Φωτιές 2023: SOS από επιστήμονες για τα μικροσωματίδια

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τα επικίνδυνα σωματίδια που έχουν καλύψει τα τελευταία 24ωρα μεγάλο μέρος της χώρας. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη δυτική Αττική είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, ενώ τα μικροσωματίδια από τις φωτιές στον Εβρο έχουν φτάσει έως τα νησιά του Ιονίου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκο Μιχαλόπουλο, τα επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από τις φωτιές είναι τόσο μικρά, που μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι, ενώ το επιτρεπόμενο όριο εισπνοής μολυσμένου αέρα -ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού- δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 μικρογραμμάρια, όριο που θέτει ρητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων σε κάποιες περιοχές ξεπέρασαν τα 100 μικρογραμμάρια. Ενδεικτικό στοιχείο που αποδεικνύει τη μεγάλη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας αποτελεί το γεγονός ότι στον χάρτη που απεικονίζονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η Πετρούπολη φαίνεται να βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», με τις συγκεντρώσεις να μην πέφτουν κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια, και τη λιγότερο επιβαρυμένη περιοχή για την Αττική να είναι η Γλυφάδα.

Ανάλογες συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, παρατηρούνται σε σταθμούς μέτρησης στα Ιωάννινα και στην Αρτα, ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε, «από την Εγνατία Οδό δεν φαίνονται πια τα Τρίκαλα». Τέλος, καθώς τα μικρά σωματίδια φτάνουν σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος προτείνει στους πολίτες να φορούν μάσκες προστασίας, καθώς αυτές έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν μεγάλο αριθμό σωματιδίων, χωρίς, ωστόσο, να παρέχουν πλήρη προστασία.

Οδηγίες προστασίας

Ενδεικτικές της σοβαρότητας της κατάστασης είναι οι οδηγίες που εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας για την προστασία των πολιτών από τις πυρκαγιές, καλώντας τους να απομακρύνονται άμεσα από την ευρύτερη εποχή της πυρκαγιάς, να μένουν σε κλειστούς χώρους, να κλείνουν παράθυρα και πόρτες, καθώς και να χρησιμοποιούν κλιματισμό που διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και να διατηρούν καλά συντηρημένα τα φίλτρα του.

Παράλληλα, προτείνεται να αποφεύγονται: το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, οι άσκοπες μετακινήσεις και οι εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και η χρήση ψησταριάς, αεροζόλ, κεριών και ηλεκτρικής σκούπας. Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (τύπου FFP2 ή 3), με καλή εφαρμογή, καθώς οι «χειρουργικές» και οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, η Επιτροπή Εμπειρογνώμων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ) του υπουργείου Υγείας προτρέπει τους πολίτες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, επικοινωνώντας άμεσα με πνευμονολόγο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πασίγνωστος τραγουδιστής αρραβωνιάστηκε με τον σύντροφό του!

Μετά από τρία χρόνια σχέσης ήρθε και ο αρραβώνας!

Ζευγάρι ηθοποιών παντρεύτηκε στα κρυφά – Ερωτεύτηκε στα γυρίσματα πετυχημένης σειράς

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος που οδήγησε σε γάμο!

Δεν γνωρίζαμε καν τη σχέση τους κι όμως είναι παντρεμένοι με παιδιά

Αυτό το ζευγάρι είναι χαμηλών τόνων και πολλοί δεν γνώριζαν πως είναι μαζί και μάλιστα παντρεμένο με δύο παιδιά!

Πρωταγωνίστρια που πήρε πρόσφατα διαζύγιο μετά από 17 χρόνια έκανε έξοδο με τον νεαρό σύντροφό της

Η ηθοποιός ερωτεύτηκε ξανά και μάλιστα έναν άντρα αρκετά νεότερό της και συνάδελφό της, τον

Αποκλειστικό! Η προαγγελία γάμου των Οικονομάκου – Τσερέλα: Δεν παντρεύονται στην Πάρο

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα σε λίγες ημέρες θα είναι παντρεμένοι.

Σία Κοσιώνη: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Αγίας Παρασκευής

Η Κοσιώνη θα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της...

Κεφαλονιά: Η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή της – Δείτε όσα κατέθεσε

Την περασμένη Πέμπτη η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς που πέθανε στην Κεφαλονιά μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών κατέθεσε όσα γνώριζε.