Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Τι τρέχει με «αμαρτωλό» Κέντρο ΑμεΑ

Μητέρες που έβλεπαν τα παιδιά τους να τα κακομεταχειρίζονται εκπέμπουν sos μέσω της «Espresso» κάνοντας έκκληση στην Πολιτεία

Δραματικό σήμα κινδύνου εκπέμπουν γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες για τη λειτουργία κέντρου ειδικών θεραπειών στα νότια προάστια της Αθήνας χωρίς καμία άδεια, ενώ η ιδιοκτήτρια του χώρου είχε απασχολήσει πριν από έναν χρόνο τις Αρχές, με αποτέλεσμα να σφραγιστεί ανάλογος χώρος που διαχειριζόταν.

amea030444
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του κέντρου θεραπείας ΑμεΑ που σφραγίστηκε μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει για κακομεταχείριση παιδιών

Γονείς που έχουν προσφύγει σε βάρος της ιδιοκτήτριας για κακομεταχείριση των παιδιών τους δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους βλέποντας πως άνοιξε νέο κέντρο ειδικών θεραπειών για ΑμεΑ, λίγους μήνες μετά το «λουκέτο» της Περιφέρειας Αττικής. Η ιδιοκτήτρια, που εμφανίζεται ως «παιδοψυχολόγος», αν και διαθέτει μόνο πτυχίο Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, άνοιξε το νέο κέντρο και μάλιστα μέσω των social media διαφημίζει πως είναι Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ) προκειμένου να κερδίζει μεγάλα χρηματικά ποσά από τους γονείς για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, ανάπτυξης ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, άθλησης και σωματικής αγωγής. Ομως, δεν διαθέτει άδεια από την Περιφέρεια, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία που έχει θέσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Με αφορμή την πρόσφατη κακή εμπειρία τους από το προηγούμενο κέντρο θεραπειών που λειτουργούσε η εν λόγω «παιδοψυχολόγος», γονείς εκπέμπουν σήμα κινδύνου και καλούν τις Αρχές να επιληφθούν.

amea030443
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του κέντρου θεραπείας ΑμεΑ που σφραγίστηκε μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει για κακομεταχείριση παιδιών

«Είμαστε απροστάτευτοι»

Η M.M. (σ.σ.: τα στοιχεία της είναι στη διάθεση των Αρχών), μητέρα παιδιού που φιλοξενήθηκε στο προηγούμενο κέντρο της από το 2019 μέχρι το 2022, καταγγέλλει στην «Espresso»: «Είμαστε απροστάτευτοι. Δεν ξέρω αν υπάρχει νόμος, αν υπάρχει κράτος. Εκλεισε, άνοιξε χωρίς κανέναν έλεγχο. Καμία προστασία; Κανένα κράτος; Τα παιδιά μας κρέμονται στον αέρα χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος;» διερωτάται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου κέντρου ειδικών θεραπειών για παιδιά με ειδικές ανάγκες, μόλις λίγους μήνες μετά τη σφράγιση ανάλογου κέντρου σε κοντινή περιοχή.

amea030441
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του κέντρου θεραπείας ΑμεΑ που σφραγίστηκε μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει για κακομεταχείριση παιδιών

Η μητέρα εξηγεί την αγανάκτησή της για τη συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια του νέου κέντρου ειδικών θεραπειών, με βάση όσα έζησε το παιδί της που ξυλοκοπήθηκε στο προηγούμενο κέντρο της «παιδοψυχολόγου»: «Δεν υπήρχε συμπεριφορά στα παιδιά. Ο Ν.. (σ.σ.: το όνομα του παιδιού της) ερχόταν και μου έλεγε “μαμά, βαράνε παιδιά”. Ο ίδιος είχε υποστεί ξυλοδαρμό. “Μαμά, με βαράνε. Μαμά, δίνουν ξύλο στα παιδιά”. Μέχρι που ήρθε με σημάδια το παιδί στο πρόσωπο και το σώμα του. Μας είπαν ότι τα παιδιά αυτά με αυτισμό έτσι κάνουν. Το να βαράει το ένα το άλλο, ότι είναι φυσιολογικό να δέρνονται τα παιδιά τα ΑμεΑ.

Τώρα το παιδί είναι στο σπίτι και πάει σε ένα ΚΔΑΠ, αυτό που πρέπει να πάει, όχι σε κέντρο θεραπειών και πάει κανονικά σε ειδικό γυμνάσιο. Εχω κάνει μήνυση στη ΓΑΔΑ. Καταθέσαμε τις απειλές της. Ζητάμε δικαίωση και να αλλάξει ο νόμος να προστατευτούν τα παιδιά». Η μητέρα ζητά να παρέμβουν το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και η Περιφέρεια Αττικής ώστε να μη ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια επικίνδυνα κέντρα θεραπείας για παιδιά με ειδικές ανάγκες, χωρίς να πληρούνται στοιχειώδεις όροι λειτουργίας.

amea030442
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του κέντρου θεραπείας ΑμεΑ που σφραγίστηκε μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει για κακομεταχείριση παιδιών

