Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Με τα νέα αμόρε Βασάλος και Βαλαβάνη

Στην Κρήτη με τον νέο της σύντροφο η Ευρυδίκη...

Αγκαλιτσες για in love ζευγαρακια

Φωτογραφημένες αγκαλιές για δύο ακριβοθώρητα ζευγάρια της εγχώριας showbiz!...

Πρόβα καλοκαιριού από τη showbiz

Πρόβα καλοκαιριού για τα «καυτά» κορίτσια της showbiz, που...

Οσα συνέβησαν μέσα και έξω από το φετινό Met Gala στη Νέα...

«Παρέλαση» με τα γυμνά κορμιά τους έκαναν οι διασημότερες...

Καλώς ήρθατε στο… Μπρονξ της Αθήνας!

Πώς ο Αγιος Παντελεήμονας από μία φιλήσυχη συνοικία μετατράπηκε σε μία πολυφυλετική χαβούζα

Στο έλεος του Θεού βρίσκονται οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα, μιας πολύπαθης και άλλοτε μεσοαστικής συνοικίας των Αθηνών, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί ορμητήριο και χώρο δράσης σκληρών συμμοριών, που πολύ συχνά συγκρούονται σε αιματηρά περιστατικά για τον έλεγχο της «πίτας» από τη διακίνηση των ναρκωτικών, τις προστασίες σε καταστήματα, τις αγοραπωλησίες όπλων κ.λπ., αλλά και εκατοντάδων παράνομων μεταναστών που καθημερινά υποβαθμίζουν την περιοχή με τη συνεχή οχλαγωγία τους και την έλλειψη των στοιχειωδών κανόνων υγιεινής.

  • Aπο τον Ιάσονα Δημήτριο Τσέτσο

ag pante290444
βεβηλωμένη προτομή (αγνώστου κληρικού)

Αφορμή για να ασχοληθούμε με τα κακώς κείμενα αυτού του σημείου των Αθηνών υπήρξε η συνεχής αρνητική δημοσιότητα που έλαβε επί αρκετές μέρες η γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, όταν επί καθημερινής βάσης τα αστυνομικά δελτία βομβαρδίζονταν από ειδήσεις για πυροβολισμούς, βιασμούς, ανθρωποκτονίες και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Αίμα και βία

Στις 8 Μαρτίου έξω από το ναργιλεδάδικο Sara, κοντά στη συμβολή των οδών Μιχαήλ Βόδα και Ηπείρου (σ.σ.: οι αστυνομικοί θεωρούν τη Μιχαήλ Βόδα «καταραμένη» εξαιτίας των πολυάριθμων δολοφονιών που έχουν σημειωθεί εκεί), ένας 35χρονος Αφγανός πέφτει νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι έπειτα από ένοπλη συμπλοκή.

ag pante290445
Ο επιβλητικός ναός του Αγίου Παντελεήμονα με την ομώνυμη πλατεία

Αρχικά το συμβάν είχε αποδοθεί σε σύγκρουση μεταξύ Αφγανών, ωστόσο έναν μήνα μετά αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ της συμμορίας του Αφγανού και ατόμων της αλβανικής μαφίας «Lions» για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών στην περιοχή. Μάλιστα, ο 24χρονος Αλβανός πιστολέρο που «έφαγε» τον 35χρονο, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται ότι εμπλέκεται και σε άλλα επεισόδια πυροβολισμών, αλλά και σε απόπειρες ανθρωποκτονιών που είχαν γίνει στο παρελθόν. Το βράδυ της 11ης Απριλίου και λίγο πριν από τις 21.30, ένας Μπανγκλαντεσιανός στην οδό Ρόδου τραυματίζεται στο χέρι από σφαίρα των 9 mm, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

