Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Κακοκαιρία «Daniel»: Ξεχείλισε η αγανάκτηση των κατοίκων στη Θεσσαλία!

Οργή λαού

Ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων στη Θεσσαλία, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες, κατά κυβερνητικών στελεχών και του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού για την απουσία της Πολιτικής Προστασίας και του κρατικού μηχανισμού για να αποτραπεί η βιβλική καταστροφή.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων έχει βρεθεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, καθώς εν μέσω της ανυπολόγιστης καταστροφής σε σπίτια, χωράφια και περιουσίες χιλιάδων κατοίκων διαφήμισε τις τελευταίες ημέρες σε τηλεοπτικά κανάλια 1.662 έργα-μαμούθ 1,4 δισ. ευρώ, αν και τα αντιπλημμυρικά αποδείχθηκαν ανύπαρκτα

kakokairia daniel110932
Κώστας Αγοραστός

Ο Κώστας Αγοραστός προπηλακίστηκε προχθές κατά την επίσκεψή του στον Παλαμά Καρδίτσας από ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Πολλοί ήταν εκείνοι που εκστόμισαν ύβρεις κατά του περιφερειάρχη, ο οποίος επισκεπτόταν το Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων, όταν δέχτηκε λεκτική επίθεση από εξαγριωμένους πολίτες, με κάποιους από αυτούς να κινούνται απειλητικά εναντίον του. Οι ψυχραιμότεροι προσπάθησαν να συγκρατήσουν τους υπολοίπους, που εκσφενδόνισαν αντικείμενα και νερά. Φθορές υπέστη το αυτοκίνητο του περιφερειάρχη. Στο σημείο έφτασε αστυνομική δύναμη για να τον φυγαδεύσει από τον Παλαμά, όπου θεωρείται πλέον ανεπιθύμητος για τους πληγέντες.

Εξάλλου, το απόγευμα της Παρασκευής ο περιφερειάρχης είχε βρεθεί αντιμέτωπος και με κατοίκους του Βόλου κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου. «Αγοραστέ και Μπέο, ακούστε το καλά, πνίξατε τον κόσμο σε πόλεις και χωριά» και «Στις ράγες, στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές κράτος και κεφάλαιο ματώνουνε ζωές» ήταν δύο από τα συνθήματα που ακούστηκαν. «Μας κάψατε, μας πνίξατε, ανεπιθύμητοι!» έγραφε το πανό που σήκωσε ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου.

Στο στόχαστρο αγανακτισμένων πολιτών βρέθηκε προχθές και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρώην δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Μεγάλα Καλύβια, που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Δεκάδες πληγέντες επιτέθηκαν φραστικά κατά του κυβερνητικού στελέχους για την ολιγωρία που έδειξαν οι «άριστοι» για τον καθυστερημένο απεγκλωβισμό τους από τις πλημμυρισμένες περιοχές και την απουσία των αρμοδίων τις κρίσιμες ώρες της καταστροφής. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου απομακρύνθηκε σε ασφαλές σημείο χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

kakokairia daniel110931
Δημήτρης Παπαστεργίου

Την οργή αντιμετώπισε και ένας κυβερνητικός βουλευτής, που τόλμησε να έρθει σε αντιπαράθεση με τους κατεστραμμένους από τις πλημμύρες κατοίκους της Θεσσαλίας. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Λιούτας δέχτηκε και αυτός φραστική επίθεση κατά την επίσκεψή του το Σάββατο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Στη θέα του «γαλάζιου» βουλευτή, κάτοικοι τον αποδοκίμασαν και του ζήτησαν εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατεί. «Ποιο δάνειο; Καταστράφηκαν οι κόποι μιας ζωής» είπαν στον κ. Λιούτα ένας από τους πληγέντες και μια άλλη κάτοικος της περιοχής: «Αν δεν έχω ζώα, αν δεν τα αρμέξω να πουλήσω το γάλα μου, με τι θα τα πληρώσω;»

Μπροστά στην ολοκληρωτική καταστροφή που έχει σημειωθεί σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το ανίκανο κράτος. «Δεν υπάρχει χωριό στον νομό που να μην έχει πληγεί ή πλημμυρίσει, με το επίκεντρο τώρα να βρίσκεται στον Παλαμά και στα γύρω χωριά του δήμου και είναι εγκαταλελειμμένοι οι πλημμυροπαθείς από τον κρατικό μηχανισμό στην τύχη του.

