Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

Κακοκαιρία «Elias»: Έβαλε στο μάτι τον Βόλο – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Απεγκλωβισμός και καταστήματα βουτηγμένα στη λάσπη

Στο ίδιο έργο θεατές για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων βρέθηκαν οι κάτοικοι στον Βόλο, όπου πλημμύρισαν κεντρικοί δρόμοι, σπίτια, καταστήματα, ενώ οικογένειες με μικρά παιδιά εγκλωβίστηκαν και αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε ταράτσες.

Αν και η κρατική μηχανή υποτίθεται ότι ήταν προετοιμασμένη για την κακοκαιρία «Elias», δεν είχε γίνει κανένα οχυρωματικό έργο, με αποτέλεσμα να σπάσει ο χείμαρρος Κραυσίδωνας στο ύψος της γέφυρας του ΟΣΕ και στο ύψος της οδού Ζάχου με Λόρδου Βύρωνος, προκαλώντας νέα προβλήματα στην πόλη.

elias290832

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, μεγάλο μέρος της πόλης δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα επί ώρες, ενώ για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις εβδομάδες οι κάτοικοι στον Βόλο έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού. Δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν και η στάθμη των λιμναζόντων νερών είχε φτάσει προχθές το βράδυ σε κάποια σημεία τους 70 πόντους, ενώ στην Αγριά και στις Αλυκές το ένα μέτρο! Τα ορμητικά νερά από τον Κραυσίδωνα ξήλωσαν τις γραμμές του τρένου, σχεδόν διέλυσαν τη γέφυρα και κατέκλυσαν πολλές συνοικίες της πόλης και τα προάστια.

Σε λιμνοθάλασσα… λάσπης μετατράπηκαν το Παλαιό Λιμεναρχείο, η οδός Παπαδιαμάντη, ο Αγιος Παντελεήμονας, μέρος του κέντρου και της παραλίας του Βόλου, τα Παλαιά, οι Αγιοι Ανάργυροι, το Νέο Δέλτα, η Νεάπολη και το Πολυτεχνείο. Από την υπερχείλιση του Αναύρου, στα ανατολικά του Βόλου, τα νερά κατέκλυσαν τις χαμηλότερες περιοχές της Νέας Δημητριάδας. Στην Αγριά και στις Αλυκές, πολίτες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και τα αυτοκίνητά τους, ενώ πολλά οχήματα κατέληξαν στη θάλασσα παρασυρόμενα μαζί με φερτά υλικά.

elias29083

Νέο μήνυμα

Ιδιο σκηνικό επικράτησε στα Ανω και Κάτω Λεχώνια και τα Πλατανίδια. Ο περιφερειακός δρόμος του Βόλου δεν ήταν προσβάσιμος σε πολλά σημεία, στην Παιδόπολη, στην Αγριά και στο Νότιο Πήλιο δεν υπάρχει οδική σύνδεση με την πρωτεύουσα του νομού, ενώ «πνίγηκε» για δεύτερη φορά το παραθαλάσσιο χωριό Μηλίνα. Χθες το πρωί εκδόθηκε νέο μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την πόλη του Βόλου.

Ανησυχητική ήταν η εικόνα που καταγράφηκε και στο νοσοκομείο της πόλης, όπου η στάθμη του νερού ξεπερνούσε το ύψος του υπογείου, ενώ πλημμύρισε και η τραπεζαρία. Στο λιμάνι του Βόλου, στο πλοίο «Super Star» διανυκτέρευσαν 18 άτομα που απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ανεκτέλεστα παρέμειναν χθες τα δρομολόγια των επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων «Super Star», «Εξπρές Σκιάθος» και του επιβατηγού «Ερατώ».

elias29083 kentriki

Η πυροσβεστική

Σχολιάζοντας την κατάσταση στον Βόλο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης επεσήμανε πως υπερχείλισαν ρέματα που περνούν μέσα από την πόλη, όπως ο Κραυσίδωνας και ο Ξηριάς, και το νερό στην πόλη ξεπέρασε σε αρκετές περιοχές τα 30 και 40 εκατοστά, πλημμυρίζοντας όχι μόνο την πόλη του Βόλου αλλά και πλησιέστερες παράκτιες περιοχές. Οπως είπε, η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 400 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παρείχε βοήθεια σε 153 πολίτες που τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία, κυρίως στις περιοχές Αλυκές, Αγριά και Νέα Ιωνία. Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε πως προβλήματα υπήρξαν και στη Μακρινίτσα, όπου υφίσταται σοβαρό πρόβλημα στο οδικό δίκτυο.

