Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Οι νέες στολές των αεροσυνοδών στην εποχή της Aegean του 2023 διά χειρός Zeus+Δione

Καλώς ήρθατε στην πτήση υψηλής ραπτικής!

Ολα τα looks των στολών και οι διάσημες υπογραφές από την εποχή της Ολυμπιακής του Ωνάση, με Coco Chanel, Pierre Cardin, Γιάννη Τσεκλένη και Billy Bo, ως τα πρόσφατα παντελόνια της Aegean του Ελληνοαυστριακού σχεδιαστή Marios Schwab, για τον οίκο που ίδρυσε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

  • Του Δημήτρη Λυμπερόπουλου

Ποικίλες αντιδράσεις στον χώρο της ελληνικής μόδας αλλά και στα social media έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Aegean Airlines για τις νέες στολές της αεροπορικής εταιρίας, που έρχονται να εξελίξουν και να ανανεώσουν την εικόνα των πληρωμάτων της.

olimpiaki2910311

Αν και περί γούστου (παντελόνα και μαλλί πλεξούδα) καθένας μπορεί να εκφέρει την προσωπική του γνώμη, το ζήτημα που γεννά αντιδράσεις και σχόλια είναι η ανάθεση του σχεδιασμού των στολών και τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για την παραγωγή τους (άγνωστο το ποσό) στο brand Ζeus+Δione, τον οίκο μόδας που το 2013 δημιούργησε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη με τη Δήμητρα Κολοτούρα, παρ’ όλο που (έπειτα από αντιδράσεις) η κυρία Μητσοτάκη αποχώρησε από την εταιρία, όταν ο σύζυγός της Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την πρωθυπουργία.

olimpiaki2910310

Η ιστορία του brand αρχίζει μια βραδιά στη Σύρο, όταν δύο φίλες, η Δήμητρα Κολοτούρα και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, συζητούν για τις προσωπικές τους διαδρομές και καριέρες. Μοιράζονται έναν ρομαντισμό για την Ελλάδα και ρίχνουν την ιδέα για ένα brand που θα μεταφέρει παράδοση και πολιτισμό μέσα από μια ιδιαίτερη αισθητική… Είναι σε όλους γνωστή η μεγάλη φιλία της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Βασιλάκη, με καταγωγή από την Κρήτη…

olimpiaki291039

Anyway, όσον αφορά το ύφος και το στιλ των στολών της Zeus+Δione, το Δελτίο Τύπου αναφέρει: «Αντλώντας έμπνευση από τη χρωματική παλέτα του ελληνικού ουρανού και της θάλασσας, η Zeus+Δione, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση και τον σχεδιασμό του Marios Schwab, δημιούργησε μία συλλογή στολών που συνδυάζει την ελληνική κληρονομιά μας με τη neo-era φιλοσοφία μας. Με σεβασμό στη νέα μας ταυτότητα, η συλλογή περιλαμβάνει κομμάτια που συνθέτουν ένα πολυσχιδές μοτίβο στην ενδυμασία των πιλότων, των πληρωμάτων καμπίνας και εδάφους.

olimpiaki291038

Κλασικές tailored σιλουέτες διανθίζονται με προσεκτικά μελετημένες λεπτομέρειες, όπως ενσωματωμένα φουλάρια στο ντεκολτέ, γεωμετρικές ασυμμετρίες και γραμμικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τη δομή των ενδυμάτων. Στις ανδρικές στολές των πληρωμάτων καμπίνας και εδάφους, γιακάδες χωρίς τα αυστηρά πέτα προσδίδουν μια αίσθηση δωρικής απλότητας, ενώ πρακτικά γιλέκα και κοστούμια διευκολύνουν τις κινήσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων. Σε μια εποχή όπου η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη είναι αναπόσπαστα κομμάτια, οι στολές λειτουργούν τόσο ως ενωτικά στοιχεία της ομάδας της Aegean, αλλά ταυτόχρονα και ως μέσο έκφρασης των διαφορετικών προσωπικοτήτων που συνυπάρχουν σε αυτή…

