Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Οι μετρήσεις στα λύματα της Αττικής έδειξαν εκτόξευση του κορονοϊού και της χρήσης κοκαΐνης

Θετικοί στις... γραμμές

Το… γλέντησαν με κοκαΐνη και κορονοϊό τις φετινές γιορτές των Χριστουγέννων οι Ελληνες, σύμφωνα με τις μετρήσεις των αστικών λυμάτων της Περιφέρειας Αττικής!

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης διαπιστώνει ότι, όπως παρατηρείται στις τελευταίες γιορτές των Χριστουγέννων, έτσι και φέτος «είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορονοϊού όσο και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως η γρίπη τύπου Α και ο συγκυτιακός ιός». Μάλιστα, προσθέτει ότι «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα, γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο».

limata030141

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, το ιικό φορτίο του κορονοϊού φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερο από αυτό της γρίπης τύπου Α και του συγκυτιακού ιού, δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό «κοκτέιλ» ιών που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα, ενώ διευκρινίζει ότι η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85%-90% σε αυτούς τους ιούς, με αυτό να σημαίνει ότι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Σημαντική διάδοση

Αναφορικά με την έξαρση της γρίπης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο καθηγητής λέει ότι έχουν καταγραφεί πολύ σημαντική διάδοση, αλλά και υπερδιπλασιασμός του ιικού φορτίου, κυρίως λόγω των πολύ καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν μέχρι στιγμής. «Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15-20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά, είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου» αναφέρει, ενώ προβλέπει: «H κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β».

Εκτός από τη μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στους αναπνευστικούς ιούς, ο κ. Θωμαΐδης υποστηρίζει ότι η ανάλυση των αστικών λυμάτων καταγράφει επίσης μεγάλη αύξηση στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και δη κοκαΐνης, αλλά και ψυχοφαρμάκων κατά την περίοδο των εορτών!

limata030142

Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κατά την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση κοκαΐνης εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλάσιο. «Είναι δεδομένο ότι μέσα στις γιορτές, κι αυτό το έχουμε αποδείξει σε διάφορες εργασίες και δημοσιεύσεις, γίνεται κατάχρηση» τονίζει και εξηγεί: «Η πανδημία και η παρατεταμένη οικονομική κρίση που έρχεται από το παρελθόν έχει αποτυπώσει στα λύματα μια αλλαγή συμπεριφοράς. Η αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων αλλά και διεγερτικών είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης πίεσης στον κόσμο».

Το εκρηκτικο κοκτεϊλ «φερνει» ουρές σε φαρμακεία και νοσοκομεία

Ανησυχούν οι επιδημιολόγοι από το «κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των γιορτών, ενώ ολοένα αυξάνονται οι ουρές σε φαρμακεία και νοσοκομεία! Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το 24ωρο της Πρωτοχρονιάς καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού, εκ των οποίων οι 64 στην Αθήνα.

Παράλληλα, 142 άνθρωποι πήραν εξιτήριο, ενώ συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλευόταν 1.395 ασθενείς με κορονοϊό σε απλές κλίνες και 83 σε κλίνες ΜΕΘ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς παρατηρούν μεγαλύτερη δυναμική στην έξαρση των κρουσμάτων σε σχέση με πέρυσι και γι’ αυτόν τον λόγο συνιστούν προσοχή, ενώ συστήνουν τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια και τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ.

Ασχημες αναμνήσεις από την εποχή της καραντίνας ξυπνούν οι ατελείωτες ουρές έξω από τα φαρμακεία, με συμπολίτες μας να συρρέουν μαζικά για να κάνουν διαγνωστικά τεστ, αλλά και να αγοράσουν αντιιικά φάρμακα, μετά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς και τις εορταστικές εξόδους. Επιπλέον, την ίδια ώρα σημειώνονται ελλείψεις σε παιδιατρικά φάρμακα και αντιβιώσεις, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή για την αύξηση των ιώσεων, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία», επισημαίνοντας πως «αυτή είναι η εποχή που ξέρουμε όλοι ότι είναι της έξαρσης των ιώσεων», ενώ συμπλήρωσε ότι «έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές σε απλές και ειδικές κλίνες».

Αναφορικά με τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η κυρία Παγώνη εξήγησε ότι «είναι ήπια, δεν κάνει πυρετό και δεν κάνει πνευμονίες», ενώ για τις ουρές στα φαρμακεία είπε ότι «ήταν απίστευτες» και τις απέδωσε στο γεγονός ότι όλοι είχαν κρούσματα στο περιβάλλον τους.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε συνεδριάσει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, όπου μελετήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, με τον ΕΟΔΥ να εκδίδει αυστηρές συστάσεις, όπως τον άμεσο εμβολιασμό όλων των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορονοϊού, καθώς και με αυτό της γρίπης.

Παράλληλα, εξέδωσε ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων, όπως νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και σε κλειστές δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς, ενώ σύστησε τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές σε περίπτωση νόσησης, ώστε να γίνεται άμεση διάγνωση και να τους χορηγείται η προβλεπόμενη θεραπεία. Τέλος, σύστησε την τήρηση από τον γενικό πληθυσμό των γνωστών πια μέτρων πρόληψης, όπως η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...