Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η Ήβη Αδάμου αποκαλύπτει: «Ο Μιχάλης Κουινέλης ήταν η πρώτη μου σχέση»

Η Ήβη Αδάμου παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «The...

Γιώργος Αγγελόπουλος – Δήμητρα Βαμβακούση: Ταξίδι στη Σκιάθο

Η Δήμητρα Βαμβακούση και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έκαναν ένα...

Η πιο δύσκολη επέτειος γάμου για Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον

Την πιο δύσκολη επέτειο γάμου της ζωής τους γιόρτασαν...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...

Κακοκαιρία «Daniel»: «Νάρκες» τύφου στον «τιτανικό» της Θεσσαλίας

Σήμα κινδύνου από τη γιατρό και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού σχετικά με τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τη φονική κακοκαιρία, αφήνοντας να εννοηθεί, μεταξύ άλλων, πως οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν έχουν ιδέα για τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που νοσούν!

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον πολύπαθο Παλαμά και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας που δέχθηκαν το σκληρό «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας «Daniel» και αντίκρισε πλημμυρισμένες εκτάσεις, χιλιάδες νεκρά ζώα, κατεστραμμένες περιουσίες και ανθρώπους σε απόγνωση. Οπως τόνισε, η κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές είναι δραματική:

nekra zoa thessalia140931

«Είναι χάλια η κατάσταση. Πήγα με την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα θέματα, όχι μόνο για τα υγειονομικά, αλλά είδα πολλά με τα μάτια μου… Είδα σε περιοχή έξω από τη Λάρισα να μεταφέρουν ανθρώπους στη φαγάνα του εκσκαφέα. Ηταν και υγιείς πολίτες, αλλά ήταν και ένας ασθενής ξαπλωμένος οριζόντια, που τον περίμενε από την άλλη πλευρά του δρόμου το ΕΚΑΒ για να τον πάει στο νοσοκομείο.

Η επικοινωνία του ενός κομματιού της Λάρισας με το άλλο γίνεται με αυτόν τον τρόπο μόνο – ή με τρακτέρ ή με βάρκες. Για να πάνε σπίτι τους ή σε νοσοκομείο ή σε σούπερ μάρκετ πρέπει να επιβιβαστούν σε τρακτέρ οι άνθρωποι» εξήγησε η κυρία Λινού, προσθέτοντας ότι το κράτος είναι εκκωφαντικά απόν από όλες τις περιοχές όπου βρέθηκε, παρά τα τεράστια προβλήματα υγείας που απειλούν τους κατοίκους: «Εξοπλισμό δεν μοιράζουν πουθενά. Το είδα με τα μάτια μου. Ναι, μοιράζουν φαγητό και νερό. Ούτε γαλότσες, όμως ούτε γάντια.

Ούτε σε μένα δεν έδωσαν εξοπλισμό. Πήγα στον Παλαμά, στα Φάρσαλα και στη Λάρισα. Οι κάτοικοι είναι εκτεθειμένοι στα προβλήματα δημόσιας υγείας. Το κράτος είναι εντελώς απόν. Δεν είδα κράτος να λειτουργεί. Είδα εθελοντές, εθελοντικές οργανώσεις, είδα μια μικρή ομάδα ψυχολόγων στον Παλαμά, κάτι νεαρά παιδιά που ήταν από το υπουργείο Υγείας και τίποτε άλλο» τόνισε, μιλώντας στο iatropedia.gr. Σύμφωνα με την ίδια, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας είναι τα έλη που υπάρχουν παντού, αλλά και τα νεκρά ζώα.

«Δεν τα μαζεύουν τα νεκρά ζώα, όπως λένε» επεσήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών: «Ο κόσμος πρέπει να προσέχει και να προστατεύεται και για ηπατίτιδα Α’ και για σαλμονέλες και για μια μορφή του τύφου, που είναι απειλητική. Δεν μιλάμε για τον κανονικό τύφο, αλλά για τον τυφοειδή πυρετό. Κίνδυνος υπάρχει και από τον ιό του Δυτικού Νείλου».

Λοιμώδη νοσήματα

Η λεπτοσπείρωση και η γαστρεντερίτιδα είναι τα δύο λοιμώδη νοσήματα που μπορεί να επικρατήσουν και να απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τις υγειονομικές Αρχές, με τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν στον πληθυσμό της περιοχής. Το πρώτο είναι μια μικροβιακή λοίμωξη που προκαλείται από τον μικροοργανισμό «λεπτόσπειρα» (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα.

nekra zoa thessalia14093

Οπως επισημαίνεται σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, την οποία υπογράφει η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, «το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου». Κατά την κυρία Λινού, οι άνθρωποι κινδυνεύουν τόσο από τα νεκρά όσο και από τα ζώντα ζώα.

«Η λεπτοσπείρωση είναι ανθρωποζωονόσος και τα μικρόβιά της υπάρχουν στο νερό, από τη στιγμή που στο νερό υπάρχουν νεκρά ζώα. Μεταδίδεται από τα τρωκτικά και τα ποντίκια, αλλά και μέσω πολλών άγριων ζώων. Οι αλεπούδες μεταδίδουν, τα ελάφια μεταδίδουν, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζώα, δηλαδή τα γουρούνια, οι χοίροι οι οικόσιτοι, αυτοί που είναι στις παραγωγές. Σ’ αυτά τα ζώα ενδημεί κυρίως. Ο μικροοργανισμός λεπτόσπειρα μεταδίδεται μέσω των ούρων, αλλά και όταν διαλυθεί το ζώο, με τη σήψη και την αποσύνθεση, και το μικρόβιο μεταφερθεί στο νερό. Ακόμη κι αν είναι νεκρό το ζώο, μεταδίδεται η νόσος» είπε η καθηγήτρια Ιατρικής και αμφισβήτησε τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη είχε κάνει λόγο για 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, συμπληρώνοντας ότι ένα βρέφος λίγων ημερών διαγνώστηκε με σαλμονέλα.

«Οι γαστρεντερίτιδες που εντοπίζονται δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται. Δεν ξέρω καν αν έχουν γίνει εξετάσεις στο νερό. Δεν ξέρουμε τι κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή» ανέφερε η κυρία Λινού, για να καταλήξει ως εξής: «Η κυρία Αγαπηδάκη δεν ξέρει καν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ξέρει πόσα είναι τα κρούσματα; Αφού δεν έχουμε κανονική καταγραφή και παρακολούθηση. Είναι μόνο ό,τι δηλώσουν, όποιοι γιατροί θέλουν!»

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...