Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ο κανίβαλος του Βέγκας

Κομμάτια ωμής σάρκας είχε στο στόμα του κανίβαλος που...

Οι ιστορίες διάσημων γυναικών που σε μικρή ηλικία παντρεύτηκαν μεγαλύτερούς τους αλλά...

Πρόωρα «στέφανα» υπό την επήρεια ναρκωτικών, νεανικά παντρολογήματα που...

Έλενα Κουντουρά: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυθεντικός»

Συμμετείχε σε τέσσερις από τις πιo σημαντικές επιτροπές του...

Λαχανάκια Βρυξελλών στην κουζίνα της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου αποτελεί την «εθνική μας μαγείρισσα» και...

Νένα Χρονοπούλου – Οι «μαύρες τρύπες» στην XXL βιομηχανία των «καταφυγίων» για παιδιά ΑμεΑ

Το αλαλούμ στα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών, τα κενά ευθυνών και το χάος εις βάρος αθώων ψυχών

Ενώ χιλιάδες γονείς σε όλη τη χώρα εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις -γιατί επιχειρήσεις είναι λειτουργούν δίχως άδεια λειτουργίας! Καταλαβαίνω πως όσοι διαβάζετε αυτή την αποκάλυψη σοκάρεστε, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή!

amea030122

Οταν ο παιδονευρολόγος ή ο παιδοψυχίατρος διαγνώσει ένα παιδί με αναπηρία ή διαταραχή, από την πιο απλή έως την πιο δύσκολη, αμέσως πρέπει ο γονέας να φροντίσει το παιδί του να αρχίσει τις «ειδικές θεραπείες». Απευθύνεται λοιπόν στα γνωστά σε όλους πλέον Κέντρα Ειδικών Θεραπειών. Και κάπου εδώ αρχίζει μία διαδρομή αγωνίας, ελπίδας και προσδοκιών, που αφορούν την ποιότητα ζωής και την εξέλιξη του παιδιού του. Βλέποντας χιλιάδες πλέον επιχειρήσεις με φαντεζί επιγραφές του τύπου Λογοθεραπεία – Εργοθεραπεία – Ειδική Αγωγή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος πως όλες αυτές οι «ταμπέλες» οδηγούν τα παιδιά ΑμεΑ σε επιχειρήσεις δίχως άδεια λειτουργίας και δυστυχώς κάποιες φορές και δίχως άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Πρόκειται δυστυχώς για την τραγική αλήθεια που αντιμετωπίζουν χιλιάδες γονείς παιδιών με αναπηρία καθημερινά, γιατί κανένας γονέας δεν οφείλει να έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να ελέγξει τα πτυχία τού εκάστοτε θεραπευτή.

Καμία επίσημη ενημέρωση

Επίσης, κανένας γονέας δεν έχει επίσημη, έγκυρη ενημέρωση από τους κρατικούς φορείς για το πώς αδειοδοτείται κάθε φορέας στον οποίο απευθύνεται για το παιδί του. Οταν για να ανοίξει κάποιος κομμωτήριο χρειάζεται έξι χρόνια προϋπηρεσία, για να γίνει τεχνίτρια νυχιών πρέπει να έχει τέσσερα χρόνια προϋπηρεσία, για να γίνει κανείς θεραπευτής ή θεραπεύτρια παιδιών με αναπηρία χρειάζεται μόνο έξι μήνες πρακτικής εξάσκησης μέσα στη σχολή. Με λίγα λόγια, η σχολή των θεραπευτών (λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών) διαρκεί τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής τους εξάσκησης, η οποία έχει γίνει ένας Θεός ξέρει σε ποιο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών.

amea03012

Η πρακτική εξάσκηση γίνεται τις περισσότερες φορές σε κέντρα και ασφαλώς κάποια από τα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών -ευτυχώς όχι όλα- λειτουργούν ως επί το πλείστον με τους λεγόμενους «πρακτικάριους» που γίνονται θεραπευτές μαθαίνοντας πάνω στα παιδιά ΑμεΑ, ενώ ο γονέας πληρώνει τον ιδιοκτήτη του κέντρου για έμπειρο θεραπευτή! Αμέσως μετά το πέρας της πρακτικής εξάσκησης, εάν είναι κάποιος λογοθεραπευτής, εργοθεραπευτής ή ψυχολόγος, καταθέτει το δίπλωμα του στην Περιφέρεια και εκδίδεται έπειτα από ένα χρονικό διάστημα η «άδεια ασκήσεως επαγγέλματος». Η διαδικασία να ανοίξει κάποιος θεραπευτής το δικό του κέντρο, εφόσον έχει δίπλωμα και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, έστω και αν έχει εμπειρία μόνο τους έξι μήνες της πρακτικής του εξάσκησης, είναι πολύ απλή: ο επόμενος σταθμός λέγεται Εφορία και έναρξη επιτηδεύματος!

Αν υπάρχουν και κάποια χρήματα για να νοικιάσει και να επιπλώσει και ένα διαμέρισμα, ακόμα κι αν αυτό βρίσκεται στον έκτο όροφο πολυκατοικίας δίχως πρόσβαση σε ΑμεΑ, δίχως υποδομή κτιριακή -τουαλέτες για ΑμεΑ, πρόσβαση για ΑμεΑ στους εσωτερικούς χώρους του κέντρου, ασφαλή παράθυρα, ειδικό δάπεδο κ.ά.-, δίχως έλεγχο από Πολεοδομία, Πυροσβεστική, δίχως τις απαραίτητες γνώσεις πρώτων βοηθειών, δίχως καν ύπαρξη φαρμακείου στον χώρο, αλλά με μία τεράστια φωτεινή ταμπέλα τοποθετημένη στο μπαλκόνι και μπόλικη πελατοθηρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε ακόμα μία επιχείρηση, νομιμότατη και έτοιμη να εισπράξει, έχει ανοίξει τις πόρτες της στα παιδιά ΑμεΑ! Ολα τα παραπάνω ισχύουν για τους λογοθεραπευτές, τους εργοθεραπευτές και τους ψυχολόγους!

