Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Μαυρίδης – Καθαργιά: Φιλαράκια παρά τον χωρισμό!

Φιλικές είναι οι σχέσεις του Γιώργου Μαυρίδη με την...

Σε κάθειρξη 45 ετών γνωστός νομικός των Αθηνών για τον κατ’ εξακολούθηση...

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε γνωστός δικηγόρος των...

Η Μαρίνα Σάττι αναχώρησε για τη Σουηδία, για να ρίξει τη… ζαριά...

«Καλή επιτυχία, Ελλάδα» έγραφαν και οι πίνακες ανακοινώσεων του...

Μαχαιροβγάλτης θαμώνας σκόρπισε τον θάνατο έξω από το μαγαζί όπου εμφανίζονται οι...

Τις συνθήκες και κυρίως τους δράστες της ένοπλης συμπλοκής...

«Daily star» και προγραμματιστές του Midjourney έφτιαξαν το πρόσωπο του Χριστού!

O... Ιησούς της τεχνητής νοημοσύνης!

Σοβαρές ενστάσεις για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης προκάλεσε η αποκάλυψη της φωτογραφίας υψηλής ανάλυσης που δείχνει πώς ήταν το πρόσωπο του Ιησού!

  • Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη

Στις 25 Σεπτεμβρίου έκλεισαν 90 χρόνια από τη στιγμή που το 1933 η αμφιλεγόμενη Ιερά Σινδόνη παρουσιάστηκε στους πιστούς στο Τορίνο για πρώτη φορά ύστερα από 400 χρόνια.

iisous280931
Η Ιερά Σινδόνη που φυλάσσεται στον Καθεδρικό ναό του Τορίνο

Με αφορμή αυτό το γεγονός, η βρετανική εφημερίδα «Daily Star» απευθύνθηκε σε προγραμματιστές του προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης Midjourney, ζητώντας τους να σχεδιάσουν το πρόσωπο του Ιησού, με βάση τη Σινδόνη.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιούργησε μια φωτογραφία «κρυστάλλινης καθαρότητας», η οποία απεικονίζει έναν άντρα με λεπτό πρόσωπο, μακριά μαλλιά, αραιό μούσι και ανοιχτού χρώματος μάτια που κοιτάζουν κατάματα όποιον τον βλέπει!

Πολλοί παρατήρησαν ότι η αναπαράσταση του Ιησού με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη μοιάζει σε πολλά σημεία με τον Ιησού της εμβληματικής σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι, τον οποίο υποδύθηκε ο Ρόμπερτ Πάουελ.

Ακόμα και όσοι δεν συμφώνησαν μαζί τους, δεν μπορούσαν να μην παραδεχτούν ότι το πρόσωπο του Ιησού τούς ήταν για κάποιον λόγο οικείο, αίσθηση που δεν είχαν δημιουργήσει σχεδόν σε κανέναν οι μέχρι τώρα αναπαραστάσεις του προσώπου της Σινδόνης από ανθρώπινο χέρι.

iisous28093
Το πρόσωπο του Ιησού Χριστού μέσα από το πρόγραμμα της Τεχνητής Νοημοσύνης Midjourney

Υπήρξαν, όμως, και πολλοί -όπως αναμένεται να υπάρξουν και στη χώρα μας– που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους αναφορικά με την παρέμβαση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε θρησκευτικά ζητήματα! Παρέμβαση που μπορεί να αλλοιώσει θρησκευτικές παραδόσεις αιώνων και να «παραχαράξει» την εικόνα που έχουμε ως ορθόδοξοι χριστιανοί για τα πρόσωπα ακόμα και των αγίων!

Η ιστορία της 4,3 μέτρων Σινδόνης (που φυλάσσεται στον Καθεδρικό Ναό του Τορίνο) διχάζει ειδικούς και πιστούς, σχεδόν 600 χρόνια από την τεκμηριωμένη εμφάνισή της για πρώτη φορά. Από τη μία υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι είναι αυθεντική και ότι πρόκειται για το σάβανο με το οποίο τυλίχθηκε το σώμα του Ιησού, όταν Τον κατέβασαν από τον Σταυρό. Η άποψή τους ενισχύεται από το γεγονός ότι πάνω στη Σινδόνη υπάρχουν σημάδια από τραύματα στο σώμα, τα οποία αναπαράγουν με εξαιρετική ακρίβεια όλα τα βασανιστήρια που υπέστη ο Ιησούς μέχρι και τη Σταύρωσή Του.

Από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι η Σινδόνη είναι κατασκευασμένη από ανθρώπινο χέρι, είτε σαν φάρσα είτε για να χρησιμοποιηθεί ως δήθεν ιερό κειμήλιο για να κερδίσει λεφτά ο ιδιοκτήτης. Την άποψη του πλαστού κειμηλίου με σκοπό το κέρδος είχε το 1390 και ο επίσκοπος του Πιέρ Ντ΄Αρσί, όπως έγραψε σε επιστολή στον Πάπα Κλήμεντα Ζ.

Τα περί αυθεντικότητας

Αλλοι υποστηρίζουν ότι η Σινδόνη δημιουργήθηκε έναν αιώνα αργότερα, από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο μεγαλύτερος ζωγράφος της Ιστορίας φέρεται ότι χρησιμοποίησε «κρυφές» και πρωτοποριακές τεχνικές για να δημιουργήσει το σώμα της Σινδόνης, για να κάνει φάρσα στο Βατικανό, καθώς ο ίδιος ήταν άθεος.

Η επιστήμη, πάντως, δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα ούτε για την αυθεντικότητα της Σινδόνης ούτε για το πότε πρωτοεμφανίστηκε. Υπάρχουν έρευνες που ανέλυσαν μικροσκοπικά τμήματα της Σινδόνης με τη χρονολόγηση του άνθρακα και αποφάνθηκαν ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 1260 και 1390.

kentriki iisous28093

Οι επικριτές τους υποστήριξαν ότι το δείγμα της Σινδόνης που χρησιμοποιήθηκε λήφθηκε από την άκρη της Σινδόνης και όχι από το κέντρο της. Παρουσίασαν πληροφορίες ότι ύστερα από φωτιά που ξέσπασε σε μοναστήρι οι μοναχοί πρόσθεσαν εξωτερικά νέο ύφασμα στην αρχική σινδόνη, για να την προστατέψουν. Αλλες έρευνες μετακίνησαν τη χρονολόγηση του υφάσματος πολύ πίσω, στους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν.

Το 2018 έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Forensic Science» αποφάνθηκε ότι η Σινδόνη δημιουργήθηκε τεχνητά, όμως την ίδια χρονιά ο καθηγητής Τζούλιο Φάντι του πανεπιστημίου της Πάντοβα αποφάνθηκε ότι δεν πρόκειται για ζωγραφιά, καθώς η αποτύπωση του σώματος δεν έγινε με μπογιές, αλλά με την έκκληση ενέργειας, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...

Τζένη Λάττου: Η «απόδραση» της πρώην συντρόφου του Παντελίδη από τα αιματοβαμμένα χαλάσματα του Μαρόκο

Τον απόλυτο τρόμο στα φονικά Ρίχτερ που ισοπέδωσαν ολόκληρες...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...