Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος: «Είμαστε άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες, που άλλοτε τις νικούμε και άλλοτε μας νικούν»

Ποιοι πλησίασαν τους αστυνομικούς για να «ξεχάσουν» στις καταθέσεις τους τι βρήκαν στα κελιά των μοναχών στη Μονή Αββακούμ

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι αποκαλύψεις σχετικά με τη Μονή Αββακούμ στην Κύπρο, με τις ανακρίσεις που πραγματοποιούνται να φέρνουν στο φως παρεμβάσεις προς τους αστυνομικούς, ώστε να… παραλείψουν να αναφερθούν σε λιπαντικά και προφυλακτικά που είχαν βρει στα κελιά των μοναχών.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι αστυνομικοί οι οποίοι στις 5 Μαρτίου βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία στο μοναστήρι στην περιοχή Φτερικούδι προσεγγίστηκαν ώστε να γίνουν πιο «αφαιρετικοί» στις καταθέσεις τους προς τους δύο ποινικούς ανακριτές που διόρισε ο Κύπριος γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης. Οι ανακριτές είναι ο ανώτερος δικηγόρος του κράτους Νίνος Κέκκος και ο δικηγόρος Γιώργος Παπαϊωάννου, ο οποίος επίσης έχει θητεύσει στο παρελθόν στη νομική υπηρεσία.

avakoum18044
O ηγούμενος Νεκτάριος με τον μητροπολίτη Ταμασού

Συγκεκριμένα, από τους αστυνομικούς ζητήθηκε να παραλείψουν στις καταθέσεις τους κάποιες λεπτομέρειες, όπως το γεγονός ότι εντόπισαν πληθώρα προφυλακτικών και λιπαντικών σκευασμάτων (τζελ) στα κελιά των μοναχών. Οπως αναφέρουν κυπριακά δημοσιεύματα, τα ευρήματα είχαν παραληφθεί από τους ανθρώπους που είχαν σταλεί από τον μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και είναι άγνωστο αν έχουν τεθεί υπόψη της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, η οποία εξετάζει και καταγγελίες για σεξουαλικές επαφές ανάμεσα στους μοναχούς.

Μάλιστα, ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος -εν αργία ηγούμενος της μονής- έσπευσε να απολογηθεί και να «προλάβει» όσα θα αποκαλύπτονταν μέσα από ανάρτηση που έκανε στο facebook, καθώς γνώριζε πως τα τεκμήρια είχαν δοθεί στον μητροπολίτη Ησαΐα. «Ουδέποτε ήλθαμε σε πράξεις ερωτικής συνεύρεσης μεταξύ μας ή επιδιώξαμε να έλθουμε με άλλα άτομα ή πιστούς. Για φράσεις όμως της καθημερινότητας, που ακούγονται σε δημοσιευμένα στιγμιότυπα και που επαναλαμβάνουμε ότι παράνομα καταγράφηκαν, απολογούμαστε και ζητούμε τη συγχώρεσή σας, στο μέτρο που κρίνετε ότι αυτές δεν έπρεπε να ακουστούν από χείλη μοναχών» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είμαστε όμως άνθρωποι που φέρουν ένα βαρύ φορτίο με το οποίο παλεύουν κάθε μέρα. Τις ανθρώπινες αδυναμίες τους, που άλλοτε τις νικούμε και άλλοτε μας νικούν. Και είναι, επαναλαμβάνουμε, ανθρώπινο η καθημερινή συνύπαρξή μας να δημιουργεί οικειότητα, εμπιστοσύνη και εγγύτητα μεταξύ μας, που κάποιες φορές εξωτερικεύεται μέσα και από -εν τίνι μέτρω για πολλούς- “τολμηρούς” αστεϊσμούς, χωρίς όμως καμία περαιτέρω συνέπεια ή υπονοούμενη συνέπεια».

avakoum180441

Την ίδια ώρα, ένα από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι η μη καταγραφή υπερωριών για την 5η Μαρτίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί δεν δέχονται να αποσύρουν την απαίτησή τους για πληρωμή των υπερωριών. Αλλωστε, αυτό θα ήταν δύσκολο να συμβεί, δεδομένου ότι θα έπρεπε να γίνει παρέμβαση στα συστήματα της Αστυνομίας, όπου είναι καταγεγραμμένες οι υπερωρίες, καθώς οι αστυνομικοί είχαν μεταβεί στο Φτερικούδι με οδηγίες της ηγεσίας, μετά την παράκληση του μητροπολίτη Ησαΐα.

Εντούτοις, το στοιχείο που έχει επίσημα δηλωθεί είναι ότι ο μητροπολίτης Ταμασού είχε ζητήσει από την Αστυνομία συνοδεία για ένα φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο θα παραλάμβανε από τη Μονή Αββακούμ κάποια αντικείμενα αξίας για να τα μεταφέρει στη Μητρόπολη. Ομως, τελικά οι δύο αστυνομικοί φαίνεται πως δεν περιορίστηκαν στη συνοδεία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν παρόντες και στις έρευνες που έγιναν από τους ανθρώπους που φορούσαν κουκούλες. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια λεπτομέρεια που μένει να ξεκαθαριστεί από τους ανακριτές μέσα από τις έρευνες και τις καταθέσεις που λαμβάνουν.

Τέλος, ακόμη μία παράκληση προς τους δύο αστυνομικούς είναι να παραλείψουν να αναφέρουν στις καταθέσεις τους ποιοι έκαναν τις «ανακρίσεις» των μοναχών που είχαν μεταφερθεί στη μητρόπολη. Εκτός από τον μητροπολίτη Ησαΐα, φαίνεται πως ακόμα δύο άτομα είχαν αναλάβει ρόλο… εκκλησιαστικών ανακριτών. Πρόκειται για δύο εκ των θρονικών επιτρόπων, που στις 5 Μαρτίου βρίσκονταν στη μητρόπολη. Κατά τη διάρκεια εκείνων των ανακρίσεων ορισμένοι εκ των μοναχών είχαν παραδεχτεί κάποια πράγματα, τα οποία όμως αργότερα έσπευσαν να αποδώσουν σε εκφοβισμό, απειλές και πιέσεις. Στις παραδοχές αναφέρθηκε και ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος στην ανάρτησή του: «Υποχρεωθήκαμε με αφόρητη πίεση και απάνθρωπη συμπεριφορά σε ομολογία πράξεων, που ουδέποτε κάναμε».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...