Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

«Ρεζερβέ» οι δικαστικές αίθουσες, αφού με το ξεκίνημα του νέου έτους έχουν προγραμματιστεί σημαντικές δίκες

Να περάσει ο επόμενος

Με… πλούσια ατζέντα υποδέχεται το νέο έτος η Δικαιοσύνη, καθώς έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες σημαντικές δίκες.

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, όταν αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να ξεκινήσει η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης της σεξουαλικής κακοποίησης και μαστροπείας της 12χρονης από τον Κολωνό, για να ακολουθήσει στις 12 Ιανουαρίου η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 22 Ιανουαρίου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει έπειτα από διακοπή η δεύτερη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της, της Ιριδας και Μαλένας.

Στο ακροατήρια ποινικών δικαστηρίων θα οδηγηθούν, όμως, εντός του έτους και άλλες σημαντικές δικογραφίες, όπως αυτή που αφορά τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση παιδιών που φιλοξενούνταν στην «Κιβωτό του Κόσμου», με κατηγορουμένους τον πατέρα Αντώνιο και επτά συνεργάτες του. Η συγκεκριμένη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Απριλίου 2024 ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα, ο ιερέας τούς επόμενους μήνες να δικαστεί και για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης δύο νεαρών αγοριών.

«Καυτό», όμως, αναμένεται σε επίπεδο δικαστικών εξελίξεων και το καλοκαίρι, καθώς για τις 14 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει, έπειτα από αναβολή, η δίκη για τη δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη σε θαλάσσια περιοχή στην Ερέτρια. Θα ακολουθήσει, στις 9 Σεπτεμβρίου, η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικων αγοριών.

Ηλίας Μίχος

Η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης από τον Κολωνό θα διεξαχθεί, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, σε αίθουσα του Εφετείου, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων, των δικηγόρων, των μαρτύρων κ.λπ. Δικαστές και ένορκοι θα αποφασίσουν για την τύχη των 26 συνολικά κατηγορουμένων της υπόθεσης, ανάμεσά του ο 55χρονος Ηλίας Μίχος και η 37χρονη μητέρα του κοριτσιού.

dikas050143

Συγκεκριμένα, ο Μίχος θα δικαστεί για βιασμό και για διακεκριμένη μαστροπεία σε βάρος της ανήλικης, ενώ η 37χρονη μητέρα, που είχε προφυλακιστεί για διακεκριμένη μαστροπεία, θα λογοδοτήσει και για την κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης πορνογραφίας ανηλίκου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη και με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο 55χρονος, ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι είχε συνευρεθεί σεξουαλικά με το παιδί, αλλά με τη συναίνεσή του! Ωστόσο, το κατηγορητήριο σε βάρος του είναι «καταπέλτης», καθώς οι δικαστές έκριναν ότι όχι μόνο εξέδιδε αντί αμοιβής την ανήλικη μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, στέλνοντας βίντεο και γυμνές φωτογραφίες της σε υποψήφιους πελάτες, αλλά και ότι την είχε βιάσει μέσα στο κατάστημα ψιλικών που διατηρούσε στα Σεπόλια. Σε ό,τι αφορά τη μητέρα της 12χρονης, το κατηγορητήριο, μεταξύ άλλων, της αποδίδει ότι μέσω του κινητού τηλεφώνου της κόρης της διέθεσε σε συγκεκριμένα πρόσωπα ηλεκτρονικά αρχεία του παιδιού της με γυμνό περιεχόμενο. Σκοπός της ήταν η ερωτική συνεύρεση της ανήλικης με άνδρες αντί αμοιβής.

Ζακ Κωστόπουλος

Μια άλλη πολύκροτη υπόθεση, η οποία αναμένεται να εκδικασθεί εντός Ιανουαρίου, είναι αυτή που αφορά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, επί της οδού Γλάδστωνος, τον Σεπτέμβριο του 2018. Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου (δεύτερος βαθμός) θα καθίσουν ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλάδστωνος και ο μεσίτης συγκατηγορούμενός του.

dikas050142

Σε πρώτο βαθμό ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και τους είχε επιβληθεί κάθειρξη 10 ετών. Μάλιστα, στον κοσμηματοπώλη, λόγω ηλικίας, το δικαστήριο είχε επιβάλει έκτιση της ποινής του με κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ για τον μεσίτη έκρινε ότι πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο, ο τελευταίος, δύο μήνες μετά την παραμονή του σε σωφρονιστικό ίδρυμα, κατάφερε να αποφυλακιστεί με όρους. Να σημειωθεί, τέλος, ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν κατηγορηθεί και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι ωστόσο αθωώθηκαν από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Ρούλα Πισπιρίγκου