Αυτό που φάνηκε για ακόμα μια φορά είναι ένα επιλεκτικά ανίκανο κράτος (κυβέρνηση – περιφέρεια – δήμος), χωρίς ευθύνη, υποδομές και σχέδιο για την προστασία του λαού. Ενώ μια χαρά κάνει πλειστηριασμούς και καταστέλλει κινητοποιήσεις με ΜΑΤ κ.λπ.» αναφέρει η ανακοίνωση των εκπροσώπων των αγροτών, καταγγέλλοντας ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών, όπως το φράγμα Μουζακίου και Σκοπιάς στα Φάρσαλα, ο καθαρισμός ποταμών και ρεμάτων.

kakokairia daniel11093 kentriki
Η απόγνωση ζωγραφισμένη στο πρόσωπο κατοίκου

Οι αγρότες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη και να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

Μπορεί να άφησε τη μισή Ελλάδα να καίγεται για ένα καλοκαίρι, στη συνέχεια να είδε τους νεοναζί Κροάτες να δολοφονούν τον 29χρονο Μιχάλη και τώρα να βλέπει αμέτοχος τη Θεσσαλία να έχει πνιγεί στις λάσπες, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν συγκινεί έναν πρωθυπουργό αρνητή της κριτικής. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες το απόγευμα έξω από το συντονιστικό της Λάρισας είναι αποκαλυπτικές για το τι μέλλει γενέσθαι αυτήν την τετραετία.

kakokairia daniel110933

Δίχως ίχνος σεβασμού στους κατοίκους αλλά και κατανόησης της κατάστασης, χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή στα ΜΑΤ να ψεκάσουν τους συγκεντρωμένους που βρίσκονταν έξω από το συντονιστικό της Λάρισας και διαδήλωναν κατά της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο και μόνο για να μη χαλάσει το επικοινωνιακό show που έστησε ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές δυνάμεις «χτύπησαν» με χημικά, καπνογόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης τη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων που ήταν σε εξέλιξη για όσα τραγικά λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλία τις τελευταίες ημέρες, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα λεωφορείου της ΕΛ.ΑΣ.

«Νεκρός» κάμπος

Σε απόγνωση είναι οι πληγέντες της Θεσσαλίας μετά τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», καθώς καταστράφηκαν σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και μελίσσια. «Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Τα 3/4 των σπιτιών έχουν καλυφθεί με νερό. Στο σημείο που βρίσκομαι εγώ αυτή τη στιγμή σε μία ακτίνα 400 μέτρων, όχι παραπάνω, είναι κάπου στα 1.000 πρόβατα, ίσως και αγελάδες, νεκρά» περιέγραψε ο κάτοικος στη Φαρκαδόνα Γιώργος Μίντζας.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλά χωριά στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα και στον Βόλο. Η επόμενη ημέρα της καταστροφής: Λάσπη, δάκρυα και απόγνωση. Ανθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους αναρωτιούνται πώς θα ζήσουν από εδώ και πέρα. Ενδεικτικές είναι οι μαρτυρίες κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία και προσπαθούν να βρουν κάτω από τις λάσπες κουράγιο για την επόμενη ημέρα.

«Σε μισή ώρα χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής. Επαθα τουλάχιστον 500.000 ευρώ καταστροφή» δήλωσε κάτοικος από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Τις δραματικές στιγμές που έζησαν κατά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» περιέγραψαν πλημμυροπαθείς από χωριά των Τρικάλων και της Λάρισας, οι οποίοι μέσα σε μόλις μερικά λεπτά είδαν να εξανεμίζονται οι κόποι μιας ζωής. «Η καταστροφή είναι βιβλική. Εχουν καταστραφεί τα 2/3 του χωριού και έχουν καταρρεύσει περίπου 30 κατοικήσιμα σπίτια. Μόνο τοίχοι και σκεπές έχουν μείνει πια» δήλωσε ο Χρήστος Σκούφας, αγρότης από τα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.