«Ανοίγει κι άλλο. Πού είναι το κράτος; Κινδυνεύουν τα παιδιά πάνω απ’ όλα. Το είδαν πάλι ότι είναι ακατάλληλο και ανοίγει και πάλι. Στον Καιάδα όλα τα ΑμεΑ; Δεν υπάρχει προστασία πουθενά για αυτά τα παιδιά; Το κράτος να μας πει τι κάνει για εμάς. Αν είχαν παιδιά, θα τα άφηναν εκεί» μας λέει η μητέρα, θέτοντας εύλογα ερωτήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος και δεύτερη μητέρα που μίλησε στην εφημερίδα μας.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζουμε μια συνεχιζόμενη εφιαλτική πραγματικότητα: την επαναλαμβανόμενη και ατιμώρητη παραβίαση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας παιδιών με αναπηρία από ένα συγκεκριμένο κέντρο. Παρά τις επανειλημμένες ενέργειες που έχουν γίνει από τις Αρχές και άλλους αρμόδιους φορείς και παρά την επιβολή κυρώσεων, οι πρωτεργάτες του κέντρου με ιδιαιτέρως προκλητικό τρόπο, που γεννά ερωτήματα και ιδιαίτερη ανησυχία, συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αυτών των ανυπεράσπιστων παιδιών. Ακόμη και μετά το κλείσιμο του κέντρου κατόπιν ελέγχου που διατάχθηκε από την Περιφέρεια και την επιβολή προστίμου, οι ιδιοκτήτες δεν δίστασαν να ανοίξουν νέο κέντρο με παρόμοιες παραβάσεις σε διαφορετική τοποθεσία» αναφέρει η Ρ.Β. (σ.σ.: το όνομά της είναι στη διάθεση των Αρχών).

Διακοπή λειτουργίας

Οπως καταγγέλλει, μετά την επανέναρξη της λειτουργίας σε νέα τοποθεσία και τις επιβεβαιωμένες παραβάσεις έχει διαταχθεί εκ νέου η διακοπή λειτουργίας του κέντρου. «Δυστυχώς, όμως, αυτή η απόφαση δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, αφήνοντας τα παιδιά σε ένα σκοτεινό μέλλον. Κάνω έκκληση προς κάθε αρμόδιο φορέα για αποφασιστική και αποτελεσματική δράση που θα οδηγήσει στη θέσπιση ενός συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει πραγματική ασφάλεια και προστασία των παιδιών μας. Οι ζωές αυτών των παιδιών είναι σε κίνδυνο και κάθε καθυστέρηση στη δράση αποτελεί ανεπίτρεπτη απόδειξη αδιαφορίας» τονίζει.

Υπενθυμίζεται πως η Περιφέρεια Αττικής είχε προχωρήσει τον Μάρτιο του 2023 σε σφράγιση και επιβολή προστίμου 60.000 ευρώ στο κέντρο ειδικών θεραπειών που λειτουργούσε η ίδια ιδιοκτήτρια στην Καλλιθέα, μετά το σοκαριστικό περιστατικό με έναν 11χρονο ΑμεΑ, ο οποίος διέφυγε στις 14/3/2023 την προσοχή του προσωπικού, ανέβηκε σε περβάζι και περπατούσε, τρεις ορόφους πάνω από το έδαφος! Γείτονες ειδοποίησαν την Αστυνομία και το Υποστηρικτικό και Κοινωνικό Δίκτυο «4ΑΜΕΑ» της Νένας Χρονοπούλου και του Τάσου Μητρόπουλου, για να ακολουθήσει το «λουκέτο». Είχαν προηγηθεί άλλα τραγελαφικά περιστατικά.

amea03044
Φωτογραφίες από το εσωτερικό του κέντρου θεραπείας ΑμεΑ που σφραγίστηκε μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει για κακομεταχείριση παιδιών

Στις 3/3/2022 είχε φύγει παιδί από το κέντρο ειδικών θεραπειών, δίχως να το αντιληφθούν οι υπεύθυνοι. Το βρήκε ένας περαστικός και το οδήγησε στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας. Στις 12/10/2022 είχε φύγει άλλο παιδί και πάλι δίχως να το αντιληφθούν οι υπεύθυνοι την ώρα που επιβιβαζόταν σε μη αδειοδοτημένο πούλμαν για τη μεταφορά του στο σπίτι. Το παιδί βρέθηκε ύστερα από δύο ώρες να τριγυρίζει μόνο του στην οδό Καλλιρρόης. Για δύο ώρες κανένας υπεύθυνος δεν το είχε αντιληφθεί. Και αυτό το παιδί βρήκε περαστικός και το οδήγησε στην Αστυνομία.

Στις 10/1/2023 έφυγε τρίτο παιδί και βρέθηκε σε βαγόνι του ηλεκτρικού στον σταθμό Αττική! Το βρήκαν από βιντεοκλήση που έκανε. Εναντίον του συγκεκριμένου κέντρου που έκλεισε, εκκρεμούν μηνύσεις για κακοποίηση και ξυλοδαρμό ανηλίκου, αλλά και για απειλές σε γονείς, οι οποίοι βλέπουν πως σε λιγότερο από έναν χρόνο από το κλείσιμο του κέντρου στην Καλλιθέα άνοιξε νέο κέντρο σε κοντινή περιοχή, εκπέμποντας δραματικό σήμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα φιλοξενούμενα παιδιά με ειδικές ανάγκες, εν αγνοία τους. Οι γονείς ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών στην υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και στον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά πριν παρουσιαστούν έκτροπα στο νέο κέντρο ειδικών θεραπειών που λειτουργεί στον νότιο τομέα της Αθήνας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή παιδιών με ειδικές ανάγκες. Τα στοιχεία των γονιών είναι στη διάθεση των αρμοδίων.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...