Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Ο ιερέας Αλέξανδρος Κουργιαλής έχει διασώσει πέντε βυζαντινούς ναούς στην περιοχή των Μεγάρων

O ακούραστος πατήρ που προσφέρει συσσίτιο καθημερινά σε 150 οικογένειες, μαζεύει ελιές και μερικές φορές χτίζει ξωκλήσια

«Παπάς πρότυπο». Με αυτή τη φράση υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού σχολιάζουν έναν από τους πιο δραστήριους ιερείς της Αττικής. Τον νεαρό ιερέα Αλέξανδρο Κουργιαλή, ο οποίος έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να διασώσει πέντε βυζαντινούς ναούς στην περιοχή των Μεγάρων, κατατάσσοντάς τον μοναδικό στο είδος του.

  • Από τον Νίκο Νικόλιζα

Και ο παπάς πρότυπο δεν μένει μόνο σε αυτά: παίρνει μυστρί, πηλοφόρι και μαζί με τους εργάτες βοηθάει στην αναπαλαίωση των βυζαντινών εκκλησιών, κάνοντας ακόμα και τους υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού να αναρωτιούνται για τη δύναμη και τη θέληση που έχει μέσα του. Ο πατέρας Αλέξανδρος Κουργιαλής, πατέρας τεσσάρων παιδιών, είναι σχεδόν καθημερινά θέμα συζήτησης στη δυτική Αττική. Και αυτό γιατί καθημερινά βρίσκεται επί ποδός για να προσφέρει συσσίτιο σε περίπου 150 οικογένειες στα Μέγαρα, ενώ τις ελεύθερες ώρες του βρίσκεται στον κάμπο των Μεγάρων, άλλοτε μαζεύοντας ελιές και άλλοτε ανασκουμπωμένος να χτίζει στα βυζαντινά εξωκλήσια.

Η αναπαλαίωση του Χριστού γίνεται με την καθολική φροντίδα του πατέρα Αλέξανδρου

Η «Espresso» τον συνάντησε στους βυζαντινούς ναούς, που με μεγάλο κόπο διέσωσε από βέβαιη κατεδάφιση. Οι ναοί αυτοί ήταν εγκαταλελειμμένοι, είναι χτισμένοι τον 11ο αιώνα, ενώ η Μελίνα Μερκούρη, όταν επισκέφθηκε τη δεκαετία του ’80 έναν εκ των ναών αυτών, είχε αναφωνήσει, βλέποντας τις αγιογραφίες: «Πρόκειται για ακόμα μια Αγια-Σοφιά». Ο ίδιος, αν και στην αρχή της ιεροσύνης του δέχτηκε τα πυρά ως νέος ιερέας, με τα χρόνια αγαπήθηκε τόσο από το ποίμνιό του, που σήμερα τον ακολουθεί πιστά σε κάθε του βήμα.

Επιβλέποντας τα έργα στον Ναό του Χριστού

Το αποκορύφωμα όλων είναι ότι κατάφερε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ να αναπαλαιώσει τέσσερις ναούς μοναδικής σπουδαιότητας, ενώ ακόμα έναν ναό τον αναπαλαίωσε με τη γενναία δωρεά του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου.

Ο πατέρας Αλέξανδρος στον πανάρχαιο ναό του Χριστού

«Η διαδικασία για να μπορέσω να αναστηλώσω αυτά τα βυζαντινά εκκλησάκια άρχισε το 2004. Χρειάστηκαν μελέτες δαπανηρές για τα εκκλησάκια του Χριστού, του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Γεωργίου. Εχοντας κάνει και τα τεύχη δημοπράτησης των ναών, κάναμε αγώνα δρόμου δέκα ετών για να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ» λέει συγκινημένος ο δραστήριος ιερέας, που έχει γίνει «ο φόβος και ο τρόμος» των αναστηλώσεων για τους βυζαντινούς ναούς.

Περιμένοντας την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού για να ολοκληρώσει ακόμα ένα έργο

«Πρόκειται για ναούς του 11ου αιώνα, οι οποίοι είναι κόσμημα για όλη την Ελλάδα. Οι αγιογραφίες, δε, του ναού του Χριστού είναι μοναδικής τεχνοτροπίας, που σπανίζουν σε άλλες περιοχές. Για μένα το πάθος αυτό άρχισε από ένα βιβλίο που είχε γράψει ο Μεγαρίτης μητροπολίτης Καμερούν, που αναφερόμενος στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου έλεγε: “Ο άγιος Γεώργιος στέκεται εις πείσμα της αδιαφορίας των ανθρώπων”. Μέσα μου, λοιπόν, είπα ότι δεν πρέπει να δώσω λόγο στον Θεό ότι αδιαφόρησα γι’ αυτά τα μνημεία. Μέσα σε αυτούς τους ναούς επί εκατοντάδες χρόνια τελέστηκαν ιερά μυστήρια. Ηταν κρίμα να γκρεμιστούν από την αδιαφορία μας».

Στον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον Ορκό Μεγάρων

Μάλιστα, ο βυζαντινός ναός των Αγίων Θεοδώρων, που ήταν και το τελευταίο κόσμημα το οποίο αναστήλωσε ο πατέρας Αλέξανδρος Κουργιαλής, μέχρι και πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει περιστερώνας και πλήρως εγκαταλελειμμένος. Οπως λέει ο ίδιος, η δύναμη που του δίνει ο Θεός τον αναγκάζει καθημερινά να βρίσκεται στο έργο της αναστήλωσης, μέχρι αυτά να παραδοθούν πλήρως στους ενάρετους πολίτες.

Στον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Αθανασίου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...