Ο κ. Σκούφας, ο οποίος ήταν πρόεδρος του χωριού μέχρι και το 2019, τόνισε πως το νερό έφτασε στα χωράφια στα 3 με 4 μέτρα ύψος, ενώ υπήρξαν οικογένειες που, προκειμένου να σωθούν από τη μανία του νερού, παρέμειναν για 24 ώρες στα κεραμίδια των σπιτιών τους. «Μεταφέραμε ανθρώπους με στρώματα θαλάσσης. Δήμος και Περιφέρεια εξαφανισμένοι για 24 ώρες. Ημασταν παρατημένοι στο έλεος. Εγώ έπαθα, μαζί με την παραγωγή, τουλάχιστον 500.000 ευρώ καταστροφή. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή» περιέγραψε.

«Είμαστε τρία χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων και δεν ήρθε κανείς να μας βοηθήσει. Η υποδομή που έχουμε στα φρεάτια δεν είναι καλή, παρόλο που είναι δήθεν καινούργια. Είμαστε σε άθλια κατάσταση. Σε μισή ώρα οι κόποι μιας ζωής πήγαν χαμένοι. Το υπόγειο γέμισε όλο. Πάνω από τρία μέτρα νερό. Φανταστείτε, σφράγισε η πόρτα του δωματίου του πατέρα μου και, αν δεν άνοιγα, θα πνιγόταν ο άνθρωπος» διηγήθηκε ο Βαγγέλη Γκάτης, κάτοικος του Πύργου, οικισμού ο οποίος απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων.

kakokairia daniel11093

«Τις εικόνες που είδα δεν θα τις ξεχάσω ποτέ. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα. Χάσαμε τα πάντα. Αυτοκίνητα, λέβητες, μπόιλερ, καταψύκτες, ρουχισμό, εργαλεία, και όλα αυτά τρία χιλιόμετρα από το κέντρο των Τρικάλων» πρόσθεσε.

Στις στιγμές αγωνίας που έζησε, αλλά και την ανησυχία της για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, αναφέρθηκε η Γεωργία Λιάκου, κάτοικος του χωριού Αρμένιο στη Λάρισα. «Μιλάμε για τεράστια καταστροφή. Υπάρχει παντού λάσπη. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι. Εχουν μεταφερθεί στο κλειστό γυμναστήριο που έχουμε και στην εκκλησία. Οι εικόνες που είδαμε την ημέρα του φαινομένου ήταν απίστευτες. Το νερό περνούσε σαν ποτάμι και παρέσερνε τα πάντα. Τώρα βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Μόνο η αλληλεγγύη μάς σώζει» τόνισε.

«Ας αφήσουν τους μισθούς 3-4 μήνες και οι 300 για να βοηθήσουν τους αγρότες» ανέφερε απεγνωσμένος κάτοικος της περιοχής Αγία Τριάδα, καθώς είναι σχεδόν κάτω από το νερό οι καλλιέργειες από τις οποίες βιοπορίζονταν οι κάτοικοι, που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Απεγνωσμένοι είναι και χιλιάδες κάτοικοι στη Μαγνησία, καθώς παραμένει χωρίς νερό μεγάλο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές, όπως οι Αγιοι Ανάργυροι, μεγάλο τμήμα της Νέας Ιωνίας, οι Αλυκές, η Χιλιαδού, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι βρύσες δεν έχουν στάξει σταγόνα νερό από την περασμένη Τρίτη και δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε θα έχουν νερό στα σπίτια τους. Αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν θα διεκδικήσουν κάτοικοι των χωριών που πλημμύρισαν.

Οπως δήλωσε η δικηγόρος Χριστίνα Μητρονάτσιου, θα αναζητηθούν ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει ακαταλόγιστο σε κανέναν αιρετό, περιφερειάρχη, υπάλληλο της Πολεοδομίας και του δήμου. «Ο θεσσαλικός κάμπος μετράει τις πληγές του. Μια ολόκληρη περιφέρεια της χώρας μας είναι μέσα στο νερό και στη λάσπη. Σπίτια ξεριζωμένα, άνθρωποι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, μανάδες και παιδιά στις σκεπές και ηλικιωμένοι ξεβρασμένοι στα νερά που κατέκλυσαν τα σπίτια τους. Για την τραγική αυτή κατάσταση οι αρμόδιοι θα λογοδοτήσουν» επισημαίνει η δικηγόρος.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...