Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι σε παιχνίδια στρατηγικής πάνω στους 471 νεκρούς του νοσοκομείου της Γάζας

Σκυλιά του πολέμου

Τον «μουντζούρη» παίζουν πάνω από τα πτώματα παιδιών στο νοσοκομείο της Γάζας, που καταστράφηκε από βομβαρδισμό το βράδυ της Τρίτης, το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι, πετώντας ο ένας στον άλλον το μπαλάκι της ευθύνης, την ώρα που όσοι πλησιάζουν τα συντρίμμια λένε ότι ακόμη είναι έντονη «η μυρωδιά του θανάτου».

lorida tis gazas19103

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορήθηκαν, με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που είναι στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, να κατηγορεί την ισραηλινή πολεμική αεροπορία για το πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί με τους 471 νεκρούς. Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός επέρριψε την ευθύνη στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση. Οι Ισραηλινοί έκαναν λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ έντεκα ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. «Ψέματα» ανταπάντησε η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, που κατηγόρησε το Ισραήλ πως προσπαθεί να αποσείσει «την ευθύνη για το έγκλημά του».

Ακολούθησε παρέμβαση από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα ήταν «ειδεχθής σφαγή», που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, και πρόσθεσε πως πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες. «Το Ισραήλ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές και δεν θα αφήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από εκεί» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας.

lorida tis gazas19103 kentriki
Τραγικός πατέρας αγκαλιά με το νεκρό παιδί του

Ο βομβαρδισμός προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις, ενώ διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στην Τεχεράνη, στο Αμμάν, στην Κωνσταντινούπολη, στην Τύνιδα, όπως και τη Βηρυτό, όπου ξέσπασαν επεισόδια με την αστυνομία. Στη Ραμάλα, στη Δυτική Οχθη, διαδηλωτές που απαιτούσαν να εγκαταλείψει την εξουσία ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συγκρούστηκαν με δυνάμεις επιβολής της τάξης. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα που πλήττεται σκληρά από τις επιχειρήσεις αντιποίνων του ισραηλινού στρατού. «Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει πλήγμα σε νοσοκομείο γεμάτο αμάχους» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταγγέλλοντας τις φρικτές σκηνές που ακολούθησαν το φονικό πλήγμα στη Γάζα στις εγκαταστάσεις νοσοκομείου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αισθάνεται «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» για την έκρηξη στο νοσοκομείο. «Αναφορικά με το χτύπημα στο νοσοκομείο, η τραγωδία που συνέβη εκεί είναι τρομερό γεγονός» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ύστερα από συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια τρομερή καταστροφή που δείχνει ότι η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί μέσω διαπραγματεύσεων.

lorida tis gazas191031
Σοροί σκεπασμένες με σεντόνια στα συντρίμμια του νοσοκομείου

«Κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε βοήθεια χάνουμε ζωές»

Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προειδοποιεί ότι η κατάσταση «ξεφεύγει εκτός ελέγχου», παρόλο που υπάρχουν πολλές προμήθειες που είναι έτοιμες να παραδοθούν, καθώς είναι μπλοκαρισμένες στα σύνορα.

«Κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε την ιατρική βοήθεια χάνουμε ζωές» δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τονίζοντας ότι οι ιατρικές προμήθειες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και τέσσερις ημέρες στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας. «Χρειαζόμαστε άμεση πρόσβαση για να αρχίσουμε να παραδίδουμε προμήθειες ζωτικής σημασίας» επεσήμανε ο Τέντρος.

Οι κάτοικοι της Γάζας είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις νερού και τροφίμων, ενώ δεν έχουν και ρεύμα μετά την πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ από την 9η Οκτωβρίου στον μικρό θύλακα, ο οποίος υποβάλλεται σε αυστηρό χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό από το 2007, όταν πήρε την εξουσία εκεί η Χαμάς. Εδώ και ημέρες τόνοι βοήθειας έχουν μπλοκαριστεί στην αιγυπτιακή έρημο του Σινά, ενώ η Ράφα είναι κλειστή από την παλαιστινιακή πλευρά, ύστερα από τέσσερις βομβαρδισμούς αυτή την εβδομάδα.

Οπως πολλοί άλλοι αξιωματούχοι υπηρεσιών του ΟΗΕ, ΜΚΟ και κρατών, έτσι και ο Γκεμπρεγεσούς ζητά το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα. «Χρειαζόμαστε να σταματήσει η βία από όλες τις πλευρές» δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...