Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Πώς ο υποσμηναγός Παναγιώτης Αποστολάκης κατάφερε να σωθεί μετά την πτώση του F-16

Survivor στο Αιγαίο

Η υποδειγματική ψυχραιμία και η καλή εκπαίδευση έσωσαν τον 29χρονο υποσμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας Παναγιώτη Αποστολάκη, που πρόλαβε να πατήσει το κουμπί της εκτίναξης πριν το μαχητικό F-16 Block 52+, στο οποίο επέβαινε, συντριβεί σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Ψαθούρα, βόρεια των Σποράδων. Ηταν σε εξέλιξη αερομαχία με άλλο F-16, όταν παρουσιάστηκε προχθές το μεσημέρι πρόβλημα στον κινητήρα και ο πιλότος έχασε τον έλεγχο του μαχητικού.

Ο 29χρονος δεν έχασε χρόνο, ακολουθώντας κατά γράμμα όσα έμαθε στην εκπαίδευσή του. Με απόλυτη ψυχραιμία ενημέρωσε γρήγορα το κέντρο επιχειρήσεων και ενεργοποίησε το σύστημα αυτόματης εκτίναξης από το αεροσκάφος πριν αυτό καταπέσει στα φουρτουνιασμένα νερά. Γνώριζε πως, αν καθυστερούσε έστω λίγα δευτερόλεπτα, αυτό θα ήταν μοιραίο για τον ίδιο…

Χαμηλή ορατότητα

Οι συνάδελφοί του που επέβαιναν στα άλλα μαχητικά είδαν να ανοίγει το αλεξίπτωτο και να πέφτει στη θάλασσα. Στη συνέχεια χάθηκαν τα ίχνη του από τους άλλους πιλότους λόγω της χαμηλής ορατότητας και των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση του πιλότου, με τη συμμετοχή δύο ελικοπτέρων, ενός Super Puma και ενός S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-415 και της φρεγάτας «Αιγαίον», ενώ σε ετοιμότητα ήταν και ένα C-130.

apostolakis22034
Ο Παναγιώτης Αποστολάκης

Ομως, ο υποσμηναγός είχε καταφέρει να διασωθεί μόνος του. Ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες σε περίπτωση εγκατάλειψης, άνοιξε και ανέβηκε στη μικρή σωσίβια λέμβο που ήταν πάνω του στο κιτ επιβίωσης, όταν βρέθηκε στα παγωμένα νερά.
Μάλιστα, είχε μαζί του και το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο λειτουργούσε, παρά το γεγονός ότι είχε βραχεί.

Ο 29χρονος Ικαρος επικοινώνησε με την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα, απ’ όπου είχε ξεκινήσει για την εκπαιδευτική άσκηση, ενημερώνοντας ότι είναι σώος. Οι συνάδελφοί του στο Συντονιστικό Κέντρο Ερευνας – Διάσωσης ενημέρωσαν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά και την οικογένειά του, που έζησε μία ώρα αγωνίας μέχρι να ενημερωθεί ότι είναι καλά στην υγεία του.

Μεγάλη απόσταση

Ακολούθησε ο εντοπισμός του από το πλήρωμα του Super Puma σε μεγάλη απόσταση από το αρχικό σημείο των συντεταγμένων όπου είχαν χαθεί τα ίχνη του F-16. Διασώστης κατέβηκε με συρματόσχοινο και τον περισυνέλεξε από τη σωστική λέμβο. Λίγη ώρα αργότερα, το Super Puma προσγειώθηκε στο Στρατόπεδο «Σακέτα» στον Καρέα, όπου περίμεναν τον ιπτάμενο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτριος Χούπης, και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης. Στη συνέχεια διακομίστηκε στο 251 ΓΝΑ για προληπτικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν ότι χαίρει άκρας υγείας.

Τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας παραμένουν αδιευκρίνιστα. Οι υπεύθυνοι του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας θα εξετάσουν αν πρόκειται για βλάβη ή αστοχία υλικών στο συγκεκριμένο μαχητικό. «Προφανώς το αεροσκάφος είχε κάποια βλάβη που καθιστούσε τη συνέχεια της πτήσης μάλλον αδύνατη» δήλωσε χθες ο αντιπτέραρχος και ιπτάμενος ε.α. Ιωάννης Βαμβακός.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...