Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

ΗΠΑ: Ποντικοί πειραματόζωα έσπασαν πλάκα με τους ερευνητές!

Ποντικοί εργαστηρίου που «τρέλαναν» τους ερευνητές κάνοντας επίτηδες λάθη...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...

Βίαζε το βαφτιστήρι του από την ηλικία των 9 ετών έως τα...

Μια σοκαριστική υπόθεση βιασμού τριών παιδιών, ανάμεσα στα οποία...

Φωτιές 2023: SOS από επιστήμονες για τα μικροσωματίδια

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τα επικίνδυνα σωματίδια που έχουν καλύψει τα τελευταία 24ωρα μεγάλο μέρος της χώρας. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη δυτική Αττική είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, ενώ τα μικροσωματίδια από τις φωτιές στον Εβρο έχουν φτάσει έως τα νησιά του Ιονίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκο Μιχαλόπουλο, τα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από τις φωτιές είναι τόσο μικρά, που μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι, ενώ το επιτρεπόμενο όριο εισπνοής μολυσμένου αέρα -ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού- δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 μικρογραμμάρια, όριο που θέτει ρητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν τα 100 μικρογραμμάρια. Ενδεικτικό στοιχείο που αποδεικνύει τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας αποτελεί το γεγονός ότι στον χάρτη που απεικονίζονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η Πετρούπολη φαίνεται να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», με τις συγκεντρώσεις να μην πέφτουν κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, και τη λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή για την Αττική να είναι η Γλυφάδα.

mikrosomatideia2408 jpg

Ανάλογες συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, παρατηρούνται σε σταθμούς μέτρησης στα Ιωάννινα και στην Αρτα, ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε, «από την Εγνατία Οδό δεν φαίνονται πια τα Τρίκαλα». Τέλος, καθώς τα μικρά σωματίδια φτάνουν σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος προτείνει στους πολίτες να φορούν μάσκες προστασίας, καθώς αυτές έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν μεγάλο αριθμό σωματιδίων, χωρίς, ωστόσο, να παρέχουν πλήρη προστασία.

Οδηγίες προστασίας

Ενδεικτικές της σοβαρότητας της κατάστασης είναι οι οδηγίες που εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών από τις πυρκαγιές, καλώντας τους να απομακρύνονται άμεσα από την ευρύτερη εποχή της πυρκαγιάς, να μένουν σε κλειστούς χώρους, να κλείνουν παράθυρα και πόρτες, καθώς και να χρησιμοποιούν κλιματισμό που διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και να διατηρούν καλά συντηρημένα τα φίλτρα του.

fotia aspropirgos24081 jpg

Παράλληλα, προτείνεται να αποφεύγονται: το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, οι άσκοπες μετακινήσεις και οι εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και η χρήση ψησταριάς, αεροζόλ, κεριών και ηλεκτρικής σκούπας. Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (τύπου FFP2 ή 3), με καλή εφαρμογή, καθώς οι «χειρουργικές» και οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, η Επιτροπή Εμπειρογνώμων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) του υπουργείου Υγείας προτρέπει τους πολίτες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, επικοινωνώντας άμεσα με πνευμονολόγο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Απόπειρα δολοφονίας αρχινονού έξω από την πίστα της Λιόλιου

Σε διαρκή πόλεμο για την ηγεμονία της νύχτας βρίσκεται...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...