Στην δε Ειδική Αγωγή γίνεται το μεγάλο πανηγύρι! Εκεί δυστυχώς ό,τι δηλώσεις είσαι! Ακόμα πιο ανεξέλεγκτα ανοίγεις Κέντρο Ειδικών Θεραπειών εάν δηλώσεις «ειδικός παιδαγωγός» δίχως καν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, μόνο με την έναρξη της Εφορίας! Σκανδαλώδες και κακουργηματικό! Εχεις πτυχίο τριετούς φοιτήσεως; Τότε με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή διαδικτυακά έγινες ειδικός παιδαγωγός! Δεν έχει καμία σημασία αν έχεις σπουδάσει γεωπόνος, ηθοποιός, αστροφυσικός, με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή γίνεσαι ειδικός παιδαγωγός! Αλλωστε το είδαμε να συμβαίνει στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών της Καλλιθέας το οποίο έκλεισε η Περιφέρεια Αττικής τον Μάρτιο του 2023, και που θρασύτατα επαναλειτουργεί σε άλλη διεύθυνση, αφού δεν ελέγχεται από κανέναν.

amea030121

Τα… πτυχία

Η ιδιοκτήτρια είχε σπουδάσει Ανθρωπολογία, είχε κάνει μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή διαδικτυακά, όπως άλλωστε οι περισσότεροι, είχε παρακολουθήσει και έναν χρόνο ένα μεταπτυχιακό ψυχολογίας δίχως να καταφέρει να το ολοκληρώσει και να πάρει το δίπλωμά της, κρέμασε όμως στον τοίχο τη βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος και άνοιξε κέντρο δηλώνοντας θρασύτατα πως είναι ειδική παιδαγωγός – ψυχοθεραπεύτρια! Ναι, αυτά τα παράλογα συμβαίνουν στην Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της, πόσο δε μάλλον τα παιδιά ΑμεΑ…

Το… πινγκ πονγκ αναμεσα σε υπουργεια

Το εξωφρενικό είναι το αλαλούμ που συμβαίνει αναφορικά με τους έλεγχους των κέντρων και ποιος έχει αρμοδιότητα να τα ελέγξει! Κανένας δεν τα ελέγχει, ούτε η Αστυνομία ούτε η Περιφέρεια ούτε ο Δήμος ούτε το Υγειονομικό ούτε η Πυροσβεστική… ούτε καν η Εισαγγελία, ακόμα κι αν έχουν κακοποιητική συμπεριφορά προς τα παιδιά, ακόμα κι αν εκκρεμούν μηνύσεις εναντίον τους, γιατί πολύ απλά δεν έχουν άδεια από καμία Αρχή και οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους γιατί κανένας δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει, και τελικά όποιος θέλει δηλώνει ό,τι θέλει και πράττει πλέον κατά συνείδηση. Συμπέρασμα! Μηδενική προστασία προς τα παιδιά ΑμεΑ.

Κανένας γονέας δεν πιστεύει πως δεν υπάρχει άδεια στα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών και πως καθένας κρεμάει και όσα διπλώματα θέλει στον τοίχο του και ότι πείθει κάθε γονιό που έχει την αγωνία του. Η προστασία πρωτίστως του παιδιού αλλά και του γονιού οφείλει να παρέχεται από το κράτος, και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν παρέχεται, με αποτέλεσμα οι γονείς να έχουν πλήρη άγνοια σε ένα θέμα που δυστυχώς είναι καθημερινότητά τους, γιατί είναι τεράστια ανάγκη του παιδιού τους. Οι πραγματικά καλοί και έντιμοι θεραπευτές (γιατί ευτυχώς υπάρχουν) να είστε σίγουροι πως επιθυμούν να μπουν όρια και προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικών Θεραπειών, ακόμα και αν πρόκειται για τα δικά τους.

Εύχομαι λοιπόν το 2024 να μας φέρει επιτέλους την αλλαγή νομοθεσίας για την ορθή λειτουργία των κέντρων, έτσι ώστε να εξυγιανθεί ο κλάδος, να ενημερώνονται σωστά οι γονείς, να είναι ασφαλή τα παιδιά και να αποβληθούν οι ακατάλληλοι θεραπευτές από την αναθεώρηση των προϋποθέσεων της ίδρυσης λειτουργίας ενός τόσο σοβαρού και υπεύθυνου επαγγέλματος. Και για να αρχίσουμε καλά, ας ενημερωθούμε σε ποιο υπουργείο τελικά ανήκουν τα Κέντρα Ειδικών Θεραπειών. Στο υπουργείο Υγείας ή στο υπουργείο Εργασίας; Εύχομαι να το ξεκαθαρίσετε μέσα στο 2024!

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...

Η Καγιά αντίπαλος της Καραμπέτη στα Βραβεία Ιρις

Αυτό κι αν είναι είδηση: η Βίκυ Καγιά θα...