Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ετεοκλής Παύλου αποκαλύπτει για το ατύχημα: «Δεν χτυπούσε το κινητό μου...

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Στάθης Παπούλιας...

Συγκλονίζει η Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είμαι ένας αρκετά καταθλιπτικός άνθρωπος»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη κατά τη διάρκεια του νέου ριάλιτι...

Η συγκίνηση της Νένας Χρονοπούλου για τον γιο της: «Γεννήθηκε 25 εβδομάδων,...

Η Νένα Χρονοπούλου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Super...

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

Κακοκαιρία «Daniel»: Μαρτυρίες για δεκάδες πτώματα, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να «κρύψει» κάτω από τη λάσπη!

Υγρός τάφος

Χθες, την ώρα που η κυβέρνηση έπαιζε μακάβρια επικοινωνιακά παιχνίδια με τον ακριβή αριθμό των νεκρών από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», έβλεπαν το φως η μία μετά την άλλη μαρτυρίες για δεκάδες πτώματα, εντείνοντας τους φόβους ότι θα αποκαλυφθεί εκατόμβη θυμάτων μόλις υποχωρήσουν τα λασπόνερα!

kakokairia daniel09093

Σύμφωνα με τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση, ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανερχόταν στους δέκα. Οι λιμενικοί ανέσυραν το πρωί το πτώμα του 69χρονου Βολιώτη ιδιοκτήτη αντιπροσωπίας αυτοκινήτων Δημήτρη Χρήστου, ο οποίος είχε πάει στο σιντριβάνι του Αναύρου για να γεμίσει μπιτόνια, αλλά έχασε την ισορροπία του όταν πλησίασε στη θάλασσα και έπεσε από τα βράχια.

Aπόγνωση

Την ίδια ώρα, όμως, πληροφορίες έκαναν λόγο για περισσότερους νεκρούς, αφού φέρεται ότι εντοπίστηκε το πτώμα και μιας ηλικιωμένης, η οποία καταπλακώθηκε από τοίχο μέσα στον Παλαμά Καρδίτσας! «Στης 25ης Μαρτίου, προς τον περιφερειακό, υπάρχει μια μεγάλης ηλικίας κυρία, νεκρή» ανέφερε μια εθελόντρια, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για όγδοο θύμα από τη φονική κακοκαιρία. Η ίδια επεσήμανε πως μια επιληπτική γυναίκα χρειάζεται άμεσα τα φάρμακά της και προσπαθούν να την πλησιάσουν. Ακόμη πιο αποκαρδιωτικές ήταν οι μαρτυρίες άλλων εθελοντών, αλλά και κατοίκων του χωριού Παλαμάς, οι οποίοι έψαχναν μέσα στις λάσπες για επιζώντες.

Ενας εξ αυτών, μάλιστα, ο οποίος έψαχνε για ανθρώπους με το τρακτέρ του, μίλησε για 10 νεκρούς! «Η βοήθεια άργησε να έρθει πάνω από 15 ώρες. Εθελοντές βγάζαμε και νεκρούς, υπάρχουν νεκροί. Πάνω από 10 άτομα! Στη γειτονιά μου είναι δύο γιαγιάδες. Δέκα νεκρούς μετράμε από φίλους και συγγενείς. Τα ζώα περνάνε λες και είναι βάρκες. Πτώματα. Σπίτια γκρεμισμένα. Οι ζημιές είναι τεράστιες…» ανέφερε και, στη συνέχεια, αναρωτήθηκε γιατί άργησε τόσο πολύ να φτάσει βοήθεια στις πληγείσες περιοχές: «Δεκαπέντε ώρες για να έρθουμε πέντε βάρκες; Η περισσότερη βοήθεια είναι από εθελοντές και ψαράδες. Ηρθε ο Στρατός, αλλά άργησε. Γιατί να αργήσει; Για ποιον λόγο; Στο σπίτι μου έχω 2,5 μέτρα νερό. Υπάρχουν άνθρωποι πάνω στα σπίτια που παίρνουν χάπια, καρκινοπαθείς, πρέπει να φάνε… Δεν βλέπω κάποιον γιατρό, κάποιο ΕΚΑΒ να δώσει τις πρώτες βοήθειες, έναν συντονισμό. Κάποιος να βοηθήσει την κατάσταση… Τα εναέρια μέσα πετούν, αλλά δεν υπάρχει συντονισμός. Ενα τηλέφωνο συντονισμού θέλουμε».

