Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Η μάχη πυροσβεστών και οι βουβές κλήσεις από τις Αρχές την ώρα του ρεπορτάζ μας

«Κόκκινος πλανήτης»

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας παραδόθηκαν χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους που έγιναν στάχτη λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς ο οποίος καίει από το Σάββατο τον Εβρο, που έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χθες ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία «Κοπέρνικος» -κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας-, ενώ συνεχίστηκαν για δεύτερο 24ωρο ακατάπαυστα οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς που έκαψε στο πέρασμά της την εκκλησία του Αετοχωρίου, ένα σπίτι στο χωριό Πεύκα, ενώ αλλά δύο σπίτια και αποθήκες έχουν υποστεί ζημιές.

  • Απο τον Γιάννη Αρμουτίδη

Η «Espresso» από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε και αυτή τη φορά το 112: «Αλεξανδρούπολη, εξελίσσεται δασική πυρκαγιά, οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε παράθυρα και πόρτες».

alexandroupoli21081 jpg
Ελληνική σημαία καμμένη από τις φλόγες στη γέφυρα της Νίψας

Ακολούθησαν και άλλα μηνύματα για την εκκένωση οκτώ οικισμών. Πρόκειται για τα χωριά Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα, Λουτρός, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Ανθεια. Χθες το μεσημέρι αποφασίστηκε και η εκκένωση των περιοχών Μοναστηράκι, Δορίσκος, Αμφιτρίτη και Μαΐστρος. Ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή, συναντήσαμε αυτοκίνητα του Στρατού, εθελοντές και πυροσβέστες που προσπαθούσαν να τα βάλουν με το πύρινο τέρας!

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Ανάμεσά τους και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αθανάσιος Τσώνης, ο οποίος δήλωσε στην «Espresso»: «Η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν σπίτια. Υπάρχουν ενεργά μέτωπα στο Λουτρό (χωριό Λουτρά Αλεξανδρούπολης), ενώ στο Αετοχώρι η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κάηκε ολοσχερώς, όπως και το σπίτι του μελισσοκόμου Γιάννη Μαρόπουλου. Αυτό συνέβη τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά.

alexandroupoli21084 jpg
Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στην εκκένωση οικισμών

Οι δυνάμεις της περιφέρειας, ο δήμος, ο Στρατός και ο κρατικός μηχανισμός καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεσή της. Το Σάββατο εκκενώθηκαν οκτώ οικισμοί, καθώς προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των συμπολιτών μας. Ας ευχηθούμε να δοθεί ένα τέλος σύντομα».

alexandroupoli21083 jpg
Εθελόντρια του Ερυθρού Σταυρού, που έχει διασώσει από τις φλόγες σκυλάκι

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από κεραυνούς που έπεσαν από την καταιγίδα που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη. Στη μάχη με τις φλόγες ήταν χθες με το πρώτο φως της ημέρας περισσότεροι από 176 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ στη συνέχεια κινητοποιήθηκαν ακόμα 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Συγκινητική ήταν η συνδρομή που παρείχαν οι εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ, αλλά και οι οπλίτες του Ελληνικού Στρατού, ενώ ο καπνός είχε σκεπάσει την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Εντύπωση πάντως προκάλεσε πως δεν υπήρχε οργανωμένη ενημέρωση των Αρχών στις «ενοχλήσεις» μας για την πορεία του μετώπου.

alexandroupoli2108 jpg
Εθελοντές στο γήπεδο του Αβαντα, το οποίο μεταμορφώθηκε σε καταφύγιο για τη διάσωση τετράποδων

Σε επικοινωνία μας με την Αστυνομική Διεύθυνση δεν λάβαμε ποτέ καμία απάντηση. Ακόμη και ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, ευρισκόμενος στην πρώτη γραμμή, δεν είχε χρόνο να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα, την ώρα που ο περιφερειάρχης ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκανε λόγο για πρωτοφανές μέτωπο φωτιάς. Και όλα αυτά διότι δεν υπήρχε καμιά οργανωμένη –ως όφειλαν– επίσημη ενημέρωση. Ωστόσο, εξαιρετική εντύπωση έκανε το γεγονός της αρνητικής στάσης ορισμένων από τους επικεφαλής που συνεργάζονταν στο έργο κατάσβεσης. Κάποιοι εξ αυτών, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, παρουσίασαν απροθυμία στην παραχώρηση δηλώσεων για μια κατάσταση συναγερμού σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως είναι ο ακριτικός Εβρος.

alexandroupoli2108 kentriki jpg

Παράλληλα, στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά 81 σκυλιών του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο γήπεδο του Αβαντα, με τη βοήθεια εθελοντών. Σημειώνεται δε πως κατά τη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Εβρου Σπύρος Κούτρας, ο οποίος βρισκόταν στα μέτωπα που καίνε τους οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης και ένιωσε έντονη αδιαθεσία που πιθανόν οφειλόταν στις αναθυμιάσεις από τη φωτιά.

Aπίστευτο! Χωματερές δίπλα σε αποθήκες καυσίμων

Συστάσεις στους πολίτες κάνουν οι δήμοι για ακαθάριστα οικόπεδα που μπορεί να γίνουν εστίες εκδήλωσης πυρκαγιάς, αλλά σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι είναι οι πρωταθλητές στην ασυνέπεια. Χαρακτηριστική περίπτωση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, που έχει παραδοθεί στις φλόγες με ανυπολόγιστες καταστροφές, είναι η χωματερή που άφησε ο δήμος να σχηματιστεί δίπλα από εγκατάσταση με αποθήκες καυσίμων. Οι αποκαλυπτικές φωτογραφίες που δημοσίευσε το newsbreak.gr δείχνουν πόσο επιπόλαια αντιμετωπίζουν την πρόληψη οι αρμόδιοι.

Η «Espresso» στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης στα Λουτρά, την ώρα που μαινόταν η μάχη με τις φλόγες

Η ιστοσελίδα είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για την αδιαφορία του δημάρχου, που άφησε να δημιουργηθεί χωματερή δίπλα σε αποθήκες καυσίμων! Το newsbreak.gr είχε αποκαλύψει πριν από έναν χρόνο τις εικόνες ντροπής στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, όπου ο δήμαρχος ανέχθηκε να έχει δημιουργηθεί ολόκληρη χωματερή στην περιοχή του Μαΐστρου, η οποία βρίσκεται μάλιστα δίπλα σε εγκαταστάσεις καυσίμων! Πριν από έναν χρόνο είχε γίνει η αποκάλυψη και φτάσαμε σήμερα στη μεγάλη πυρκαγιά, που οδήγησε σε εκκενώσεις οικισμών, μεταξύ των οποίων και ο Μαΐστρος. Τι θα γινόταν, άραγε, εάν αυτή η περιβαλλοντική βόμβα έπαιρνε φωτιά η οποία θα εξαπλωνόταν στα παρακείμενα καύσιμα, κανείς δεν θέλει να διανοηθεί.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...