Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

Τέμπη: Έφοδος εισαγγελέα στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα

Ντου για το μοντάζ

Επρεπε να περάσουν 13 μήνες από την τραγωδία των Τεμπών και να διαπιστωθεί με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το μοντάζ στις επικοινωνίες του μοιραίου σταθμάρχη του ΟΣΕ με τους νεκρούς μηχανοδηγούς των δύο αμαξοστοιχιών, για να κατασχεθούν προχθές οι σκληροί δίσκοι με τα ηχητικά των μεταξύ τους συνομιλιών το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

tempi28034

Οι σκληροί δίσκοι κατασχέθηκαν από αστυνομικούς που πήγαν το απόγευμα της Τρίτης στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ στην Αθήνα, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, έπειτα από εντολή του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος χειρίζεται την πολύκροτη υπόθεση διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Την παραγγελία του εφέτη ανακριτή εκτιμάται ότι προκάλεσαν οι καταγγελίες για το μοντάζ των συνομιλιών του προφυλακισμένου σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς της επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη φονική μετωπική σύγκρουση των τρένων. Ο δικαστικός λειτουργός διέταξε την κατάσχεση των πρωτότυπων συνομιλιών για να διακριβώσει αν είναι οι ίδιες με αυτές που έχουν απομαγνητοφωνηθεί και συμπεριληφθεί στη δικογραφία.

tempi01034

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μπακαΐμης θα βάλει τέλος στις όποιες ανησυχίες συγγενών των θυμάτων για μοντάζ στις συνομιλίες που δόθηκαν από τον ΟΣΕ στον εφέτη ανακριτή, μετά και τη συρραφή των δύο διαφορετικών συνομιλιών που είδαν το φως της δημοσιότητας σε μέσα ενημέρωσης, προκειμένου να ενισχυθεί το… αφήγημα της κυβέρνησης «περί ανθρώπινου λάθους». Τα πρωτότυπα ηχητικά αρχεία και οι σκληροί δίσκοι θα σταλούν στα εργαστήρια της Αστυνομίας για να διακριβωθεί αν είναι τα ίδια που περιλαμβάνονται στη δικογραφία ή αν κάποια από αυτά δεν είχαν σταλεί από τον ΟΣΕ εδώ και 13 μήνες, αλλά είχαν κοπεί στη «μονταζιέρα»…

Δειγματοληψία στα χώματα

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί να γίνει δειγματοληψία στα χώματα που είχαν μεταφερθεί από τον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε χωράφι ιδιώτη. Τα δείγματα θα ληφθούν από κλιμάκιο χημικών από κοινού με πραγματογνώμονες και εισαγγελικό λειτουργό. Οπως έχουν καταγγείλει συγγενείς θυμάτων, συνολικά 25 φορτηγά μετέφεραν χώματα λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση των τρένων, αλλά αν και έχει περάσει ένας χρόνος από το δυστύχημα δεν έχουν εξεταστεί για να διαπιστωθεί αν περιέχουν κάποια στοιχεία που να ρίχνουν φως στην έκρηξη και τη φωτιά που έκαψε πολλούς από τους επιβαίνοντες.

tempi27024

Το χωράφι όπου βρίσκονται οι τόνοι χωμάτων φρουρείται από την Αστυνομία από την περασμένη εβδομάδα με εντολή του εφέτη ανακριτή, μετά τις καταγγελίες των συγγενών θυμάτων. Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Μπακαΐμη, στα χώματα αυτά θα γίνει ο ίδιος χημικός έλεγχος που έγινε στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας και στο Κουλούρι, όπου έχουν αποθηκευτεί τα βαγόνια και άλλα συντρίμμια των δύο τρένων. Ο δικαστικός λειτουργός έχει δώσει άδεια στους τεχνικούς συμβούλους των οικογενειών να κάνουν αύριο και δικές τους δειγματοληψίες στα χώματα, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Κουλούρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τα συντρίμμια βρίσκονται ακόμη στο Κουλούρι και φυλάσσονται από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ δεν έχουν μεταφερθεί σε κάποιο στρατόπεδο της Λάρισας. Μετά τις δειγματοληψίες, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ιδιωτικής εταιρίας θα εξετάσουν τα χώματα, για το ενδεχόμενο να εντοπιστεί γενετικό υλικό. Χθες η μητέρα του θύματος Βάιου Βλάχου παρέδωσε στον εφέτη ανακριτή βιντεοληπτικό υλικό από τα φορτηγά που μετέφεραν τα χώματα από τον τόπο της τραγωδίας. Εξάλλου, όπως έχουν προαναγγείλει από την περασμένη εβδομάδα νομικοί εκπρόσωποι συγγενών θυμάτων, θα υποβάλουν ονομαστικές μηνύσεις κατά των αρμοδίων των Αρχών που διαχειρίστηκαν το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

tempi1108

Στόχος είναι να αναζητηθούν οι ποινικές τους ευθύνες για την απομάκρυνση των χωμάτων, το μπάζωμα και την τοποθέτηση τσιμέντου στον τόπο του δυστυχήματος. Οι συγγενείς καταγγέλλουν πως με το μπάζωμα «εξαφανίστηκαν» στοιχεία της υπόθεσης, μεταξύ των οποίων το εύφλεκτο υλικό που προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...