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ένας εθελοντής πυροσβέστης, η κατάσταση που επικρατεί στον Παλαμά είναι τραγική. Παράλληλα, εξέφρασε φόβους ότι θα υπάρξουν αρκετοί νεκροί σε συγκεκριμένο σημείο. «Δύο στενά από εδώ και δεξιά υπάρχουν υποψίες για άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους. Είναι αρκετά άτομα, εύχομαι να μην επαληθευτούν οι φόβοι. Δεν μπορείς να πλησιάσεις, μόνο με βάρκα και δεν ξέρουμε τι υπάρχει από κάτω» τόνισε ο εθελοντής πυροσβέστης Φώτης Χατζηφώτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Ανατριχίλα και αποτροπιασμό προκαλεί η μαρτυρία του Γιάννη Χατζή, κατοίκου του χωριού, ότι είδε μια ηλικιωμένη να επιπλέει στο νερό.

Εκκληση

«Εδώ δίπλα, μια γιαγιά επιπλέει στο νερό, δίπλα στην κουζίνα. Είναι πνιγμένη…» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αμέσως μετά αποκάλυψε ότι ενημέρωσε τις Αρχές σχετικά με την ανεύρεση της σορού: «Εχουμε ενημερώσει και μας είπαν ότι πρώτα θα πάρουν τους ζωντανούς και μετά τους νεκρούς. Είναι και άλλοι ηλικιωμένοι εδώ, που έμεναν μόνοι τους. Ηταν μωράκια που έπρεπε να σωθούν πρώτα. Η γιαγιά δεν πρόλαβε – πνίγηκε»! Ο ίδιος περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες όσοι ζουν στην περιοχή του Παλαμά και απηύθυνε έκκληση για την αποστολή νερού και τροφίμων όσο θα διαρκέσει ο απεγκλωβισμός των κατοίκων.

Νωρίτερα, μια γυναίκα είχε δηλώσει πως η 97χρονη κατάκοιτη μητέρα της είναι «100% πνιγμένη» μέσα στο σπίτι της. «Πνίγεται ο κόσμος πίσω» τόνισε ένας άνδρας με δάκρυα στα μάτια, καταγγέλλοντας πως δεν τους είπε κανείς να εκκενώσουν τα σπίτια προτού να είναι πολύ αργά.

kakokairia daniel090932

Τέλος, μια εθελόντρια αποκάλυψε πως στην πίσω πλευρά του χωριού η στάθμη του νερού είναι πολύ μεγάλη, με τους εθελοντές και τους κατοίκους να δυσκολεύονται να πλησιάσουν. Εκεί εκτιμούν πως είναι αρκετά άτομα εγκλωβισμένα, κυρίως ηλικιωμένοι. Μέσα σε όλα αυτά, παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός των αγνοουμένων, ενώ τους φόβους ότι οι νεκροί από τη σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel» είναι δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες!- ενισχύει μια πληροφορία που θέλει να «ταξιδεύουν» από την Αθήνα για τις πληγείσες περιοχές 160 σάκοι για πτώματα! «Μέχρι χθες (σ.σ.: προχθές) το βράδυ, άνθρωποι ήταν πάνω στις σκεπές. Το νερό έφτασε στα δύο μέτρα, σε νεόδμητα σπίτια. Τώρα πέφτει κάπως η στάθμη του νερού. Αργησε να έρθει βοήθεια» είπε μια κάτοικος του Παλαμά, επιβεβαιώνοντας ότι η βοήθεια από το κράτος άργησε να φτάσει στην περιοχή.

Στρατός, Πυροσβεστική και ιδιώτες απεγκλωβίζουν με κάθε μέσο νέους, εγκύους, ηλικιωμένους και παιδιά

Αδιάκοπα συνεχίζονταν ως αργά χθες, για δεύτερο 24ωρο, οι διασώσεις κατοίκων στα πολύπαθα κεφαλοχώρια της Θεσσαλίας, τα οποία επλήγησαν σκληρά από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel». Από νωρίς το πρωί, Στρατός, δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς και ιδιώτες, με κάθε μέσο που διέθεταν ένωσαν τις δυνάμεις τους για να απεγκλωβίσουν νέους, ηλικιωμένους, εγκύους και παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί από τις πρωτοφανείς πλημμύρες που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα!

