Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ο Ετεοκλής Παύλου αποκαλύπτει για το ατύχημα: «Δεν χτυπούσε το κινητό μου...

Με αφορμή την συνέντευξη που παραχώρησε ο Στάθης Παπούλιας...

Συγκλονίζει η Κατερίνα Γκαγκάκη: «Είμαι ένας αρκετά καταθλιπτικός άνθρωπος»

Η Κατερίνα Γκαγκάκη κατά τη διάρκεια του νέου ριάλιτι...

Η συγκίνηση της Νένας Χρονοπούλου για τον γιο της: «Γεννήθηκε 25 εβδομάδων,...

Η Νένα Χρονοπούλου κάθισε στον καναπέ της εκπομπής «Super...

«Ψυχοκόρες»: Ο Κοσμάς επισκέπτεται τη Νέλλα στη κλινική

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ψυχοκόρες».Έξι...

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Μαζί του συμφωνούν και άλλοι Ελληνες σεισμολόγοι!

Τον κώδωνα του κινδύνου για σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη κρούει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία.

Ο κ. Λέκκας, όπως και άλλοι Ελληνες σεισμολόγοι, έχουν προαναγγείλει εδώ και μήνες το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα, μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που είχε πλήξει τον περασμένο Φεβρουάριο περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας. Ομως τώρα προχωρά ακόμα ένα βήμα, επισημαίνοντας πως όσο περισσότερο καθυστερεί ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη τόσο ισχυρότερος θα είναι…

seismos050141

«Για την Κωνσταντινούπολη, ναι, περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες οι απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι, λοιπόν, θέμα χρόνου. Οσο καθυστερεί τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Και, βέβαια, η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Εχει 20.000.000 πληθυσμό και πλέον το 1/3 των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Το 1/3 είναι νέα κτίρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, σημειώνοντας πως το μέγεθος του σεισμού θα είναι «γύρω στα 7,7 ή 7,8, αν σπάσει όλο το ρήγμα».

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ εκπέμπει σήμα κινδύνου για πολλές ανθρώπινες απώλειες στην Κωνσταντινούπολη. «Οταν είναι 20.000.000 συσσωρευμένα σε έναν στενό σχετικά χώρο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν και θύματα. Βέβαια, εξαρτάται και το σενάριο του σεισμού. Δηλαδή, αν και τι ώρα θα γίνει και το πώς θα γίνει. Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε, για παράδειγμα, στην Αντιόχεια» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που συντάραξε την Ιαπωνία, παρατήρησε ότι «εκείνο το οποίο έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, η υπακοή, όλα αυτά τα οποία δεν τα έχουν όχι μόνο εμείς, αλλά και οι άλλοι λαοί. Είναι πολύ συντεταγμένοι, εκπαιδευμένοι και η νοοτροπία τους είναι τελείως διαφορετική από τη δικιά μας. Συνεπώς, υπακούν στις οδηγίες με στωικότητα, με καρτερικότητα, και ό,τι κάνουν το κάνουν όλοι μαζί».

seismos050142

Ο κ. Λέκκας, που έχει και την ιδιότητα του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος για την αντισεισμική θωράκιση όλων των δημόσιων κτιρίων στην Ελλάδα, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024. Ως προς τα ιδιωτικά κτίρια, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που να επιβάλλει τον αντισεισμικό έλεγχό τους με επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

«Προσδοκούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια θα γίνει κάποια θεσμική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να επεκταθεί αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της χώρας, τα ιδιωτικά, με ευθύνη των ιδιοκτητών. Δεν μπορεί -όταν ενοικιάζεται ή πωλείται ένα διαμέρισμα- να ζητάμε το ενεργειακό πιστοποιητικό και να αφήνουμε απ’ έξω το πιστοποιητικό των σεισμών. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτιρίων» τόνισε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...