Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

Κακοκαιρία «Elias»: Έβαλε στο μάτι την Εύβοια, με αποτέλεσμα πλημμυρισμένα σπίτια σε χωριά και δρόμους

«Πνίγηκαν» οι Ροβιές, το Μαντούδι και η Χαλκίδα, καφέ έγινε το χρώμα στη Λίμνη

Ανοχύρωτη είχε μείνει η Εύβοια, η οποία «βούλιαξε» από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias», μετά τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ετών, καθώς η Πολιτεία δεν είχε φροντίσει να γίνουν τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν χθες σοβαρά προβλήματα, με πλημμυρισμένα σπίτια σε πολλά χωριά και δρόμους στο οδικό δίκτυο στις βόρειες περιοχές του νησιού. Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους και είχε κλείσει η κυκλοφορία από Ψαχνά προς Μαντούδι και από Προκόπι προς Πήλιο Εύβοιας.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 50 κλήσεις, 20 για υπερχείλιση υδάτων και 10 για πτώσεις δέντρων, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επενέβησαν σε πέντε περιπτώσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων σε Ιστιαία, Πευκί και Μαντούδι. Στην Εύβοια μετέβησαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και η 7η ΕΜΑΚ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας στη Χαλκίδα, στην Ιστιαία, στο Μαντούδι και στη Λίμνη Ευβοίας.

Υπερχείλισε

Το Μαντούδι βρέθηκε στο «μάτι» της κακοκαιρίας. Ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα, ενώ υπερχείλισε ο ποταμός Κηρέας, που βρίσκεται κοντά στο Μαντούδι στη βόρεια Εύβοια, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η περιοχή. Το 112 έστειλε μήνυμα προς τους κατοίκους, την ώρα που το νερό στην περιοχή είχε ήδη φτάσει το ένα μέτρο εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων, που δοκίμασαν την περιοχή από πολύ νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

evoia28093
Λάσπη έγινε το νερό στη Λίμνη Ευβοίας

«Το νερό που έχει πέσει από τις 3 το πρωί στον Δήμο Μαντουδίου είναι, θα έλεγα, για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει. Εχουμε περάσει και τον “Daniel”, αλλά και προηγούμενες κακοκαιρίες. Εκατόν πενήντα χιλιοστά βροχής σε μόλις λίγες ώρες έπληξαν σχεδόν όλο τον δήμο» περιέγραψε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Ερωτηθείς για τα αντιπλημμυρικά έργα, ο δήμαρχος απάντησε πως «έχουν γίνει τα φράγματα, όμως το νερό είναι πάρα πολύ. Δεν μπορεί να συγκρατηθεί τόσο μεγάλη ποσότητα νερού και σε σημεία που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα κατεβαίνουν από τα βουνά φερτά υλικά. Αυτό το νερό είναι πάρα πολύ και αυτή την ώρα που μιλάμε είναι κατακλυσμός».

Το ποτάμι

Οι Ροβιές, που είχαν πληγεί από τις φωτιές τα προηγούμενα χρόνια, «πνίγηκαν», επίσης, στο νερό. Το ποτάμι που περνάει από την περιοχή ξεχείλισε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πάνω από 40 σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία έσπευσαν να βοηθήσουν τους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους εγκλωβίστηκαν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους και προσπαθούσαν να τα εγκαταλείψουν.

«Η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές. Το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό» περιέγραψε κάτοικος της περιοχής. Προβλήματα με πλημμυρισμένα σπίτια σημειώθηκαν και στην Ιστιαία, όπου υπήρξαν κλήσεις για άντληση υδάτων. Στο Πευκί, στη βόρεια Εύβοια, ξεχείλισαν χείμαρροι που πέρασαν μέσα από τον οικισμό, με συνέπεια να εγκλωβιστούν αρκετοί άνθρωποι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις απομάκρυναν κατοίκους για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία. Δεκάδες είναι τα σπίτια που πλημμύρισαν, ενώ ξεριζώθηκαν δέντρα από τους ισχυρούς ανέμους. Μία οικογένεια εγκλωβίστηκε σε ένα τροχόσπιτο, καθώς το νερό είχε ανέβει επικίνδυνα. Ευτυχώς, οι πυροσβέστες κατάφεραν να μεταφέρουν την οικογένεια σε ασφαλή σημείο. Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν και σε δήμους της κεντρικής Εύβοιας, όπως στην Ερέτρια.

«Τα φρεάτια είναι καθαρά, όμως ο μεγάλος όγκος του νερού που πέφτει έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν την περιοχή στον κόμβο της Ερέτριας» δήλωσε ο τοπικός δήμαρχος Ιωάννης Δημητρόπουλος, ο οποίος συντόνιζε τα συνεργεία του δήμου.

Κατολισθήσεις

Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν από κατολισθήσεις και πλημμυρισμένους δρόμους σε μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου του νησιού.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας διακόπηκε χθες η κυκλοφορία των οχημάτων:

  •  Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.
  • Στην επαρχιακή οδό Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών, πτώσης δέντρων.
  • Στην επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών.

Επίσης, προσωρινά διακόπηκε η κυκλοφορία από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι.

Από την κακοκαιρία δοκιμάστηκε και η πόλη της Χαλκίδας. Μεγάλος όγκος νερού έπεσε μέσα στην πόλη, με την Πυροσβεστική να επεμβαίνει έπειτα από 50 κλήσεις πολιτών για απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια και για πτώσεις δέντρων σε δρόμους. Μάλιστα, στις 5 το πρωί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας. Οι δρόμοι από τη Χαλκίδα έως και την Ερέτρια είχαν μετατραπεί σε ποτάμια.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...