Την ίδια ώρα, πυρετωδώς επιχειρούσαν τα 15 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης που επιστρατεύτηκαν για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ως τις 11 χθες το πρωί είχαν πραγματοποιηθεί 149 εναέριες διασώσεις. Οι 93 εξ αυτών έγιναν από την Αεροπορία Στρατού και οι υπόλοιπες 56 από την Πυροσβεστική. Στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας, το οποίο έχει καλυφθεί από τα λασπόνερα, επιχειρούσε από τα ξημερώματα στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ για τον μαζικό απεγκλωβισμό πολιτών. Στο βυθισμένο χωριό βρισκόταν αξιωματικός της Αεροπορίας Στρατού, ο οποίος είχε οργανώσει τους εγκλωβισμένους σε ομάδες των 33 ατόμων.

kakokairia daniel090931

Με το πρώτο φως της μέρας, χθες, επιχειρούσαν στο σημείο και δύο ελικόπτερα Agusta Bell-214, ενώ ήδη από την προηγούμενη είχαν σπεύσει στην περιοχή και τέσσερις βάρκες του Στρατού με δέκα άτομα, που πραγματοποιούσαν μετακινήσεις ατόμων σε ασφαλή σημεία. Τα κεφαλοχώρια της Θεσσαλίας απ’ όπου έγιναν οι απεγκλωβισμοί είναι ο Παλαμάς, οι Γεωργανάδες, τα Μεγάλα Καλύβια, η Αγία Τριάδα, η Μαραθέα, ο Κοσκινάς, η Μεταμόρφωση, η Φαρκαδόνα, το Αγναντερό, η Ιτέα, ο Βλοχός και το Φλαμούλι. Στα Μεγάλα Καλύβια καταγράφηκαν συγκλονιστικές σκηνές, καθώς ιδιώτες με γκρέιντερ απεγκλώβιζαν ηλικιωμένους και παιδιά κουβαλώντας τους στα χέρια, την ώρα που η περιοχή είχε μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη!

Aπεγκλωβισμένοι

Στους 406 ανέρχονταν ως το μεσημέρι της Παρασκευής οι απεγκλωβισμένοι πολίτες από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι Ενοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν με 326 άτομα, εκ των oποίων τα 70 προέρχονταν από τον 1 Λόχο της Ζ’ ΜΑΚ, τα 42 άτομα από την 32 ΤΑΞ ΠΖΝ και τα 71 από τον 1 Λόχο Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Επίσης, βρίσκονταν σε άμεση ετοιμότητα 36 άτομα, επιπλέον των προβλεπομένων στο σχέδιο «Ξενοκράτης», 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων, 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας και 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Παράλληλα, επιχειρούσαν 23 ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 15 ειδικά οχήματα Hummer, 46 οχήματα γενικής χρήσης, δύο λεωφορεία, δύο mini bus, ένα ασθενοφόρο, 12 μηχανήματα Μηχανικού, τέσσερα επικαθήμενα οχήματα, 12 αρματοφορείς, 52 λέμβοι, πέντε οχήματα μεταφοράς ζευγμάτων Γεφυρών, ένα αρματαγωγό, πέντε ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, έξι λέμβοι τύπου LCB και μια φρεγάτα στον Παγασητικό Κόλπο. Τέλος, τοποθετήθηκε γέφυρα Bailey στα Καλά Νερά Βόλου και διανεμήθηκαν 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας και ίδιος αριθμός κουβερτών για την Ιτέα Καρδίτσας, ενώ στήθηκαν 170 ράντσα εκστρατείας στους χώρους φιλοξενίας.