olimpiaki291037
Γιάννης Τσεκλένης

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο make up look που αντανακλά το αιγαιοπελαγίτικο φως και τη λάμψη του ελληνικού ήλιου, σε συνεργασία με την εταιρία KORRES, δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο μακιγιάζ που αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά χωρίς υπερβολές. Με επιρροή από την ελληνική φύση, επιλέξαμε γήινους τόνους καφέ, bronze και ροζ που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας και εγγυώνται την άψογη εμφάνιση και άνεση του προσωπικού μας σε όλη τη διάρκεια της πτήσης. Στην ίδια φιλοσοφία και τo hair grooming έρχεται να ολοκληρώσει το ανανεωμένο look με χαλαρά pony tails και πλεξούδες…»

Από τα μεσάτα ταγέρ, στο χαρακτηριστικό φουλάρι, στις παντελόνες και τις πλεξούδες

Πολλοί διάσημοι σχεδιαστές έχουν βάλει την υπογραφή τους σε στολές μεγάλων αεροπορικών εταιριών διεθνώς. Ετσι και στην Ελλάδα, όταν τον Ιούλιο του 1956 υπογράφεται συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τον Αριστοτέλη Ωνάση και το 1957 η εταιρία Τ. Α.Ε. ανήκει πλέον στον Ελληνα μεγιστάνα που τη μετονομάζει σε Ολυμπιακή Αεροπορία, οι στολές των αεροσυνοδών που πέταξαν με το ελικοφόρο DC-3 και κυβερνήτη τον Παύλο Ιωαννίδη σχεδιάστηκαν σε χρόνο dt από τον ελληνικής καταγωγής Γάλλο σχεδιαστή Jean Dessès. Πρόκειται για μεσάτα ταγέρ με σαφείς αναφορές στα μήκη και στις γραμμές του New Look, που σχεδίασε ο «βασιλιάς της μουσελίνας», όπως αποκαλούσαν τον Ντεσσέ, ο οποίος έραβε αποκλειστικά και τη βασίλισσα της Ελλάδας Φρειδερίκη και τις πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη.

olimpiaki291036
Pierre Cardin

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, τη χρυσή εποχή της εταιρίας, με τα ασημένια μαχαιροπίρουνα και το χαβιάρι της πρώτης θέσεως, το 1966, η Ολυμπιακή έφτιαξε νέες στολές, αυτή τη φορά σχεδιασμένες από τη θρυλική κυρία της μόδας Coco Chanel. H Chanel για δύο χρόνια οραματίστηκε τις Ελληνίδες αεροσυνοδούς με ταγέρ σε βαθύ μπλε χρωματικούς τόνους, με λευκό γιακά και τον χαρακτηριστικό λεπτό φιόγκο. Στα τέλη της δεκαετίας θριαμβεύουν οι φουτουριστικές δημιουργίες του Pierre Cardin.

Οι νέες στολές πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Παρίσι και αποτέλεσαν ύμνο στο μίνι. Για το ιπτάμενο προσωπικό οι στολές κινούνται στους γαλάζιους και λευκούς τόνους, ενώ για το προσωπικό εδάφους στους πορτοκαλί και λευκούς, αντίστοιχα. Χαρακτηριστικά κομμάτια της στολής για το ιπτάμενο προσωπικό, το τύπου μπονέ καπέλο και η γαλάζια κάπα-πανωφόρι, αναδεικνύοντας τα μοναδικά fashion items σε όλο τον κόσμο. Το 1971 η Ο.Α. γυρίζει σελίδα στην ενδυματολογική της ιστορία με τις στολές του Ελληνα σχεδιαστή και φίλο του Ωνάση Γιάννη Τσεκλένη.

olimpiaki291035
Μάκης Τσέλιος

Ο Τσεκλένης φέρνει έναν 70s αέρα στην εταιρία, σχεδιάζοντας ένα πλήθος signature εμφανίσεων για το προσωπικό, που περιλαμβάνουν μονόχρωμα σύνολα συνδυασμένα με γυαλιστερές ψηλές μπότες και πολύχρωμα μαντίλια με prints που «παίζουν» με το logo της εταιρίας, παντελόνια-καμπάνες, φαρδιές λευκές ή μεταλλικές ζώνες με κρίκους, φορέματα με πολύχρωμα prints -ακόμα ένα παιχνίδι με το logo της εταιρίας-, τσάντες με μεταλλικές λεπτομέρειες με κρίκους, ομπρέλες και άλλα.

