Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Χειροπέδες με το μωρό στην αγκαλιά: Και έγκυος ανάμεσα στους συλληφθέντες για το «εργοστάσιο» παραγωγής παιδιών στα Χανιά

Μαζί της ήταν και η «μεσίτρια»!

Οσο περνούν οι μέρες τόσο έρχονται στο φως νέες σοκαριστικές λεπτομέρειες για τη δράση του πολυπλόκαμου κυκλώματος που, εκμεταλλευόμενο την επιθυμία εκατοντάδων άτεκνων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί, είχε μετατρέψει γνωστό κέντρο υποβοηθούμενης παραγωγής στα Χανιά σε «παραμάγαζο» διάθεσης και εμπορίας βρεφών με τεράστιο οικονομικό όφελος!

Οι καταγγελίες για τον τρόπο δικτύωσης και εκμετάλλευσης των περίπου 200 αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως παρένθετες μητέρες και δότριες ωαρίων, προκαλούν σφίξιμο στο στομάχι, καθώς οι συγκεκριμένες υποβάλλονταν σε «δωρεά» ωαρίων αντί αμοιβής ή γίνονταν παρένθετες μητέρες, περνώντας όλο το διάστημα της εγκυμοσύνης τους σε καταλύματα που είχαν νοικιάσει τα μέλη του κυκλώματος γι’ αυτόν τον σκοπό. Ανάμεσα στους εννέα συλληφθέντες, που επί μία δεκαετία φέρεται ότι δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση, προχωρώντας σε παράνομες υιοθεσίες και έχοντας εξαπατήσει περί τα 400 ζευγάρια που ήθελαν να αποκτήσουν παιδί, είναι μία έγκυος και μία γυναίκα με ένα βρέφος εννέα ημερών, το οποίο προοριζόταν για παράνομη υιοθεσία στη βόρεια Ελλάδα.

Μάλιστα, η Ρουμάνα, που είχε γεννήσει προ ημερών, προσήχθη στον εισαγγελέα Χανίων το βράδυ της περασμένης Τετάρτης κρατώντας στην αγκαλιά της το βρέφος της! Πρόκειται για τη γυναίκα που συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Μαζί της ήταν και η Ρουμάνα «μεσίτρια», που εργαζόταν στο κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η οποία αναλάμβανε να παραλαμβάνει τις παρένθετες γυναίκες. Οι δυο τους επρόκειτο να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη για να παραδώσουν το βρέφος σε ένα ζευγάρι. Στην υπόθεση εμπλέκεται και δικηγόρος της συμπρωτεύουσας, η οποία θα διεκπεραίωνε τα πλαστά έγγραφα νομιμοποίησης του παιδιού και η οποία ως αργά χθες διέφευγε τη σύλληψη.

Οι αστυνομικοί του οργανωμένου εγκλήματος, σε συνεργασία με συναδέλφους τους της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, εξιχνίασαν, μεταξύ άλλων, και μία υπόθεση υιοθεσίας στην Κατερίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η θετή μητέρα ομολόγησε ότι η Ρουμάνα «μεσίτρια» από το κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είχε μεταφέρει και παραδώσει το βρέφος στην πόλη του νομού Πιερίας! Από τον Δεκέμβριο του 2022, εξάλλου, έως σήμερα διαπιστώθηκαν τέσσερις τετελεσμένες παράνομες υιοθεσίες ή απόπειρες, καθώς και ότι 71 γυναίκες ήταν συστηματικά δότριες ωαρίων και 98 τέθηκαν σε εργασιακή εκμετάλλευση ως παρένθετες μητέρες.