ag pante290447
«Επιχειρηματίες» επί το έργον, ξεφορτώνοντας την πραμάτεια τους

Οπως ανέφεραν οι περίοικοι, είχε προηγηθεί άγρια συμπλοκή μεταξύ συμμοριών, οι οποίοι αμέσως μετά τους πυροβολισμούς εξαφανίστηκαν στα γύρω στενά. Τρεις μέρες αργότερα, στις 14 Απριλίου, ένα έγκλημα πάθους συνταράσσει τη γειτονιά, καθώς βάφεται με αίμα διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Αirbnb) στην οδό Λεμεσού, εντός του οποίου ένας 35χρονος gay Αμερικανοκουβανός σφάζει με μαχαίρι τον 27χρονο, επίσης Αμερικανοκουβανό, σύζυγό του. Στη συνέχεια ο δολοφόνος, που είχε έρθει πριν από λίγες μέρες στη χώρα μας με τον άντρα του για τον μήνα του μέλιτος, αφού συνειδητοποιεί το κακό που μόλις έκανε, στρέφει το μαχαίρι προς τον εαυτό του επιχειρούμενος να αυτοκτονήσει, χωρίς όμως να τα καταφέρει. Και οι δύο βρέθηκαν μέσα σε μια λίμνη αίματος από τους συγκατοίκους τους, οι οποίοι έντρομοι κάλεσαν το ΕΚΑΒ.

Από το… μενού της παρανομίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν και περιστατικά έμφυλης βίας, όπως απόπειρες βιασμών και σοβαρά ενδοοικογενειακά επεισόδια. Ετσι, στις 8 Απριλίου, 46χρονος Μπανγκλαντεσιανός, ύστερα από πολύμηνη παρενόχληση, επιχείρησε να βιάσει μία 24χρονη Ελληνίδα φοιτήτρια, μπαίνοντας στην οικία της από το ανοιχτό παράθυρο και θωπεύοντάς τη στο στήθος! Λίγες μέρες πριν, στις 2 Απριλίου, ένας 40χρονος Τούρκος έπειτα από άγριο τσακωμό με τη 41χρονη Βουλγάρα σύντροφό του της έσβησε τσιγάρο στο μάγουλο, ενώ στις 10 Απριλίου οργισμένος Γεωργιανός κυνήγησε με κουζινομάχαιρο την ομοεθνή σύζυγό του για να τη σφάξει. Ευτυχώς, η γυναίκα γλίτωσε τη ζωή της χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Αμεσης Δράσης, που συνέλαβε τον παρ’ ολίγον συζυγοκτόνο.

ag pante290446
Σκουπίδια και στρώματα πεταμένα στο πεζοδρόμιο, συνιστούν εκκολαπτόμενη υγειονομική βόμβα!

Ποτέ τα βράδια!

Σήμερα η «Espresso» σάς μεταφέρει στους πολυσύχναστους δρόμους και στα ανήλιαγα στενά του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δεν μπορείς να περπατήσεις με ασφάλεια ακόμα και το μεσημέρι. Κάποιοι λίγοι κάτοικοι, οι περισσότεροι από χώρες της πρώην Σοβιετίας και των Βαλκανίων, μεσόκοποι πλέον, μας μαρτυρούν την κατάπτωση της γειτονιάς, η οποία από μία φιλήσυχη συνοικία μετατράπηκε σε μία πολυφυλετική χαβούζα, κέντρο κάθε λογής παρανομίας. Βγαίνοντας από τον σταθμό του ΗΣΑΠ Αττική, βλέπουμε έναν τοξικομανή να κάνει χρήση ουσιών μπροστά στα συνηθισμένα από τέτοιες εικόνες μάτια των περαστικών.