Στο εδώλιο δεύτερου ποινικού δικαστηρίου θα καθίσει στις 22 Ιανουαρίου η Ρούλα Πισπιρίγκου, προκειμένου να δικαστεί για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών, της Ιριδας και της Μαλένας. Η 34χρονη μητέρα από την Πάτρα θα δικαστεί για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αδίκημα που η ίδια αρνείται.

dikas050145

Οπως αναφέρει η δικογραφία, η οποία βασίζεται στο πόρισμα των έμπειρων ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα, η κατηγορουμένη προκάλεσε ασφυξία στα δυο κορίτσια της φράζοντας τις αεροφόρους οδούς. Η δίκη αυτή θα διεξαχθεί ανεξάρτητα από την πρώτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της κατηγορουμένης, Τζωρτζίνας. Μάλιστα, η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση αυτή βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έκδοση της ετυμηγορίας δικαστών και ενόρκων, με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, ωστόσο, να αρνείται την κατηγορία που τη θέλει να έχει δολοφονήσει τη μεγαλύτερη κόρη της.

Πατέρας Αντώνιος

Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει, έπειτα από αναβολές, η δίκη του πατρός Αντωνίου και επτά πρώην συνεργατών του για την υπόθεση των σωματικών κακοποιήσεων εφήβων και ενηλίκων σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Οι κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο σκαμνί του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, προκειμένου να δικαστούν για αδικήματα που είναι σε βαθμό πλημμελήματος: βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή, επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκων κατά συρροή, απλή σωματική βλάβη κατά συρροή, απειλή σε βάρος ανηλίκων κατά συρροή και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο κατά συρροή.

dikas050144

Αυτές οι κατηγορίες βαρύνουν κατά περίπτωση τους επτά πρώην εργαζομένους σε δομές της «Κιβωτού» και συνεργάτες του πατρός Αντωνίου, ενώ ο ίδιος ο ιερέας βαρύνεται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις παραπάνω πράξεις. Δεν αποκλείεται, πάντως, εντός του έτους ο ιερέας να δικαστεί από άλλο δικαστήριο και για το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια. Πρόκειται για τη δικογραφία που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο νεαρών αγοριών για σεξουαλική κακοποίησή τους από τον πατέρα Αντώνιο. Μέχρι στιγμής για την υπόθεση αυτή ο εισαγγελέας έχει προτείνει την παραπομπή του ιερέα σε δίκη. Αναμένεται, όμως, το τελικό βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Υπόθεση Βαλυράκη

Για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση θα δικαστούν στις 14 Ιουνίου, από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, οι δύο ψαράδες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, τον Ιανουάριο του 2021, σε θαλάσσια περιοχή στην Ερέτρια. Η εκδίκαση της υπόθεσης αποφασίστηκε να γίνει στην Αθήνα και όχι στη Χαλκίδα ύστερα από σχετικό αίτημα της οικογένειας Βαλυράκη, η οποία θα παραστεί στο δικαστήριο προς υποστήριξη της κατηγορίας.

dikas050141

Ενδεικτικά, στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφέρεται χαρακτηριστικά για τους δύο κατηγορουμένους: «Προσεγγίσατε τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ο οποίος κινούνταν με το σκάφος του ΜΙΝΑ, και, αφού παρεμποδίσατε την πορεία ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους, διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια, με τη χρήση ενός ξύλινου κονταριού, τον πλήξατε στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον 2-3 φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα». Στη συνέχεια, οι δύο κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, απομακρύνθηκαν με το σκάφος τους από το σημείο, χωρίς να ενδιαφερθούν για τον πεσμένο στο νερό πρώην υπουργό.

Δημήτρης Λιγνάδης

Τέλος, για τις 9 Σεπτεμβρίου προσδιορίστηκε η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη σε δεύτερο βαθμό. Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, προκειμένου να δικαστεί για τρεις βιασμούς ανηλίκων και όχι μόνο για δύο, για τους οποίους είχε κριθεί ένοχος πρωτόδικα και είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών με αναστολή.

dikas05014

Κατά της πρωτόδικης απόφασης είχε ασκήσει έφεση η Εισαγγελία Εφετών και βάσει αυτής η υπόθεση θα κριθεί από το Εφετείο και ως προς το ύψος της συνολικής ποινής που είχε επιβληθεί στον κατηγορούμενο πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...