Εξι παιδιά

Ενδεικτική της «βιομηχανοποίησης» της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από την εγκληματική οργάνωση είναι και η περίπτωση μιας αλλοδαπής, που ήταν μεταξύ των 30 ατόμων που προσήχθησαν στην Ασφάλεια Χανίων. Οπως ανακάλυψαν οι αστυνομικοί, η συγκεκριμένη είχε έξι παιδιά και έγινε δύο φορές παράνομα παρένθετη μητέρα! Αλλη γυναίκα από την Καλαμάτα επικοινώνησε με το neakriti.gr και κατήγγειλε πως η εγκληματική οργάνωση την είχε προσεγγίσει προκειμένου να την εκμεταλλευτεί ως δότρια ωαρίων. Οπως είπε, υπάλληλος του «εργοστασίου» παραγωγής… βρεφών στα Χανιά την προσέγγισε μέσω συγγενικού της προσώπου και της πρότεινε να γίνει δότρια ωαρίων, λέγοντάς της ότι ψάχνουν για δότριες άνω των 25 ετών, που θα έχουν γεννήσει τουλάχιστον μία φορά και δεν θα είναι παντρεμένες ούτε θα έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Εν συνεχεία, η νεαρή γυναίκα, που έχει ήδη ένα παιδί, υποβλήθηκε στις πρώτες ορμονολογικές εξετάσεις, το κόστος των οποίων (50 ευρώ) η υπάλληλος του κέντρου τής το κατέθεσε στον προσωπικό λογαριασμό της, και συνεννοήθηκαν για την ημερομηνία που θα ταξίδευε στα Χανιά προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της λήψης ωαρίων. Μάλιστα, η υπάλληλος του κέντρου διαβεβαίωσε τη γυναίκα ότι θα της καλύψει το κόστος των εισιτηρίων, ότι θα της μισθώσει σπίτι με καλυμμένα όλα τα έξοδα και πληρωμένους τους λογαριασμούς νερού και ρεύματος, και ότι θα λαμβάνει 750 ευρώ τον μήνα και επιπλέον 1.500 ευρώ για τη δωρεά ωαρίων. Στις συνομιλίες, δε, που είχαν μέσω facebook τη ρωτούσε αν γνωρίζει γυναίκες που θα ήθελαν να γίνουν δότριες ωαρίων και της έλεγε ότι είχαν μεταφραστή για Αλβανίδες, Γεωργιανές και Ουκρανές.

Τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει τις τελευταίες ώρες φωτογραφίες ενός σπιτιού όπου μεταφέρονταν οι «παρένθετες μητέρες». Πρόκειται για ένα παλιό αρχοντικό στο κέντρο των Χανίων, όπου διέμεναν γυναίκες από τη Βουλγαρία και τη Γεωργία ώσπου να γεννήσουν. Οι κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν συχνά εγκυμονούσες γυναίκες να φιλοξενούνται εκεί, όμως δεν μπορούσαν να φανταστούν όσα αποκαλύφθηκαν! Οι εννέα συλληφθέντες θα απολογηθούν την Κυριακή στον ανακριτή Χανίων.

Ανακοίνωση της ΕΑΙΥΑ για να καθησυχάσει τα ζευγάρια

Την ώρα που δεκάδες γυναίκες έχουν προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωαρίων στο υπό έρευνα κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα Χανιά και μεγάλος αριθμός ζευγαριών έχει εκκινήσει διαδικασίες για εξωσωματική γονιμοποίηση, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απάντησε στις αγωνίες τους.

Στην εν λόγω ανακοίνωση ο πρόεδρός της Νικόλαος Βραχνής, αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι «η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι σε επαφή με τον γυναικολόγο αναπληρωτή επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας, τους εμβρυολόγους και το διοικητικό προσωπικό, καθώς και με την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη διαφύλαξη του γεννητικού υλικού που κρυοσυντηρείται στη μονάδα, καθώς και για την εκπλήρωση όλων των εν εξελίξει ιατρικών διαδικασιών».

Ο κ. Βραχνής ξεκαθάρισε ακόμη πως από τον Μάιο του 2021, όταν συγκροτήθηκε το Εποπτικό Συμβούλιο της Αρχής, δεν έχει λάβει καμία καταγγελία για τη συγκεκριμένη μονάδα. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, η ΕΑΙΥΑ είναι επιφορτισμένη με την αδειοδότηση και την εποπτεία των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ), των Τραπεζών Κρυοσυντήρησης (Τ.Κ.) και των Εργαστηρίων Προεμφυτευτικού Γενετικού Ελέγχου. «Σκοπός της Αρχής είναι η διασφάλιση των ωφελούμενων πολιτών και η ενδυνάμωση του έργου των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μέσα από την απόλυτα σύννομη λειτουργία τους, όπως ορίζει το ελληνικό αλλά και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο» εξήγησε, για να καταλήξει ως εξής: «Η Αρχή διενεργεί έκτακτες αυτοψίες στις ΜΙΥΑ και τις Τ.Κ., αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, με σκοπό τη διαπίστωση της ορθής και σύννομης λειτουργίας τους και της καλής εκτέλεσης των πρακτικών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς όφελος των υποβοηθούμενων προσώπων».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...