Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

ΗΠΑ: Ποντικοί πειραματόζωα έσπασαν πλάκα με τους ερευνητές!

Ποντικοί εργαστηρίου που «τρέλαναν» τους ερευνητές κάνοντας επίτηδες λάθη...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...

Βίαζε το βαφτιστήρι του από την ηλικία των 9 ετών έως τα...

Μια σοκαριστική υπόθεση βιασμού τριών παιδιών, ανάμεσα στα οποία...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Αυξημένος κίνδυνος αναπηρίας για πρόωρα βρέφη

Η σοβαρότητα και η φύση των αναπηριών μπορεί να ποικίλλει ευρέως μεταξύ των βρεφών

Η προωρότητα, που ορίζεται ως η γέννηση πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης, αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, με περίπου το 10% των γεννήσεων να συμβαίνει πρόωρα. Ενώ οι ιατρικές εξελίξεις έχουν αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης για τα πρόωρα βρέφη, το ταξίδι προς τη βέλτιστη υγεία είναι συχνά γεμάτο προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου αναπηρίας.

Η στήλη σήμερα καταπιάνεται με αυτό το ζήτημα ζωής, το οποίο χτυπά την πόρτα χιλιάδων οικογενειών που έχουν πιθανότητες να αποκτήσουν και να καλωσορίσουν ένα μέλος τους ΑμεΑ! Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως η κατανόηση της τομής μεταξύ της προωρότητας και της αναπηρίας είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας και υποστήριξης για τα πρόωρα βρέφη και τις οικογένειές τους.

Ερευνες δείχνουν ότι ο πρόωρος τοκετός είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στα παιδιά, με υψηλότερο επιπολασμό αναπτυξιακών καθυστερήσεων, νευροαναπτυξιακών διαταραχών, αισθητηριακών διαταραχών και χρόνιων καταστάσεων υγείας μεταξύ των πρόωρων επιζώντων σε σύγκριση με τους τελειόμηνους ομολόγους τους. Η σοβαρότητα και η φύση των αναπηριών μπορεί να ποικίλλει ευρέως μεταξύ των πρόωρων βρεφών, ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία κύησης, το βάρος γέννησης, η παρουσία ιατρικών επιπλοκών και η πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα.

amea24044

Μία από τις πιο κοινές αναπηρίες που σχετίζονται με την προωρότητα είναι η εγκεφαλική παράλυση, μια ομάδα κινητικών διαταραχών που επηρεάζουν την κίνηση και τη στάση του σώματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικής παράλυσης αυξάνεται σημαντικά με τη μείωση της ηλικίας κύησης και του βάρους γέννησης, με τα εξαιρετικά πρόωρα βρέφη να αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Οι υποκείμενοι μηχανισμοί της εγκεφαλικής παράλυσης στα πρόωρα βρέφη είναι πολύπλοκοι και πολυπαραγοντικοί, που περιλαμβάνουν διαταραχές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στέρηση οξυγόνου και φλεγμονές.

Εκτός όμως από την εγκεφαλική παράλυση, τα πρόωρα βρέφη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD) και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD). Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να εκδηλωθούν στην πρώιμη παιδική ηλικία και να επηρεάσουν διάφορες πτυχές της γνωστικής, κοινωνικής και συναισθηματικής λειτουργίας. Ενώ η ακριβής αιτιολογία των νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε πρόωρα βρέφη δεν είναι πλήρως κατανοητή, παράγοντες όπως ο εγκεφαλικός τραυματισμός, η γενετική προδιάθεση και οι περιβαλλοντικές επιρροές μπορεί να παίζουν ρόλο.

Οι αισθητηριακές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των ελλειμμάτων όρασης και ακοής, είναι επίσης διαδεδομένες μεταξύ των πρόωρων βρεφών, ιδιαίτερα εκείνων που γεννήθηκαν εξαιρετικά πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης. Η αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (ROP), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή, είναι μια κοινή αιτία διαταραχής της όρασης σε πρόωρα βρέφη. Ομοίως, η απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει από επιπλοκές όπως υπερχολερυθριναιμία, ωτοτοξικά φάρμακα ή λοιμώξεις που αποκτήθηκαν κατά τη νεογνική περίοδο.

Χρόνιες παθήσεις υγείας, όπως αναπνευστικές διαταραχές, γαστρεντερικές επιπλοκές και νευρολογικά επακόλουθα, είναι συχνές συννοσηρότητες μεταξύ των πρόωρων επιζώντων και μπορούν να συμβάλουν σε μακροχρόνια αναπηρία. Το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (RDS), που προκαλείται από την ανώριμη ανάπτυξη των πνευμόνων και την ανεπάρκεια τασιενεργών, είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στα πρόωρα βρέφη. Η βρογχοπνευμονική δυσπλασία (BPD), μια χρόνια πνευμονοπάθεια που χαρακτηρίζεται από διαταραχή της κυψελιδικής ανάπτυξης, είναι μια άλλη κοινή αναπνευστική επιπλοκή που σχετίζεται με την προωρότητα. Συμπερασματικά, λοιπόν, η προωρότητα ενέχει σημαντικό κίνδυνο αναπηρίας για τα βρέφη, με υψηλότερο επιπολασμό αναπτυξιακών καθυστερήσεων, νευροαναπτυξιακών διαταραχών, αισθητηριακών διαταραχών και χρόνιων καταστάσεων υγείας μεταξύ των πρόωρων επιζώντων.

Η κατανόηση της τομής μεταξύ της προωρότητας και της αναπηρίας είναι απαραίτητη για την παροχή ολιστικής φροντίδας και υποστήριξης για τα πρόωρα βρέφη και τις οικογένειές τους. Εφαρμόζοντας παρεμβάσεις που βασίζονται σε στοιχεία, προωθώντας την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση και υποστηρίζοντας πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς, μπορούμε να εργαστούμε για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τα πρόωρα βρέφη που επηρεάζονται από αναπηρία.

Οι παράγοντες για θετικά αποτελέσματα

Ενώ ο κίνδυνος αναπηρίας είναι υψηλότερος μεταξύ των πρόωρων βρεφών, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι δεν θα εμφανίσουν μακροχρόνιες βλάβες όλοι οι πρόωροι επιζώντες. Πολλά πρόωρα βρέφη συνεχίζουν να ζουν υγιή και ικανοποιητική ζωή με κατάλληλες ιατρικές παρεμβάσεις, υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστηρικτικά περιβάλλοντα.

Παράγοντες όπως η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας νεογνική φροντίδα, οι πρώιμες αναπτυξιακές παρεμβάσεις και τα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο αναπηρίας και να προωθήσουν θετικά αποτελέσματα για τα πρόωρα βρέφη και τις οικογένειές τους.

amea240441

Επιπλέον, η πρόοδος στην ιατρική τεχνολογία και την περιγεννητική φροντίδα έχουν οδηγήσει σε βελτιώσεις στα νεογνικά αποτελέσματα και τα ποσοστά επιβίωσης για τα πρόωρα βρέφη. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), εξοπλισμένες με εξειδικευμένο εξοπλισμό, εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και διεπιστημονικές ομάδες, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας για πρόωρα βρέφη και στην αντιμετώπιση των μοναδικών αναγκών τους.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Μάκης Δελαπόρτας: Βατερλό στις εκλογές του ΤΑΣΕΗ! – Τον πέταξαν εκτός Δ.Σ. οι… συνάδελφοί του!

Εκτός Δ.Σ. ο γνωστός ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας, μετά και...