροχιά η Νατάσσα Μποφίλιου

Επειτα από τις εκρηκτικές χειμερινές εμφανίσεις της στη σκηνή...

Onassis cruises για… Ωνάσηδες: H θρυλική «Christina O» ανακαινίστηκε

Έρωτες & ίντριγκες στα decks

«Οταν οι άνθρωποι μπαίνουν στο πλοίο “Christina O” έχουν συνήθως μια συναισθηματική αντίδραση» αναφέρει ο Tim Morley, ιδιοκτήτης της εταιρίας Morley Yachts, στην οποία έχει περάσει η θρυλική θαλαμηγός του Αριστοτέλη Ωνάση, που ναυλώνεται πια από πελάτες με γερά πορτοφόλια!

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Μέσα στο ανακαινισμένο γιοτ «Christina O», που ενοικιάζεται αντί 700.000 ευρώ την εβδομάδα, η βασιλική φιλοξενία, το σύγχρονο ντιζάιν αλλά κυρίως η αίγλη και ο μύθος που κουβαλάει, τους κάνει να αισθάνονται βασιλιάδες και να αγγίζουν έστω και νοερά κομμάτια από τη ζωή του Ελληνα κροίσου!

thalamigos onasi11086
Βιβλιοθηκη «Τσορτσιλ»

Για παράδειγμα, στο κατάστρωμα έχει κατασκευαστεί μια υπαίθρια «σκηνή Κάλλας», για να συμπληρώσει την αίθουσα συναυλιών κάτω από αυτό! Στο Maria Callas Lounge υπάρχουν το αυθεντικό της πιάνο (του οίκου Steinway), οι βέρες της από τον πρώτο της γάμο, και ένα μασίφ ασημένιο πιάτο Tiffany που της χάρισε ο πρόεδρος JFK!

thalamigos onasi11082
Maria Callas Lounge

Ξύλινο σαλόνι

Από την άλλη, το ξύλινο σαλόνι Jackie O Lapis Lounge στο κεντρικό κατάστρωμα -που πήρε το όνομά του από ένα τζάκι από λάπις λάζουλι που φημολογείται ότι κόστισε αδρά- είναι εξοπλισμένο με σπάνια βιβλία και ένα ηλεκτρικό πιάνο που παίζει μόνο του, ενώ οι ρέπλικες πινάκων El Greco που ο Ωνάσης κρεμούσε κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του έχουν αντικατασταθεί με αληθινά αριστουργήματα των Renoir, Le Corbusier και Chirico.

thalamigos onasi1108
Jackie O Lapis Lounge

Στους τοίχους κρέμονται πορτρέτα του Τζον Γουέιν, της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και του Ρίτσαρντ Μπάρτον, οι οποίοι κάποτε υπήρξαν καλεσμένοι στο θρυλικό σκάφος. Το «Christina O» διαθέτει 17 καλά εξοπλισμένες καμπίνες και χώρους φιλοξενίας για έως 34 άτομα.

thalamigos onasi11085
Mπαρ «αris»

Οι καμπίνες

Το αξιοσημείωτο δε είναι πως όλες οι καμπίνες των επισκεπτών έχουν ανακαινιστεί πλήρως σε παρόμοιο στιλ και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα ονόματα των ελληνικών νησιών, όπως ονομάστηκαν από τον Ωνάση. Το παστέλ χρώμα που διατηρήθηκε σε όλες τις καμπίνες επιλέχθηκε από την Jackie O, η οποία ήταν επίσης υπεύθυνη για μεγάλο μέρος του αρχικού σχεδιασμού.

thalamigos onasi11084
Γυμναστηριο

Οταν ο καπετάνιος της θαλαμηγού θυμόταν στην «Espresso» άγνωστα περιστατικά

Το 1954 είναι η χρονιά που ο Ελληνας κροίσος Αριστοτέλης Ωνάσης αγοράζει το καναδικό πολεμικό σκάφος του 1943, μήκους 99,15 μ., και το μετατρέπει σε πλωτό σπίτι του για είκοσι ένα ολόκληρα χρόνια.

thalamigos onasi11083
Καταστρωμα

Ο Ελληνας κροίσος στη διαθήκη του άφηνε τη θαλαμηγό στην κόρη του Χριστίνα, σημείωνε όμως ότι αν για κάποιον λόγο εκείνη δεν ήθελε τη θαλαμηγό, το σκάφος θα περνούσε στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα τo συντηρούσε και θα τo παραχωρούσε αποκλειστικά για χρήση στον εκάστοτε αρχηγό του κράτους.

onasis1108

Οντως το 1978 η Χριστίνα Ωνάση δώρισε τη θαλαμηγό στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο τη μετονόμασε σε «Αργώ», ενώ τη συντήρησή της ανέλαβε το Πολεμικό Ναυτικό. Η θαλαμηγός χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά από τον Χρήστο Σαρτζετάκη, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει.