Αναφερόμενος στη γιγάντια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων πολιτών από τις Ενοπλες Δυνάμεις στη Θεσσαλία, ο υποπτέραρχος εν αποστρατεία Ιωάννης Βαμβάκος τόνισε: «Σήμερα (ενν. χθες) μπορούν να γίνουν διαδοχικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ατόμων, έρευνας και διάσωσης. Τα ελικόπτερα ήδη επιχειρούν από το πρωί, θα προσεγγίσουν τα σημεία που βρίσκονται οι άνθρωποι και με τη διαδικασία του συρματόσχοινου (hoist), καταβιβάζοντας δύτες-διασώστες, θα μαζέψουν τον κόσμο από τις στέγες ή από τα σημεία που έχουν μαζευτεί. Συνήθως το Super Puma μπορεί να πάρει περίπου 14 άτομα. Σύμφωνα με το καύσιμο που έχει το Super Puma μπορεί να επιχειρήσει συνεχόμενα, γιατί η βάση του είναι στην Αγχίαλο, και να τους μεταφέρει στο γήπεδο της Καρδίτσας ή όπου αλλού μπορεί και να συνεχίσει την ίδια επιχείρηση. Σε 10-15 λεπτά προσγειώνεται ένα ελικόπτερο».

Στο μεταξύ, κόμπο στο στομάχι προκαλούν οι περιγραφές των διασωθέντων που επί ώρες περίμεναν σκαρφαλωμένοι σε ταράτσες και στέγες την πολυπόθητη «χείρα βοηθείας». «Το βράδυ έγιναν όλα. Το νερό τα ξημερώματα μας έπνιξε» ανέφερε μια διασωθείσα, ενώ ένας άλλος κάτοικος χωριού που επλήγη από την κακοκαιρία τόνισε πως το νερό παρέσυρε αυτοκίνητα, σπίτια και τρακτέρ. Τρεις κάτοικοι της Μεταμόρφωσης σώθηκαν από τύχη όταν ένας γείτονας, ο οποίος είχε βάρκα, άκουσε τις εκκλήσεις τους για βοήθεια. Οπως είπαν, αφού παρελήφθησαν με τη βάρκα, είχαν κανονίσει να πάνε στο κτίριο της Κοινότητας για να είναι ασφαλείς. Ωστόσο έγινε λάθος και κατέληξαν σε άλλο σημείο. «Πάνω από τρία μέτρα (σ.σ.: ήταν το νερό). Φωνάξαμε εκεί και ένας γείτονας είχε βάρκα και ήρθε. Μας άκουσε και μας πήρε, αλλιώς θα ήμασταν πνιγμένοι» είπε ένας εκ των διασωθέντων.

Με βάρκες

Οπως εξήγησαν, ούτε ο Στρατός ούτε οι τοπικές Αρχές μπορούσαν να φτάσουν για να βοηθήσουν τους κατοίκους, καθώς είχε πλημμυρίσει ολόκληρη η περιοχή. Μόνο όσοι είχαν βάρκες προσπάθησαν να απεγκλωβίσουν τους γείτονές τους. Συγκλονιστική είναι, τέλος, η μαρτυρία του Στέφανου Σάκκα, κατοίκου της Μαραθέας Καρδίτσας, για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται όσοι περιμένουν να φτάσει βοήθεια. «Λιποθύμησε μια γυναίκα χωρίς νερό, δεν έχουμε μια γουλιά» τόνισε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα. Μετά τον απεγκλωβισμό τους οι πλημμυροπαθείς μεταφέρονται στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας, όπου έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο για την υποδοχή τους, καθώς επίσης για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και είδη πρώτης ανάγκης.

Ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας στις πληγείσες περιοχές για την επιχείρηση «επόμενη μέρα»

Καθώς τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία «Daniel» για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων συμπολιτών μας, το υπουργείο Υγείας έστειλε χθες, Παρασκευή, ειδικό κλιμάκιο στην περιοχή για τον συντονισμό των επιχειρήσεων, καθώς η «επόμενη μέρα» άφησε πίσω της ανεπανόρθωτες ζημιές, με ανθρώπους, ζώα, περιουσίες και όνειρα να θάβονται κάτω από τόνους νερού και λάσπης.

kakokairia daniel090933

Η ανησυχία των αρμόδιων για την Υγεία φορέων έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς οι ανθρώπινες απώλειες και οι ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές δεν έχουν φανεί ακόμα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Ετσι, για να προλάβουν τις δεδομένες επιπτώσεις των φονικών πλημμυρών στη Δημόσια Υγεία, η Πολιτική Προστασία του υπουργείου Υγείας απέστειλε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ειδικό κλιμάκιο για τη συμμετοχή στον σχεδιασμό και τον καλύτερο συντονισμό των κυβερνητικών δράσεων στη Μαγνησία, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στη Λάρισα. Το μεσημέρι της Πέμπτης είχε προηγηθεί η μετάβαση του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους με τη συνοδεία του διοικητή του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ Νίκου Παπαευσταθίου, με σκοπό την αποκατάσταση της πρόσβασης αλλά και την ορθή λειτουργία των δομών Υγείας. Στην περιοχή, επίσης, βρίσκεται ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης.

Στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν αναπτυχθεί και επιχειρούσαν συνολικά 28 ασθενοφόρα του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Θεσσαλίας και είχαν έρθει επιπλέον ενισχύσεις, με τέσσερα ασθενοφόρα από τη Θεσσαλονίκη, τρία από την Αθήνα και δύο από τη Λαμία, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, σε ετοιμότητα βρίσκονταν και άλλα οχήματα, καθώς τα ασθενοφόρα αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην προσέγγιση των πλημμυρισμένων περιοχών, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται τη συνδρομή της Πυροσβεστικής ή του Στρατού, λόγω των σημαντικών ζημιών στο οδικό δίκτυο.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης είναι οι πολλές εκατοντάδες κλήσεις που έχει δεχτεί το ΕΚΑΒ από ασθενείς, ανθρώπους που παρουσιάζουν υποθερμία λόγω της μακράς παραμονής τους στο παγωμένο νερό των υδάτων, άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, καθώς και αρκετές κλήσεις για διακομιδές ηλικιωμένων και μικρών παιδιών με προβλήματα υγείας.

Από τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε ο «Daniel» δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με χαρακτηριστική περίπτωση το «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο επηρεάστηκε από την πτώση του ρεύματος και τα προβλήματα υδροδότησης σε όλο τον νομό Μαγνησίας. Ωστόσο, παρά τα νερά που εισέβαλαν στο υπόγειο του νοσοκομείου και στον χώρο των χημειοθεραπειών, το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης αποκαταστάθηκε γρήγορα με τη χρήση γεννητριών και οι θεραπείες τις επόμενες μέρες έγιναν κανονικά. Μάλιστα, αποκαταστάθηκε και η παροχή σε νερό, με την 24ωρη τροφοδοσία των δεξαμενών νερού από βυτιοφόρα. Μέχρι χθες το μεσημέρι στο «Αχιλλοπούλειο» νοσηλεύονταν οκτώ ασθενείς με προβλήματα υγείας από τις πλημμύρες και φιλοξενούνταν 13 ηλικιωμένοι.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, στο οποίο μία χειρουργική αίθουσα βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην υποδομή από την εισροή υδάτων, μεταφέρθηκαν 21 άτομα για φιλοξενία. Στο Νοσοκομείο Τρικάλων εξαιτίας προβλημάτων στις χειρουργικές αίθουσες θα πραγματοποιηθούν μόνο τα έκτακτα χειρουργεία και μεταφέρθηκαν 15 άτομα από ιδιωτικό οίκο ευγηρίας για φιλοξενία. Τέλος, στο Νοσοκομείο της Λαμίας το πρόβλημα από την εισροή υδάτων σε δύο χειρουργικές αίθουσες αποκαταστάθηκε γρήγορα.

Εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στις πληγείσες περιοχές. Τα μέτρα αυτά αφορούν την άμεση διενέργεια υγειονομικών ελέγχων στα συστήματα ύδρευσης, καθώς και την προσεκτική παρασκευή και διανομή των τροφίμων στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, για τα δίκτυα ύδρευσης, η εγκύκλιος αναφέρει ότι πρέπει:

  • να διενεργηθεί άμεσα υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος καθώς και εργαστηριακός έλεγχος, έπειτα από κατάλληλη δειγματοληψία,
  • τα δείγματα νερού να ληφθούν από κρίσιμα σημεία του δικτύου ύδρευσης, όπως στις γεωτρήσεις ή πηγές υδροληψίας, δεξαμενές τροφοδοσίας νερού, και σε διάφορα σημεία του δικτύου.

