Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Ενώ τα δάκρυα δεν στεγνώνουν για τον άδικο χαμό της Κυριακής έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, άρχισε το… μπάχαλο των καταθέσεων

Ο σκοπός και η αξιωματικός υπηρεσίας «μαλώνουν» ποιος κλότσησε το μαχαίρι του δολοφόνου

Ανεπίτρεπτα υπηρεσιακά λάθη και εγκληματικές παραλείψεις, που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποφευχθούν, αναδεικνύονται μέσα από τις καταθέσεις της αξιωματικού υπηρεσίας, της εκτελούσας χρέη επόπτριας Δυτικής Αττικής και του σκοπού του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων, μπροστά στο φυλάκιο του οποίου σφαγιάστηκε η 28χρονη Κυριακή από τον ψυχοπαθή πρώην σύντροφό της το βράδυ της περασμένης Δευτέρας!

Η ολιγωρία και η αδιαφορία των αστυνομικών είναι εμφανείς και στις τρεις καταθέσεις, οι οποίες περιέχουν, μεταξύ άλλων, αντικρουόμενες πληροφορίες για τη στιγμή της στυγερής δολοφονίας και, κυρίως, για το μαχαίρι που έκοψε το νήμα της ζωής του χαμογελαστού κοριτσιού. «Αμέσως βγήκα από τη σκοπιά και αντίκρισα τη γυναίκα και έναν άλλο άνδρα να βρίσκεται κολλημένος στο σώμα της από πίσω, να περπατούν αργά, πλησιάζοντας προς τη σκοπιά, χωρίς να βλέπω καθόλου τα χέρια του.

Στη συνέχεια, ο έτερος άνδρας απομακρύνθηκε λίγο από τη γυναίκα και τότε αντιλήφθηκα να κρατάει ένα μεγάλο μαχαίρι, να το τραβάει από την πλάτη της, η γυναίκα να πέφτει κάτω με το πρόσωπο και να βγάζει αίμα από το σώμα της. Αστραπιαία, ο άνδρας αυτός με το μαχαίρι που κρατούσε, το έστρεψε στον εαυτό του, αλλά με το πόδι μου το κλότσησα μακριά για να προστατεύσω όσους ήταν δίπλα, καθώς και τον εαυτό μου» κατέθεσε ο σκοπός.

gynaikoktonia03044
Η άτυχη Κυριακή κείτεται νεκρή έξω από το Αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων

Ωστόσο, η αξιωματικός υπηρεσίας έδωσε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή, υποστηρίζοντας πως εκείνη κλότσησε το μαχαίρι μακριά από τον 39χρονο «σφαγέα»: «Αμέσως εγώ και η Μ… βγήκαμε στο μπαλκόνι, που κοιτάει προς τη σκοπιά του τμήματος και είδαμε δύο άτομα πεσμένα στο έδαφος και τον αρχιφύλακα να στέκεται όρθιος. (…) Ψάχνοντας για το μαχαίρι είδα τον άνδρα, ο οποίος βρισκόταν καθισμένος, να σηκώνει το δεξί του χέρι και να το καρφώνει στον λαιμό του και συγκεκριμένα στην αριστερή του πλευρά. Βλέποντάς το αυτό, είπα αμέσως στον αρχιφύλακα Μ…, αφού ήταν πιο κοντά, να του πάρει το μαχαίρι από τα χέρια. Εκείνος του το πήρε, το πέταξε στο έδαφος και εγώ το κλότσησα πιο μακριά για να μην το φτάνει ο άνδρας».

Οπως ισχυρίστηκε, ακόμη, η αξιωματικός υπηρεσίας, η εκτελούσα χρέη οδηγού της επόπτριας ανέφερε στο θύμα ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό, κάτι που διαψεύδεται από βιντεοληπτικό υλικό. Ανάμεσα στα στοιχεία που μαρτυρούν την απαράδεκτη αδιαφορία των Αρχών είναι η μαρτυρία της υποδιοικητού, εκτελούσας χρέη επόπτριας Δυτικής Αττικής, η οποία παραδέχτηκε ότι στην περίπου πεντάλεπτη συζήτηση που είχαν οι αστυνομικοί με την αδικοχαμένη κοπέλα δεν τη ρώτησαν καν το ονοματεπώνυμό της, αλλά ούτε και εκείνο του 39χρονου, ο οποίος παραμόνευε λίγα μέτρα παραπέρα με το μαχαίρι στα χέρια!

gynaikoktonia030444
Σε ανέμελες στιγμές με τον δράστη

Μάλιστα, υπονόησε ότι η μαρτυρία της Κυριακής δεν έτυχε της δέουσας προσοχής, επειδή ουσιαστικά δεν… προσδιόρισε το είδος της ενόχλησής της από τον δράστη. «Οταν τη ρωτήσαμε εάν την απειλεί ή κάτι άλλο, μας είπε ότι την ενοχλεί, χωρίς να προσδιορίσει όμως το είδος της ενόχλησης. Αυτό, βέβαια, θυμάμαι εγώ, καθώς δεν ήμουν και όλη την ώρα παρούσα. (…) Τα στοιχεία ταυτότητας τόσο της κοπέλας που πέθανε όσο και του φίλου της, που ήρθαν μαζί, αλλά και του δράστη, δεν τα γνωρίζω» ανέφερε στην κατάθεσή της. Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, από την πλευρά του, ο τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης, που είπε στην 28χρονη Κυριακή ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί», κατέθεσε στους ανωτέρους του ότι ξεστόμισε τη συγκεκριμένη απαράδεκτη φράση «εν τη ρύμη του λόγου»!