ag pante290443
Αφρικανές γυναίκες πωλούν ρούχα στη μαύρη αγορά

Προσπερνώντας τον, χανόμαστε στα στενά του Αγίου Παντελεήμονα, όπου μέχρι στιγμής όλα φαίνονται ήσυχα, καθώς είναι ακόμη μεσημέρι. Βαριές μυρωδιές από ανατολίτικα φαγητά χτυπάνε τα ρουθούνια μας και φωνές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αφροασίας βασανίζουν τ’ αυτιά μας. «Αυτό θα πει Βαβέλ» σκεφτόμαστε και προχωρούμε. Καθώς κατευθυνόμαστε στα σημεία των αιματηρών συμπλοκών που αναφέραμε προηγουμένως, διασχίζουμε τους δρόμους της περιοχής, με τις αισθήσεις μας σε εγρήγορση, σαν να βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη. Οι Ελληνες κάτοικοι, λίγοι, και οι περισσότεροι που συναντάμε στον δρόμο κι έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα είναι Αλβανοί, Βούλγαροι, Γεωργιανοί, Ρουμάνοι κ.λπ. Κάποια διάσπαρτα αρχοντικά σπίτια της παλιάς Αθήνας κάνουν αισθητή την παρουσία τους, άλλα εγκαταλειμμένα και άλλα όχι, ενώ αρκετές είναι οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν τις δεκαετίες ’50-’70, τότε που όλα ήταν ακόμη καλά και ήσυχα.

«Τι να σας πω, ότι μου έχουν ανοίξει το μαγαζί έξι φορές; Οτι έχουν απειλήσει τη γυναίκα μου με μαχαίρι;» μας εκμυστηρεύεται ο κ. Κώστας, ιδιοκτήτης φούρνου. «Τριάντα χρόνια είμαι στην περιοχή. Ημουνα νιος και γέρασα. Εχω δει όλη την εξέλιξη. Στην αρχή, στις αρχές του ’90, ήρθαν ξένοι από χώρες με κομμουνισμό. Δεν μας ενόχλησαν. Από το 2000 και ύστερα ήρθε όλη η Ασία και η Αφρική» τονίζει. Φτάνοντας στην Αχαρνών, καταλαβαίνουμε τι εννοεί. Πλέον βρισκόμαστε στην «καρδιά» του Αγίου Παντελεήμονα. Στις καφετέριες κάθονται «δρομίσιες» φάτσες από τα Βαλκάνια ή την Ανατολική Ευρώπη, κοιτάζοντας τον κόσμο που κατευθύνεται στις δουλειές του, ενώ σε γωνίες βρίσκονται ακροβολισμένοι μελαψοί, ποιος ξέρει περιμένοντας τι… Λίγο πιο κάτω ο Ιερός Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στέκει επιβλητικός πάνω από την πλατεία.

ag pante290442
Διαμέρισμα – γιάφκα, από τα εκατοντάδες της περιοχής όπου στοιβάζονται παράνομοι μετανάστες

Εδώ είναι το σημείο όπου πριν από 10 και πλέον χρόνια αυτόκλητοι υπερασπιστές των Ελλήνων κατοίκων -με αφορμή το υπαρκτό πρόβλημα της εγκληματικότητας και της πληθυσμιακής αλλοίωσης της περιοχής- εδραίωσαν την παρουσία τους μέχρι το 2013, όταν αντικαταστάθηκαν από τους αυτόκλητους υπερασπιστές των παράνομων μεταναστών. Τώρα η πλατεία είναι ήσυχη τις περισσότερες ώρες της ημέρας, με εξίσου φιλήσυχους κατοίκους, Ελληνες και ξένους, να περνούν ήρεμα την ώρα τους στα καφενεία και τα ουζερί. Τίμιοι άνθρωποι, με τον αγώνα της επιβίωσης χαραγμένο στα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, όπως μία Γεωργιανή κυρία που διατηρεί μπακάλικο με προϊόντα από την πατρίδα της.

Οπως μας εξηγεί σε σπαστά ελληνικά, ούτε η πρώτη φουρνιά μεταναστών βλέπει με καλό μάτι τους νεοφερμένους «μουσαφιραίους»: «Τι είναι όλοι αυτοί; Γιατί τους κρατάτε εδώ; Εμείς, όταν ήρθαμε, δουλέψαμε, μεγαλώσαμε τα παιδιά μας. Αυτοί τι θέλουν; Ολοι άντρες, μουσουλμάνοι… Εγώ ως μεγάλη γυναίκα φοβάμαι να κυκλοφορήσω τη νύχτα. Μέχρι και τον χρυσό σταυρό μού κλέψανε» δηλώνει εμφανώς εκνευρισμένη με την όλη κατάσταση, συμπληρώνοντας: «Βιώνουμε τραγικές καταστάσεις, ειδικά το βράδυ. Μαυρίζει ο τόπος!»