Αναφορικά με τα τρόφιμα, η εγκύκλιος αναφέρει ότι πρέπει:

  • να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των πληγέντων στους οποίους διανέμονται τρόφιμα που προσφέρουν διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, φορείς ή επιχειρήσεις τροφίμων, σε ό,τι αφορά τις συνθήκες παρασκευής, μεταφοράς, συντήρησης και διάθεσής τους,
  • να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση της υγιεινής διάθεσης ασφαλών τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες,
  • να ενημερωθεί το κοινό για τον σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων, σε περίπτωση συχνών και συνεχόμενων διακοπών ρεύματος.

Η στάθμη του Πηνειού ανέβηκε απειλώντας με αφανισμό τη Λάρισα

Σκηνές Αποκάλυψης βιώνουν τα τελευταία 24ωρα οι κάτοικοι του νομού Λάρισας, με τη στάθμη του Πηνειού να ανεβαίνει επικίνδυνα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, απειλώντας με «αφανισμό» ακόμα και την πρωτεύουσα του νομού.

Μάλιστα, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα απείλησαν τις περιοχές Γιάννουλη και Αγιος Θωμάς της πόλης, ενώ λίγο πριν από τις 3 το πρωί ελήφθη η απόφαση από τις Αρχές να «σπάσουν» τα αναχώματα στο φράγμα της Γυρτώνης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο Πηνειός από το ολοένα αυξανόμενο φορτίο νερού.

Καθώς η στάθμη του Πηνειού σε ορισμένα σημεία έφτασε έως τα 9 μέτρα, σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαρισαίων κάλεσε τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού και για προληπτικούς λόγους να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από τη γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως τον Βιολογικό Καθαρισμό στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

kakokairia daniel090935

Από τον τεράστιο όγκο του νερού και της λάσπης που κατευθύνθηκαν προς την πόλη επλήγησαν εκατοντάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και υποδομές στις δυτικές συνοικίες της Λάρισας, καθώς ολόκληρες περιοχές που βρίσκονται κοντά στις όχθες του Πηνειού σκεπάστηκαν από νερό και φερτά υλικά. Ενδεικτικά, έως χθες το μεσημέρι ολόκληρη η περιοχή από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Αθηνών και περιμετρικά, σε μία έκταση άνω των 20 χιλιόμετρων, ήταν βυθισμένη στο νερό.

Από τις συνοικίες της πόλης οι μεγαλύτερες ζημιές φαίνεται να καταγράφονται στον Αγιο Θωμά, όπου τα λασπόνερα του Πηνειού και τα φρεάτια της πόλης πλημμύρισαν τα πάντα. Μάλιστα, η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους προς τον Αγιο Θωμά και προς τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα είχε διακοπεί λόγω του ύψους του νερού, ενώ από τα ξημερώματα της Παρασκευής είχαν κοπεί και το νερό και το ρεύμα.

Οπως λένε οι κάτοικοι, πρόκειται για ένα μοναδικό πλημμυρικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουν ξαναζήσει. «Τέτοια πλημμύρα δεν την έχουμε ξαναδεί. Ζήσαμε και τον “Ιανό”, αυτό ήταν κάτι άλλο, πολύ μεγαλύτερο…» είπαν κάτοικοι του Αγίου Θωμά. «Αυτή τη στιγμή έχουν έρθει σωστικά συνεργεία από όλη την Ελλάδα» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Ξανθόπουλος, μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που επιχειρεί στον Αγιο Θωμά Λαρίσης, και πρόσθεσε: «Τώρα δεχτήκαμε κλήση να απεγκλωβίσουμε ένα παιδί που είναι σε μηχανική υποστήριξη, κόπηκε το ρεύμα και πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο μέρος. Μετά, προτεραιότητα έχουν ηλικιωμένοι και παιδιά. Αυτούς προσπαθούμε να βγάλουμε γιατί δεν ξέρουμε πόσο μπορούν να παραμείνουν σπίτια τους με αυτές τις συνθήκες».

