Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Πίτερ Χιγκς: Ο νέος Ελγιν και το κυνήγι του χαμένου θησαυρού

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα, τα κλεμμένα κομμάτια (και αρχαιοελληνικά) από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο αγγίζουν τα 2.000

Την ώρα που η βρετανική αστυνομία ψάχνει ψύλλους στ’ άχυρα ανάμεσα στις 8.000.000 αρχαιότητες που είναι κλεισμένες στις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου για να ανακαλύψει πόσες και ποιες φέρεται ότι έκλεψε ο υπεύθυνος του τμήματος Μεσογειακών και Ελληνικών Αρχαιοτήτων, βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο αριθμός τους πλησιάζει τα 2.000, προκαλώντας φόβο μήπως ανάμεσά τους βρίσκονται και αρχαιοελληνικά αντικείμενα.

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Οπως αποκάλυψε η «Telegraph» και αναμετέδωσε η «Daily Mail», οι αρχαιότητες που έκλεψε ή κατέστρεψε μέσα σε μία σειρά ετών ο 56χρονος Πίτερ Χιγκς, που θεωρείται αυθεντία στις αρχαιότητες της Ελλάδας, είναι «περισσότερες από 1.000», αλλά «πιο κοντά στις 2.000». Κάποια είναι ηλικίας 3.500 ετών, καθώς προέρχονται από το 1500 π.Χ., ενώ η συνολική αξία τους υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Για την κλοπή τους από τις αποθήκες του Βρετανικού Μουσείου -στο οποίο βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έκλεψε ο Ελγιν-, όπως ισχυρίζονται οι βρετανικές εφημερίδες, ευθύνεται «μόνο ένας κλεφτής», ο επί 30 χρόνια υπάλληλος του μουσείου, Π. Χιγκς.

vretaniko mouseio23083 jpg

Εύλογοι φόβοι

Το γεγονός ότι κανείς ακόμη δεν γνωρίζει ποια ακριβώς αντικείμενα έκλεψε, πόσα από αυτά πούλησε μεταξύ άλλων στο eBay, αλλά και το ότι ο Χιγκς ήταν υπεύθυνος και για τα αντικείμενα που προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα γεννούν εύλογους φόβους μήπως σαν άλλος Ελγιν έκλεψε και πούλησε πολλά από αυτά. Τα βρετανικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στις αρχαιότητες που έκαναν φτερά βρίσκονται κοσμήματα, διαμάντια και πολύτιμα μεταλλικά αντικείμενα. Ανάμεσά τους, ένα κόσμημα της ρωμαϊκής εποχής αξίας μέχρι 58.000 ευρώ, που το 2016 βγήκε σε δημοπρασία στο eBay για 47 ευρώ.

vretaniko mouseio23082

Ενώ ο Χιγκς, που απολύθηκε, δήλωνε στους «Times» διά στόματος του 21χρονου γιου του, Γκρεγκ, ότι είναι αθώος, μεγάλωνε η οργή για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το Βρετανικό Μουσείο την κλοπή. Αποκαλύφθηκε ότι οι υπεύθυνοι του μουσείου την απέκρυψαν από το κοινό για τουλάχιστον οκτώ μήνες, καθώς φέτος τον Ιανουάριο κάλεσαν τη βρετανική αστυνομία να κάνει έρευνα, καταγγέλλοντας ότι κάποιες αρχαιότητες είχαν κλαπεί από τις αποθήκες.

vretaniko mouseio23081 jpg

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για το Βρετανικό Μουσείο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Δανός ακαδημαϊκός Ιτάι Γκραντέλ, που ειδικεύεται στις αρχαιότητες της ρωμαϊκής εποχής, είχε σημάνει συναγερμό στο μουσείο το 2021 για κλοπή αντικειμένων του. Ενημέρωσε ότι στο eBay πωλούνταν δύο αντικείμενα τα οποία είχαν δηλωθεί στον κατάλογο του Βρετανικού Μουσείου το 1926, αλλά οι υπεύθυνοι του μουσείου φέρεται ότι αδιαφόρησαν.

«Δεν έμεινα ικανοποιημένος από την αντίδραση ή την έλλειψη αντίδρασης που είχα από αυτούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκραντέλ στην «Telegraph». Υποστήριξε, δε, ότι ο κλέφτης ενδεχομένως έκλεψε και άλλες αρχαιότητες που δεν είναι ακόμη καταχωρισμένες στους καταλόγους του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται για σχεδόν 8.000.000 αντικείμενα που παραμένουν στις αποθήκες αναμένοντας να τα μελετήσουν οι αρχαιολόγοι.

Μπάτε, σκύλοι, αλέστε το… φρούριο των γλυπτών του Παρθενώνα! το πολυετές χρονικό κλοπών!

«Μπάτε, σκύλοι, αλέστε» είναι διαχρονικά η ασφάλεια του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο κατά τα άλλα ισχυρίζεται ότι τα κλεμμένα από τον Ελγιν Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να παραμείνουν σε αυτό, διότι τα… προστατεύει καλύτερα. Μέσα σε μόλις 50 χρόνια πέντε φορές οι κλέφτες έβαλαν χέρι στις αρχαιότητές του, χωρίς οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια να τους πάρουν μυρωδιά.

vretaniko mouseio2308 jpg

Το μεγαλύτερο μουσείο του Ηνωμένου Βασιλείου τη δεκαετία του 1970 δεν πήρε χαμπάρι τους κλέφτες που άρπαξαν αρχαία νομίσματα. Το ίδιο συνέβη το 1993, όταν από το μουσείο «πέταξαν» μυστηριωδώς ρωμαϊκά νομίσματα, αλλά και το 2002, όταν εκλάπη άγαλμα που φιλοτέχνησαν οι δικοί μας πρόγονοι. Οι κλέφτες εξαφανίστηκαν με αρχαιοελληνικό άγαλμα 12 εκατοστών, ηλικίας 2.500 ετών, ενώ δύο χρόνια αργότερα το μουσείο «επισκέφτηκαν» άλλοι κλέφτες, που έγιναν «καπνός» με αρχαία κινεζικά κοσμήματα.

Το μουσείο που μόνο σε «φρούριο» δεν παραπέμπει ανακάλυψε το 2011 ότι είχε κάνει φτερά συλλεκτικό δαχτυλίδι Cartier με διαμάντι αξίας 880.000 ευρώ. Ωστόσο περίμενε μέχρι το 2017 για να αποκαλύψει δημόσια την κλοπή.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...