Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Υπάρχει και φιλότιμο

Την πυροσβεστική παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας...

Σε -φλεγόμενη- καλοκαιρινή τροχιά η Νατάσσα Μποφίλιου

Επειτα από τις εκρηκτικές χειμερινές εμφανίσεις της στη σκηνή...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Κέρκυρα: Το φαντασμαγορικό καρναβάλι στο νησί του Ιονίου

«Βενετία» η Κέρκυρα

Αστραφτερές μάσκες, κοστούμια εποχής και αστείρευτη όρεξη για γλέντι συνθέτουν το σκηνικό στο καρναβάλι της Κέρκυρας, το οποίο ζωντανεύει σε κάθε δρόμο, στα καντούνια, στις πλατείες, στο Λιστόν, όπου οι δόγηδες, οι κοντέσες και οι κοντεσίνες κάνουν την περατζάδα τους. Το μυστικό της επιτυχίας όμως κρύβεται στα πρόσωπα δύο γυναικών, της Σοφίας Χειμαριού και της Μαρίας Ασωνίτη.

kerkyra110343

«Με επηρέασε το περιβάλλον της Κέρκυρας και άρχισα να αναζητώ τη δική μου αλήθεια» ήταν τα πρώτα λόγια της Μαρίας Ασωνίτη, που φοράει ακόμη την πρώτη στολή της, την οποία σχεδίασε και έραψε το 2000. Από τότε έως σήμερα φιλοτέχνησε μάσκες και σχεδίασε και έραψε στολές, ενώ οι δικοί της άνθρωποι δίνουν ψυχή στα δημιουργήματά της και εντυπωσιάζουν στους δρόμους της Κέρκυρας. Παρά το γεγονός ότι στο επάγγελμα είναι λογίστρια, είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες από μικρή, όπως εξηγεί, και γι’ αυτό τον λόγο ήθελε να σπουδάσει σχέδιο μόδας. Σήμερα οι ελεύθερες ώρες της είναι αφιερωμένες στην τέχνη.

kerkyra110341

«Εχετε αναρωτηθεί, άραγε, ποτέ τις ευθύνες που κουβαλάει κάποιος που γεννήθηκε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδος; Κάποιος που τάχτηκε να ζει ανάμεσα σε πίνακες ζωγραφικής της γνωστής καλλιτέχνιδος φύσης; Που γίνεται μάρτυρας της ιστορίας ανθρώπων που πέρασαν από αυτόν τον τόπο και άφησαν τα σημάδια τους σε κάθε δρόμο, σε κάθε καντούνι, σε κάθε πιατσέτα του; Ετσι, δεν ξαφνιάστηκα όταν στο πρώτο μου ταξίδι στη Βενετία βρέθηκα σε οικείους, γνώριμους δρόμους, κτίρια, εικόνες, χρώματα, μυρωδιές» περιγράφει η ίδια και συνεχίζει: «Οταν πέρασα δε το κατώφλι του πρώτου εργαστηρίου χειροποίητης μάσκας, ανάσανα βαθιά. Εφτασα “σπίτι”. Από εδώ αρχίζει το δικό μου “παραμύθι”.

kerkyra11034

Ταξίδεψα στη Βενετία ξανά και ξανά για να μυηθώ στην τέχνη της χειροποίητης μάσκας. Αργά, μα σταθερά ήρθε η στιγμή που αποζητούσα, η μάσκα μου να υποστηρίζει ένα υπέροχο καπέλο, να ταυτίζεται με το κατάλληλο κουστούμι. Μέσα στα χρόνια η δημιουργικότητα και η επαφή με διαφορετικά υλικά με οδήγησαν σε ένα προσωπικό ύφος. Εχω ασχοληθεί για αρκετά χρόνια με την καλλιτεχνική διακοσμητική μάσκα, αλλά η υπερηφάνεια της ψυχής μου κορυφώνεται στη συνεργασία μου με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, κατασκευάζοντας όλες τις μάσκες για την παραγωγή του θεατρικού έργου “Ο έμπορος της Βενετίας’’. Αυτή η συνεργασία έδωσε την ευκαιρία στα δημιουργήματά μου να ζωντανέψουν και να στήσουν τον δικό τους χορό στο Ηρώδειο» μας λέει.

kerkyra110342

Από την πλευρά της, η Σοφία Χειμαριού είναι σχεδιάστρια μόδας υψηλής ραπτικής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας και νιώθει μεγάλη συγκίνηση, καθώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια σχεδίασε και έραψε 150 ρούχα εποχής, αυθεντικές βενετσιάνικες στολές, για μικρούς και μεγάλους. «Τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι άριστης ποιότητας. Μεγάλωσα και ζω σε έναν τόπο με ιδιαίτερη κουλτούρα και Ιστορία. Αποφάσισα να αφήσω μια παρακαταθήκη στο βεστιάριο του σχολείου της κόρης μου, που αγάπησε το κερκυραϊκό καρναβάλι, που αναγνώρισε τη σημασία του για τον ψυχισμό μικρών και μεγάλων, που θέλησε να αναδείξει την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας» επισημαίνει.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στο Βενετσιάνικο Καρναβάλι διαδραματίζει και το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, με τα υπέροχα κοστούμια εποχής που έχει στο βεστιάριό του. Μάλιστα, εκτός από τις φανταχτερές εμφανίσεις στο ιστορικό κέντρο, διοργανώνει και μουσικές εκδηλώσεις με τη χορωδία του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Νίκος Ορφανός: Πατέρας για δεύτερη φορά – Γέννησε η σύζυγός του

Γονείς για δεύτερη φορά έγιναν ο Νίκος Ορφανός και...

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...