Αλλος κάτοικος είπε: «Οι γονείς μου και ο αδελφός μου είναι στον πρώτο όροφο και στον δεύτερο, το υπόγειο πλημμύρισε». Και πρόσθεσε: «Ο μπαμπάς μου είναι 80 ετών, η μαμά μου 75. Πώς μπορούν να βγουν; Και τι να κάνω εγώ; Να πάρω την Πυροσβεστική δεν έχει νόημα. Πάει όπου οι άνθρωποι είναι σε κίνδυνο. Ξέρω ότι έτσι όπως είναι οι δικοί μου είναι σε πολλές περιοχές στη Λάρισα. Απλώς περιμένω εδώ, για να ξέρω, απλώς, ότι είναι καλά στην υγεία τους».

Το μεσημέρι, λίγο μετά τις 12.30, αποφασίστηκε να κλείσει η γέφυρα προς Γιάννουλη για λόγους στατικότητας, ενώ συνεχόμενα ήταν και από το πρωί τα μηνύματα 112 για εκκενώσεις οικισμών της περιοχής, με τον Δήμο Λάρισας να ανακοινώνει σε επείγον μήνυμα την άμεση εκκένωση της συνοικίας του Αγίου Θωμά.

«Νηστικά και άρρωστα παιδιά»

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στα χωριά της Καρδίτσας, τα οποία θυμίζουν «Ατλαντίδες» βυθισμένες στα λασπόνερα μετά το σκληρό «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας «Daniel» που σάρωσε ολόκληρη τη χώρα. Οπως λένε όσοι διασώθηκαν, σκαρφαλώνοντας σε στέγες και ταράτσες, πλέον παλεύουν να επιβιώσουν μέσα στον βούρκο, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από το επιτελικό κράτος!

kakokairia daniel090937

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της κυρίας Αθανασίας από τη Μαραθέα, η οποία βρίσκεται στην ταράτσα του σπιτιού της επί δύο ημέρες, χωρίς νερό και φαγητό. «Είμαστε 250 άτομα στη Μαραθέα Καρδίτσας, στις ταράτσες μας, χωρίς νερό και φαγητό επί δύο μέρες» ανέφερε αγανακτισμένη και πρόσθεσε: «Εχει πλημμυρίσει το ισόγειό μας και ανεβήκαμε πάνω στην ταράτσα. Φανταστείτε εδώ και δύο μέρες δεν έχουμε πόσιμο νερό και φαγητό. Εχει κοπεί το νερό σε όλα τα χωριά στον Δήμο Παλαμά. Η μητέρα με τον πατέρα μου μένουν και εκείνοι -ευτυχώς- σε διώροφο σπίτι και κάτω στο ισόγειο έχει πλημμυρίσει και έχουν ανέβει πάνω».

Σύμφωνα με την ίδια, όλοι οι κάτοικοι του χωριού νιώθουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί στη σκληρή μοίρα τους: «Ετσι είναι όλο το χωριό. Είμαστε συνολικά 250 άτομα και απλά περιμένουμε. Δεν περνάει ο δρόμος για να έρθει κάποιος, μόνο με βάρκα μπορεί να μας πάει κάποιος. Χθες (ενν.: προχθές) μας είχαν πει ότι ξεκινούσε ο στρατός να έρθει να μας βοηθήσει και ότι θα ερχόταν εδώ στη Μαραθέα στις 6.30 το πρωί. Αλλά ακόμα κανένας δεν έχει φανεί. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε». Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως υπάρχουν νηστικά και άρρωστα παιδιά, καθώς επίσης και άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση και είναι επιτακτική ανάγκη να τους παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

kakokairia daniel090936

Οπως κατήγγειλε άλλη κάτοικος του χωριού, υπάρχει έλλειψη ακόμα και σε ξηρά τροφή και φάρμακα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Είμαι κλεισμένη μέσα στο σπίτι μαζί με την οικογένειά μου και σε λίγο δεν θα έχω ούτε μπαταρία στο κινητό μου. Το νερό έφτασε το 1,80 ύψος και σήμερα (σ.σ.: χθες) η στάθμη έπεσε λίγους πόντους. Εχουμε πάθει μεγάλη ζημιά, καταστράφηκε το φροντιστήριο αγγλικών που έχω, τα φορτηγά του συζύγου μου. Δεν ξέρω τι γίνεται έξω από το σπίτι μου, έχει τόσο νερό που δεν μπορούμε να βγούμε. Σίγουρα υπάρχουν νεκροί ηλικιωμένοι που δεν κατάφεραν να βγουν από το σπίτι! Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ξηρά τροφή και νερό, δεν έχουμε φαγητό, είδη πρώτης ανάγκης. Κάνω έκκληση σε διπλανούς δήμους να μας φέρουν το συντομότερο τα απαραίτητα, χρειαζόμαστε τροφή» ανέφερε η Κατερίνα Ζαγανά.

Στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου από το χωριό Μαραθέα, το οποίο ανήκει στον Δήμο Παλαμά, διακρίνονται διώροφα σπίτια να έχουν χαθεί μέσα στο νερό και κάτοικοι να περιμένουν στα μπαλκόνια και στις ταράτσες τους να έρθει η πολυπόθητη βοήθεια, χωρίς να μπορούν να κάνουν το παραμικρό για να φύγουν από την πλημμυρισμένη περιοχή. Ως μοναδική σανίδα σωτηρίας για την επιβίωσή τους φαντάζει η βοήθεια των συγχωριανών τους που έχουν βάρκες και οι οποίοι θα μπορούσαν να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία με φαγητό και νερό.

Μια κάτοικος του Παλαμά κατήγγειλε χθες πως είχε να μιλήσει επί δύο ημέρες με την 97χρονη κατάκοιτη μητέρα της. «Η μητέρα μου είναι 100% πνιγμένη στο σπίτι, το οποίο έχει πλημμυρίσει εξ ολοκλήρου μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας» τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Η ίδια αποκάλυψε ότι κάποια στιγμή την πήρε τηλέφωνο ο ανιψιός της, δηλαδή ο γιος της νύφης της, και της είπε ότι το νερό έχει φτάσει τα δύο μέτρα και ότι η γιαγιά είναι πνιγμένη μέσα στο σπίτι. «Την άφησαν μέσα να πνιγεί και είναι το νερό δύο μέτρα εκεί» είπε η γυναίκα, προσθέτοντας ότι η μητέρα της είναι 97χρόνων και είναι κατάκοιτη. Ακόμη, είπε πως η ίδια δεν βρισκόταν στον Παλαμά, αλλά στην πόλη της Καρδίτσας, όταν χτύπησε η κακοκαιρία και πως δεν έχει μιλήσει με τη μητέρα της.

kakokairia daniel090934

«Ηταν η νύφη μου και ο γιος της στο σπίτι, αλλά δεν πρόλαβαν να την πάρουν» είπε για όσα εκτυλίχθηκαν μετά την πλημμύρα που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις και περιέγραψε στον τηλεοπτικό αέρα πού βρίσκεται το σπίτι της μητέρας της, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις Αρχές να μεταβεί κάποιος στο σπίτι της ηλικιωμένης για να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Πέρα από την έκρηξη θυμού, όμως, καταγράφονται και σοβαρές καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι αρμόδιοι επέλεξαν να σπάσουν συγκεκριμένα φράγματα, προκειμένου να προστατευτεί η πόλη της Καρδίτσας και παρά την επιλογή αυτή δεν έστειλαν εγκαίρως μήνυμα στους κατοίκους των χωριών με το 112. «Η περιοχή πλημμύρισε γιατί οι αρμόδιοι έσπασαν το φράγμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα από τη δεξιά μεριά για να διοχετεύσουν τα νερά στον κάμπο και στον Δήμο Παλαμά και να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας.

Το στοίχημά τους ήταν να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας και εμάς μας πλημμύρισαν χωρίς καν να μας ειδοποιήσουν. Πλημμυρίσαμε μέσα στη νύχτα, μας έπιασε στον ύπνο, μέσα σε μία ώρα το νερό έφτασε στα δύο μέτρα» ανέφερε η Ευαγγελία Νασιάκου, κάτοικος του Δήμου Παλαμά, μιλώντας στο pontiki.gr. Η εθελόντρια Ειρήνη Δήμου έκανε έκκληση για την αποστολή σκαφών ή φουσκωτών βαρκών: «Κάνω έκκληση, περνάμε και βλέπουμε ότι έχουμε θύματα. Υπάρχει νεκρός μέσα στο σπίτι στην 25ης Μαρτίου. Είναι μια μεγάλης ηλικίας γυναίκα. Δεν ξέρουμε αν είναι κι άλλοι. Είμαι έξω από το Κέντρο Υγείας».

{{-PCOUNT-}}52{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...