Νικήτρια του διαγωνισμού

Στη μετά Ωνάση εποχή της Ο.Α. οι στολές φέρουν αρχικά την υπογραφή της νεαρής σχεδιάστριας Ρούλας Στάθη, νικήτριας του διαγωνισμού για την ανάθεση πλέον του σχεδιασμού των στολών, με ύφος συνδυασμό φολκλόρ και εκκεντρικό. Το 1981, στον νέο διαγωνισμό που προκηρύσσεται κερδίζει το brand του οίκου Billy Bo, του hot καλλονού Βασίλη Κουρκουμέλη και του συνεργάτη του Μάκη Τσέλιου.

olimpiaki291034
Γιάννης Τσεκλένης

Αποχρώσεις του μπλε, του γαλάζιου και του μπορντό, δυναμικές αλλά και θηλυκές σιλουέτες, πουκάμισα και φουλάρια σε ήπια prints που παίζουν με το logo της εταιρίας χαρακτηρίζουν τις δημιουργίες Billy Bo, στον οποίο παράλληλα υποκλίνεται και σύσσωμη η κοσμική Αθήνα ως τον τραγικό χαμό του – από τα πρώτα θύματα της μάστιγας του AIDS. Το 1987 τις στολές επιμελούνται οι Ασπασία Τζερέλ (Τσερενοπούλου) και Τρουθ Κοντογιώργου.

olimpiaki291033
Αεροσυνοδοί της Ο.Α. που φορούν στολές Γιάννης Ντεσσές, αεροδρόμιο Ελληνικού, 1965

Πρόκειται για δημιουργίες σε λιτές γραμμές και σκούρες μπλε αποχρώσεις, με λευκά πουκάμισα που συνοδεύονται από έναν έντονο πράσινο φιόγκο, που δεν απέσπασαν και τις καλύτερες κριτικές. Ο Μάκης Τσέλιος, μόνος αυτή τη φορά, σχεδιάζει τις στολές του διαστήματος 1992-1999. Διατηρεί πολλές από τις σχεδιαστικές κατευθύνσεις των στολών Billy Bo και παράγει κομψές δημιουργίες με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το φουλάρι. Το τελευταίο διάστημα λειτουργίας της εταιρίας πριν από την αγορά της από τον Ανδρέα Βγενόπουλο οι στολές, σχεδιασμένες από το βιοτεχνικό brand Artisti Italiani, παρουσιάζουν κάποιο σχεδιαστικό ενδιαφέρον.

olimpiaki291032
Pierre Cardin

Το 2009, στην εποχή Βγενόπουλου του ομίλου MIG, το κοινό αποφασίζει να ντύσει τους ιπταμένους της νέας Ολυμπιακής με τις στολές που σχεδίασαν η Σήλια Κριθαριώτη και ο αδερφός της Νίκος Κριθαριώτης, καθώς στον ιντερνετικό διαγωνισμό που στήθηκε ο οίκος Κριθαριώτη έρχεται στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά ψήφων. Κάποιο μαύρο σύννεφο φαίνεται να πέφτει στην Ολυμπιακή, καθώς μετά τον Ανδρέα Βγενόπουλο, το 2013, η Ολυμπιακή περνάει στα χέρια της Aegean και το 2015 τις στολές σχεδιάζει η διεθνούς φήμης Ελληνίδα Σοφία Κοκοσαλάκη, η οποία λίγα χρόνια αργότερα θα φύγει από τη ζωή…

olimpiaki291031
Στολές της Ρούλας Στάθη

olimpiaki29103
Ρούλα Στάθη

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...