Εξήγησε, δε, ότι δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε την ώρα του τηλεφωνήματος και πως δεν αισθάνθηκε ότι το θύμα βρισκόταν σε κίνδυνο. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα ηχητικά ντοκουμέντα, τα βίντεο και τις μαρτυρίες που βγήκαν στο φως, γεννούν σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς, την έλλειψη εκπαίδευσης και τη συνολικότερη «νοοτροπία» της ΕΛ.ΑΣ., με συνέπεια το κλίμα να είναι πολύ βαρύ. Παρ’ όλα αυτά, προκαλεί οργή και αγανάκτηση η απόφαση να μην αποταχθούν -ούτε καν να τεθούν σε διαθεσιμότητα!- οι έξι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί που έκαναν το ένα λάθος πίσω από το άλλο, αλλά να μετακινηθούν απλώς σε άλλες υπηρεσίες.

gynaikoktonia030442
Η Κυριακή

Ειδικότερα, ο διοικητής του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων και ο αστυνομικός σκοπός μετακινήθηκαν στη Διεύθυνση Μεταφορών, στην Αμυγδαλέζα, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών μετακινήθηκαν η υποδιοικήτρια – επόπτρια και ο τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης, ενώ στη Διεύθυνση Μεταγωγών μετακινήθηκαν η αξιωματικός υπηρεσίας και η αστυνόμος – οδηγός. Χθες έξω από το Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων συγκεντρώθηκαν δεκάδες μαθητές, με βαμμένα κόκκινα χέρια, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Στο μεταξύ, ο 39χρονος που αφαίρεσε βάναυσα τη ζωή της πρόωρα χαμένης κοπέλας παραμένει αμετανόητος και έχει «βρει» καταφύγιο στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού. Το πλέον εξοργιστικό είναι πως, αν και κατά τη σύλληψή του δήλωσε ότι σκότωσε την πρώην σύντροφό του γιατί την ήθελε μόνο δική του, ξαφνικά υπέστη «αμνησία» και άρχισε να προσποιείται ότι δεν θυμάται τίποτα από τη στιγμή της δολοφονίας, επικαλούμενος ότι έχει ψυχικά νοσήματα και είχε νοσηλευτεί στο παρελθόν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία. Η εξόδιος ακολουθία της 28χρονης Κυριακής εψάλη την περασμένη Κυριακή στην εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, στα Ανω Λιόσια, σε κλίμα βαθιάς οδύνης. Συντετριμμένοι οι γονείς και τα αδέλφια της τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία, ντυμένη νύφη μέσα στο λευκό φέρετρο, ενώ συγγενείς μοίρασαν λευκές μπομπονιέρες!

«Ενσυναίσθηση» ζητάει τώρα από τους ενστόλους ο Χρυσοχοΐδης

Στον απόηχο των σφοδρών αντιδράσεων για τον αδιανόητο τρόπο με τον οποίο οι αστυνομικοί του Α.Τ. Αγίων Αναργύρων χειρίστηκαν την υπόθεση της αδικοχαμένης Κυριακής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, ανακοινώνοντας παράλληλα τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

kyriaki05044
Διαμαρτυρία έξω από το Α.Τ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε οδηγίες στους αστυνομικούς, καλώντας τους να «διαχειρίζονται τα θύματα με ενσυναίσθηση», να «πέφτουν» πάνω από το πρόβλημά τους σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση τους. «Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής» επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Παράλληλα, τόνισε πως για κάθε καταγγελία αξιοποιείται ο ειδικός οδηγός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021, ο οποίος κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Βάσει των τεσσάρων νέων βασικών προσθηκών στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, τις οποίες ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, στο εξής θα υπάρχει κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη, ενώ, κάθε εβδομάδα, θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.

kyriaki050441
Ο 39χρονος δολοφόνος

Επιπλέον, ο αξιωματικός υπηρεσίας θα ενημερώνει για κάθε περιστατικό τον διοικητή του τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας, για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού, και θα εξασφαλίζεται για κάθε θύμα η ασφαλής μεταφορά και η διαμονή του σε ασφαλή χώρο, έως ότου εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. «Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button» κατέληξε ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...