ag pante290441
Καθημερινές εικόνες από το υπαίθριο «παζάρι» (πριν και μετά φωτό κάτω), με τα σκουπίδια να έχουν αφεθεί στον δρόμο

Η «κραυγή» της δημοτικής συμβούλου και κατοίκου της περιοχής Ελένης Παπαδοπούλου στην «Espresso»

Αφού ολοκληρώσαμε το οδοιπορικό μας, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τη δημοτική σύμβουλο και επικεφαλής του συνδυασμού «Η Αθήνα μας» κατά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές Ελένη Παπαδοπούλου. Οπως μας ενημερώνει, γεννήθηκε και ζει στην περιοχή, παρατηρώντας την ήδη από το 2008-2009 «να παίρνει την κάτω βόλτα», με συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες να συγκρούονται μεταξύ τους για «τον έλεγχο της μαύρης αγοράς, των πλαστών εγγράφων, των ναρκωτικών και των όπλων που διακινούνται».

ag pante290448

«Από τις πληροφορίες που έχουμε από την ΕΛ.ΑΣ. και από αυτά που βλέπουμε, υπάρχουν αρκετές ομάδες Αφρικανών που ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο ουσιών, Αφγανοί που επίσης πωλούν ναρκωτικά, Γεωργιανοί κυρίως με διαρρήξεις, Πακιστανοί με πλαστά έγγραφα κ.λπ.» τονίζει, συμπληρώνοντας ότι. εκτός από την εγκληματικότητα, στον Αγιο Παντελεήμονα βασιλεύει μέχρι και… ανδρική πορνεία! «Στην περιοχή μας υπάρχει ανδρική πορνεία. Αντρες προς άντρες, δηλαδή, που έχουν τα δικά τους μαγαζιά. Υπάρχουν και κάποιες πιάτσες, κυρίως σε παρκάκια, όπου νεαροί αλλοδαποί και χρήστες ουσιών ψάχνουν να βρουν τον πελάτη τους, ενώ παλαιότερα υπήρχαν καταγγελίες ακόμα και για παιδική πορνεία» αποκαλύπτει.

Σύμφωνα με την ίδια, αλλά και από μαρτυρίες κατοίκων, η εγκληματικότητα εμφανίζεται σε δημόσιους χώρους, όπως η πλατεία έξω από τον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος, σε δρόμους, αλλά και σε διαμερίσματα, για τα οποία η Αστυνομία γνωρίζει αλλά δεν παρεμβαίνει. «Ολα αυτά τα ναρκωτικά, τα πλαστά έγγραφα και τα όπλα που κυκλοφορούν τόσο εύκολα κάπου κρύβονται. Δεν έχει μπει κάποιος να δει τι έχει κάθε διαμέρισμα με τους 30-40 ανθρώπους που ζουν μέσα στοιβαγμένοι. Ως κάτοικοι έχουμε κάνει δεκάδες καταγγελίες, αλλά οι Αρχές αρνούνται να κάνουν ελέγχους σε διαμερίσματα, δεν τους δίνεται η εντολή!».

ag pante29044

Επιπλέον, αναφέρει ότι η ίδια και η πρωτοβουλία πολιτών που αντιδρά στην υποβάθμιση της περιοχής έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι υπάρχουν δεκάδες δομές, χωρίς επιτήρηση, στις οποίες έχουν πρόσβαση παραβατικά άτομα: «Εχει γεμίσει ο τόπος δομές. Κρατικές δομές, από τον δήμο, το ΚΕΘΕΑ, ΜΚΟ κ.λπ. Καθεμία έχει 30-50 άτομα» αναφέρει, δίνοντας ως παράδειγμα τις δομές ανηλίκων όπου μπαίνουν νεαροί απροσδιόριστης ηλικίας ή τις δομές αποφυλακισμένων που έχουν κατακλύσει την περιοχή και την έχουν μετατρέψει σε «χωριό εγκληματιών».

