Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Νέα σωτήρια μέθοδος για διαβητικούς

ΑΧΕΠΑ: Εσωσαν 47χρονη από ακρωτηριασμό με βλαστοκύτταρα

Με βλαστοκύτταρα έσωσαν από ακρωτηριασμό το πόδι 47χρονης με διαβήτη, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η πρωτοποριακή επέμβαση, που έγινε στο πλαίσιο μελέτης των επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου, θεωρείται πολλά υποσχόμενη. Η 47χρονη πάσχει από διαβήτη τύπου 1 και μία από τις συχνότερες επιπλοκές της νόσου είναι το διαβητικό πόδι. Η ίδια είχε εμφανίσει στο πέλμα διαβητικό έλκος, δηλαδή μια πληγή, η οποία -παρά τις θεραπείες- παρέμενε ανεπούλωτη περισσότερο από έξι μήνες.

Ομως έναν μήνα μετά την εφαρμογή των βλαστοκυττάρων, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς με ικανοποίηση οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η πληγή είχε επουλωθεί πλήρως! Οπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας στο ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, οι γιατροί πήραν λιπώδη ιστό από την ασθενή, απομόνωσαν τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια τα έβαλαν στην περιοχή της πληγής. Η θεραπεία, που δεν θεωρείται ρουτίνας, έγινε στο πλαίσιο μελέτης της Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και το κόστος καλύφθηκε από σχετικό πρόγραμμα.

gjtyj

«Δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή μέθοδος και έχει κόστος. Σκεφτείτε όμως ότι ο ασθενής γλιτώνει τον ακρωτηριασμό! Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η εφαρμογή έγινε πριν από δύο χρόνια, αλλά έπρεπε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί προτού ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα» ανέφερε ο καθηγητής.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο 28ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το διάστημα 12-15 Νοεμβρίου, όπου θα παρουσιαστούν περισσότερες από δέκα φαρμακευτικές ουσίες, ανάμεσά τους και νέοι τύποι ινσουλίνης, που αποτελούν τα νέα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως 2.000-3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρου, ενώ το κόστος ανέρχεται (ανάλογα με το μέρος του ποδιού που θα αποκοπεί) σε 30.000-60.000 ευρώ!

«Ντυμένος» στα μπλε ξανά ο Λευκός Πύργος

Στα μπλε θα «ντυθεί» για λίγο το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, ο οποίος θα φωταγωγηθεί (όπως και οι Ομπρέλες στην παραλία της συμπρωτεύουσας) την ερχόμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο του φετινού 28ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ). Το μπλε είναι το χρώμα-σύμβολο του σακχαρώδους διαβήτη και η φωταγώγηση του Λευκού Πύργου είναι προγραμματισμένη για τις 14 Νοεμβρίου, από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ.

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...