Στη Μαγνησία επιχειρούσαν χθες 280 πυροσβέστες με 99 οχήματα, καθώς και η 2η, η 4η και η 8η ΕΜΑΚ, με λέμβους και δύο άρματα, η 1η και η 2η ΕΜΟΔΕ και ο Στρατός με βάρκες, ερπυστριοφόρα και Hummer. Χθες και σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στον Βόλο. Επίσης, κλειστά έμειναν όλα τα σχολεία στον Αλμυρό και στα χωριά Νότιου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και στη Σκιάθο. Στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και του Αχ. Μπέου.

elias290833

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να αναλάβει ο δήμαρχος τον γενικό συντονισμό για την αποκατάσταση των ζημιών από τη δεύτερη αλλεπάλληλη θεομηνία, πλην των παρεμβάσεων σε χειμάρρους και ποτάμια που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε για καταστροφή του Νώε… «Κινδύνευσαν ζωές, κόσμος απεγκλωβίστηκε. Εμεινε και το δικό μου αυτοκίνητο, παραλίγο να με παρασύρει το ρεύμα – ήρθε φορτωτής και με πήρε. Μιλάμε για εκατομμύρια τόνους νερού και λάσπης» δήλωσε.

Ερωτηθείς για το πρόβλημα που ξεκίνησε από την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα, ο Αχιλλέας Μπέος απάντησε ενοχλημένος: «Κάποιος φταίει. Μιλάμε για την καταστροφή του Νώε. Λίμνη έγινε ο Βόλος. Σας έδωσα μια εικόνα, αν θέλετε να βρείτε κάποιον που φταίει, φταίει ο Μπέος, τι να σας πω». «Πολύ άσχημη η κατάσταση. Ενώ είχαμε αρχίσει να βρισκόμαστε στα πόδια μας μετά από 21 ημέρες, ήρθε μια καταστροφή χειρότερη από την προηγούμενη» κατέληξε ο δήμαρχος Βόλου.

Αποτελειωτικο χτυπημα στη θεσσαλια

Το… αποτελειωτικό χτύπημα βίωσαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας «Elias», η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς όσα είχαν καταφέρει να σωθούν από το σφυροκόπημα του «Daniel». Οι κάτοικοι, με όσα μέσα διέθεταν, προσπαθούσαν μετά την κακοκαιρία που χτύπησε στις αρχές του Σεπτεμβρίου να φτιάξουν από το μηδέν τα σπίτια τους, ωστόσο το νέο κύμα σφοδρών βροχοπτώσεων τους γύρισε και πάλι στην ίδια τραγική κατάσταση.

elias290834

Η Καρδίτσα, μία από τις περιοχές που δοκιμάστηκαν από τον «Daniel», βρέθηκε στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας, με τους κατοίκους των χωριών να βιώνουν τρομακτικές στιγμές. Ο ποταμός Σοφαδίτης υπερχείλισε απειλώντας και πάλι τους ανθρώπους, οι οποίοι τελικά βρήκαν καταφύγιο στο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά, ενώ το χωριό Ορφανά μετατράπηκε σε… ποτάμι.

Η κακοκαιρία «Elias» έπληξε ακόμα μία φορά τη Λάρισα, ιδιαίτερα τους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε είναι το γεγονός ότι στον οικισμό Υπέρεια το νερό έφτασε στις σκεπές των σπιτιών. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης εκκενώθηκε το Αχίλλειο Φαρσάλων και οι περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός.

Οι κάτοικοι στο χωριό Σωτήριο της Λάρισας, που πριν από 20 μέρες πνίγηκε στα λασπόνερα, έλαβαν μήνυμα για να εγκαταλείψουν το χωριό τους. Μάλιστα, οι αστυνομικοί προσπαθούν να πείσουν έναν κάτοικο να φύγει από το χωριό, αλλά εκείνος αρνήθηκε πεισματικά να εγκαταλείψει το σπίτι του για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ημέρες.

«Ηταν χάλια η κατάσταση. Ηρθε η Αστυνομία και μας ζήτησε να φύγουμε, και περίμενε λεωφορείο στην άκρη του χωριού για να μας παραλάβει» ανέφερε ο κ. Βασίλης, κάτοικος του χωριού Σωτήριο, που έφυγε τελικά με το δικό του αυτοκίνητο και κινδύνεψε η ζωή του, όταν κόλλησε σε δρόμο που μετατράπηκε σε χείμαρρο.

elias290831

«Στο σπίτι μου τώρα το νερό έχει φτάσει στο 1,20 μ. Είναι η δεύτερη φορά. Είχαμε 15 ημέρες να τα καθαρίσουμε και εχθές πάθαμε πάλι τα ίδια πράγματα. Χάλασαν όλα και τα πετάξαμε. Από εδώ και πέρα θα ψάξουμε σπίτι για να νοικιάσουμε, δεν μπορούμε να μείνουμε στο χωριό. Εχασα τρία αυτοκίνητα, το δικό μου, της γυναίκας μου και του γιου μου. Εχασα το σπίτι και τα χωράφια. Εγώ τελείωσα. Είμαι 60 χρονών και θα ξεκινήσω από το μηδέν. Πού είναι το κράτος να βοηθήσει;» διερωτάται, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη, τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, οι πληγέντες δεν έχουν λάβει χρήματα ούτε για τα απαραίτητα.

Χαοτικό ήταν το τοπίο και στον Πλατανιά, με την κυρία Ελένη, κάτοικο της περιοχής, να λέει με τρεμάμενη φωνή: «Δεν υπάρχει σωτηρία για εμάς… δεν υπάρχει μέλλον. Καταστραφήκαμε!»

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...