Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ετεοκλής Παύλου αποκαλύπτει για το ατύχημα: «Δεν χτυπούσε το κινητό μου...

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Στάθης Παπούλιας...

Συγκλονίζει η Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είμαι ένας αρκετά καταθλιπτικός άνθρωπος»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη κατά τη διάρκεια του νέου ριάλιτι...

Η συγκίνηση της Νένας Χρονοπούλου για τον γιο της: «Γεννήθηκε 25 εβδομάδων,...

Η Νένα Χρονοπούλου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Super...

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

Τραγωδία στη Λιβύη: Ζωσμένο με εκρηκτικά το Ι.Χ. που ενεπλάκη στο «τροχαίο»;

Πελώρια και αναπάντητα ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου των μελών της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη

Πελώρια και βασανιστικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για τις συνθήκες θανάτου των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, καθώς παραπέμπουν σε καμικάζι αυτοκτονίας, και όχι σε τροχαίο δυστύχημα.

Η μεγάλη φωτιά και ο κρατήρας δεν θα είχαν δημιουργηθεί έπειτα από σύγκρουση ενός αυτοκινήτου με ένα λεωφορείο. Αντίθετα, παραπέμπουν σε τρομοκρατική ενέργεια, εφόσον το όχημα που προσέκρουσε στο πούλμαν ήταν ζωσμένο με εκρηκτικά ή με μεγάλη ποσότητα καυσίμων, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

livii19093

Πόσο μάλλον σε μια εμπόλεμη περιοχή όπως στη Λιβύη, όπου μάχονται αντίπαλες φατρίες, ενώ είναι έντονη η παρουσία ξένων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και της Τουρκίας. Δεν είναι διόλου τυχαίο πως από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν στις έρευνες πράκτορες της Ειδικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό «τροχαίο», κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας και τραυματίστηκαν ακόμα 13.

Διαβάστε επίσης: Τροχαίο στη Λιβύη: «Ραγίζουν» καρδιές η σύζυγος και ο πατέρας του 27χρονου Γιώργου

Δεν είναι διόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι το μοιραίο λεωφορείο, που μετέφερε 19 μέλη της ελληνικής αποστολής, εκ των οποίων 16 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, συνόδευαν δύο τζιπ των στρατιωτικών Αρχών της Λιβύης. Προφανώς, υπήρχε φόβος για τρομοκρατικό χτύπημα…

livii190932

Η ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να περάσει μέσα από βουνά και χωριά για να φτάσει στην πόλη Ντέρνα, καθώς η εθνική οδός στη Λιβύη είναι κατεστραμμένη από τις πλημμύρες. Ενώ διερχόταν από το χωριό Μαράουα γύρω στις 2.30 προχθές το μεσημέρι, ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε μια οικογένεια από τη Λιβύη, έτρεχε στο αντίθετο ρεύμα, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το λεωφορείο και να εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Το σενάριο για τρομοκρατικό χτύπημα κυκλοφόρησε κυρίως στα social media και βασίζεται σε φωτογραφίες που δείχνουν το λεωφορείο να έχει τρύπες, ενώ τις διάφορες υποθέσεις τροφοδότησε και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, που σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα αν είναι αυτοκινητικό δυστύχημα ή κάτι άλλο, προτού ολοκληρωθεί η έρευνα από το υπουργείο Αμυνας

Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Οι πληροφορίες μιλάνε για ένα τραγικό αυτοκινητικό δυστύχημα. Αυτό δεν μπορούμε εμείς να το πούμε με βεβαιότητα, τι συνέβη ή δεν συνέβη, ούτε μπορώ να σας πω εγώ, προτού γίνει η σχετική έρευνα, προτού δοθούν οι επίσημες απαντήσεις από το υπουργείο Αμυνας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι θα γίνει άμεσα η διερεύνηση των αιτίων, αλλά και βέβαια του οδηγού, τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας έπειτα από αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια στην οποία συνέτρεξαν».

livii190931

Το σενάριο περί επίθεσης αυτοκτονίας σε βάρος του πούλμαν της ελληνικής αποστολής τροφοδοτείται ακόμα και από το γεγονός ότι αρχικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ έκανε λόγο για τραυματίες, και όχι για νεκρούς, όταν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον θάνατο πέντε ατόμων. Το ΓΕΕΘΑ προχώρησε στις απαιτούμενες διευκρινίσεις, υποστηρίζοντας πως η αρχική πληροφόρηση, η οποία αναφερόταν σε τραυματισμούς και όχι θανάτους, γινόταν από ενημέρωση Αρχών της Λιβύης προς τις ελληνικές Αρχές.

Όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του επιτελείου του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, η διασταύρωση της πληροφορίας δεν ήταν εφικτή, καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία, αφού τα κινητά των μελών της αποστολής είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο λεωφορείο μετά τη σύγκρουση. Τονίζεται ακόμη πως οι λιβυκές Αρχές προχώρησαν στη συνέχεια στην ανακοίνωση των θανάτων των μελών της ελληνικής αποστολής, χωρίς ενημέρωση των ελληνικών Αρχών…

Πάντως, ακόμα και μετά τη… διευκρίνιση τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα:

Με ποια προστασία πήγαν στρατιωτικοί γιατροί και νοσηλευτές στη Λιβύη;

Είχε σταλεί κάποια ομάδα ασφαλείας που θα εξασφάλιζε τις μετακινήσεις της ελληνικής αποστολής;

Υπήρχαν και από ποιους εγγυήσεις για την ασφάλεια των στρατιωτικών μας;

Πώς ακριβώς έγινε το «τροχαίο» που έκαψε ολόκληρο το λεωφορείο;

Για να εξηγήσουν το ανεξήγητο της μεγάλης φωτιάς και του κρατήρα που δημιουργήθηκε, οι υπεύθυνοι του ΓΕΕΘΑ είπαν ότι το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου που συγκρούστηκε με το λεωφορείο ήταν γεμάτο καύσιμα. Και όμως, αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει τις εύλογες υπόνοιες πως μπορεί να επρόκειτο για καμικάζι αυτοκτονίας, και όχι για «τροχαίο»…

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...