Μυθικά ονόματα

Το 1998 ο αείμνηστος Τζον Παπανικολάου θα αγοράσει την «Αργώ» από το ελληνικό κράτος και θα ξοδέψει 50.000.000 δολάρια για να τη μετασκευάσει, αποκαθιστώντας το παλιό όνομα του γιοτ προς τιμήν της Χριστίνας Ωνάση, που υπήρξε φίλη του. Στα ντεκ, όμως, της θαλαμηγού αναπτύχθηκαν έρωτες, γεννήθηκαν ίντριγκες, με μυθικά ονόματα να απολαμβάνουν τη φιλοξενία του Ωνάση! Οι ιστορίες που γράφτηκαν εν πλω, πάμπολλες!

merilin monroe1108
Η «Christina O» είχε φιλοξενήσει στις δόξες της και τη Mέριλιν Μονρόε

Οταν η Γκρέτα Γκάρμπο κάθισε ανυποψίαστη σε ένα από τα σκαμπό, ο Ωνάσης δεν παρέλειψε να της υπενθυμίσει ότι κάθισε στο μεγαλύτερο πέος του κόσμου! Στις καμπίνες της θα φιλοξενηθούν από τον Τζον Κένεντι και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ ως τη Μονρόε και τον Σινάτρα! Στη θρυλική κρουαζιέρα του 1959 η Μαρία Κάλλας και ο Ωνάσης φημολογείται ότι έκαναν για πρώτη φορά έρωτα, παρόλο που στο σκάφος βρίσκονταν οι σύζυγοί τους, Μενεγκίνι και Τίνα Λιβανού, αντίστοιχα.

callas maria1108

Το 1963 η Τζάκι Κένεντι, πικραμένη από την απώλεια του νεογέννητου τρίτου παιδιού της, βρίσκει παρηγοριά στην κρουαζιέρα που οργανώνει ειδικά για αυτήν ο Ωνάσης, ο οποίος τότε διατηρούσε δεσμό με την αδερφή της, Λι Ράντζβιλ. Ως αποχαιρετιστήριο δώρο τής έκανε ένα διαμαντένιο περιδέραιο και μερικά χρόνια αργότερα στη θαλαμηγό που ήταν αγκυροβολημένη στον Σκορπιό δόθηκε η γαμήλια δεξίωση της Τζάκι και του Ωνάση.

Για τον εαυτό του ο Ωνάσης είχε κρατήσει μια σουίτα τεσσάρων δωματίων, με μπανιέρα από μπλε μάρμαρο Σιένας, απομίμηση λουτρού από μινωικό ανάκτορο. Μάλιστα, ο καπετάνιος της θαλαμηγού Γιώργος Ζαχαρίας, που εργαζόταν στο σκάφος για δέκα χρόνια, είχε εξομολογηθεί παλαιότερα στην «Εspresso»: «O Τσόρτσιλ ήταν ένας πολύ παράξενος άνθρωπος. Εξαιτίας του βάρους του, την περισσότερη ώρα καθόταν σε μια καρέκλα και έτρωγε, κοιμόταν ή έπινε. Είχε αδειάσει ολόκληρα μπουκάλια με ουίσκι ενώ ήταν πάνω στο πλοίο. Η σταρ, όμως, που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η Γκρέτα Γκάρμπο!

kapetanios1108
Γιώργος Ζαχαρίας

Ηταν στο κατάστρωμα κρατώντας στο χέρι της ένα ποτήρι με σαμπάνια ενώ είχαμε αγκυροβολήσει στην Εύβοια. Ενας ψαράς πλησίασε το γιοτ για να χαιρετήσει. Εκείνη ζήτησε από το προσωπικό να του προσφέρουν ένα μπουκάλι ουίσκι. Το πρωί μάθαμε ότι εκείνος το είχε πιει όλο και… πνίγηκε, με τη σταρ να είναι απαρηγόρητη. Εκλαιγε όλη μέρα γιατί θεωρούσε τον εαυτό της υπεύθυνο για την τραγωδία. Η αγαπημένη μου, όμως, επιβάτις στο πλοίο ήταν η Τίνα Λιβανού, η πρώτη σύζυγος του Ωνάση. Κάθε μέρα έτρωγε μαζί με το προσωπικό και πάντα μας ρωτούσε εάν θέλουμε κάτι. H Κάλλας ήταν μια σκληρή γυναίκα και συμπεριφερόταν σαν ντίβα. Ποτέ δεν τα πήγε καλά με το προσωπικό».

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...