Μάλιστα, με αφορμή τις συλλήψεις που έγιναν το μεσημέρι της Παρασκευής σε βάρος δύο αλλοδαπών για παράνομη διακίνηση μεταναστών και πλαστογραφία, έχοντας σαν βιτρίνα κατάστημα εστίασης στον Αγιο Παντελεήμονα, η δημοτική σύμβουλος μας αποκαλύπτει ότι στη γειτονιά λειτουργούν δεκάδες εργαστήρια πλαστών εγγράφων, αλλά και χώροι που χρησιμοποιούν οι λαθροδιακινητές για να φυλάξουν παράνομους μετανάστες προτού τους προωθήσουν καταλλήλως.

«Οι κάτοικοι κάνουν εδώ και χρόνια πολύ σοβαρές καταγγελίες και δεν τους δίνει κανείς σημασία. Για παράδειγμα, τις προάλλες έγινε καταγγελία για διαμέρισμα πολυκατοικίας ότι φτιάχνουν πλαστά έγγραφα, αποδεδειγμένα και με φωτογραφίες από το εσωτερικό του διαμερίσματος. Δεν έχει πάει κανείς και εξακολουθεί να λειτουργεί το παράνομο εργαστήριο. Και δεν είναι ένα. Είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, στον Αγιο Παντελεήμονα. Το ίδιο και με τα διαμερίσματα όπου λαθροδιακινητές φέρνουν τους παράνομους μετανάστες και τους κρατάνε μέσα. Εχουν γίνει κάποιες λίγες επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε κάποια, ωστόσο συνεχίζουν να λειτουργούν! Ξέρουν ποια είναι, ποιοι τα έχουν, αλλά τα κυκλώματα συνεχίζουν τη δράση τους!»

Απόντες ΕΛ.ΑΣ. και δήμος

Τι κάνουν όμως οι Αρχές για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας; Υπάρχουν περιπολίες στην περιοχή και επαρκής αστυνόμευση; «Το αστυνομικό τμήμα έχει τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης. Πολύ πρόσφατα με ενημέρωσαν ότι έχουν σταλεί δυνάμεις. Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, διότι κι άλλες φορές μάς είχαν πει ότι έστειλαν δυνάμεις, που δεν ήρθαν ποτέ. Και, φυσικά, είναι τέτοιο το πλήθος των προβλημάτων και τόσο μεγάλη η περιοχή ευθύνης του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα, που δεν φτάνει μόνο ένα τμήμα» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι οι περιπολίες είναι ελάχιστες και σπάνιες: «Περιπολίες, δυστυχώς, δεν βλέπουμε. Καμιά φορά μόνο σε κάποια κεντρική οδό, όπως η Αχαρνών ή η Πατησίων, μπορεί να δούμε περιπολία της ομάδας ΔΙΑΣ, και αυτό σπάνια, αφού δεν υπάρχουν άτομα».

Κλείνοντας, η κυρία Παπαδοπούλου προχωρά σε ακόμα μία σοβαρή καταγγελία, που αφορά τη δημόσια υγεία, λόγω του μεγάλου όγκου σκουπιδιών που συσσωρεύονται κάθε μέρα. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω τις χωματερές που υπάρχουν. Πηγαίνουν, αδειάζουν τους κάδους και αφήνουν όλα τα σκουπίδια στον δρόμο. Το ίδιο ισχύει και με διαμερίσματα, όπου φέρνουν εκεί την πραμάτεια τους, ό,τι μαζεύουν από τους κάδους, κάνουν ξεσκαρτάρισμα και τα υπόλοιπα τα αφήνουν έξω στον δρόμο. Στρώματα, σκουπίδια, εξαρτήματα μηχανημάτων, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε! Μιλάμε για εστίες μόλυνσης!» αναφέρει, τονίζοντας ότι η περιοχή και οι κάτοικοι έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού!

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...

Δέσποινα Στυλιανοπούλου: Αγωνία για την «αδελφή» της Αλίκης

Αγωνία για την εξαφανισμένη πρωταγωνίστρια της χρυσής εποχής του...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

Τσιρότο βάζει τέλος στον εφιάλτη των παιδιών

Οι ενέσεις, οι οποίες αποτελούν τον μεγαλύτερο φόβο των...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...