Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 16 Μαΐου

ΚΡΙΟΣ: Αυξημένη θα είναι η δυναμικότητά σας και μπορείτε...

Η «Lady» και η… εκλεκτή παρέα της

Η «Lady» του ελληνικού πενταγράμμου Άντζελα Δημητρίου συναντιέται επί...

Η Καγιά κάνει το… φέσι μόδα στον Σκάι

Με αέρα από την Τουρκία το νέο ριάλιτι της...

Ο Μουτσινάς Σκάι… μύτη ξανά στην τηλεόραση

Στο... παρά πέντε φλερτάρει με τον Σκάι ο Νίκος...

Τραγωδία στο Μάτι: Υπάρχει και φιλότιμο

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και ενδεχόμενο έφεσης για τις ποινές «χάδι» στους υπευθύνους για την τραγωδία στο Μάτι

Την πυροσβεστική παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσε η δημόσια κατακραυγή για τις ποινές «χάδι» στους υπευθύνους για την τραγωδία στο Μάτι, που οδήγησε στον θάνατο 104 ανθρώπους και προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα σε περίπου 60.

mati300442

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός της χώρας παρενέβη για να εξεταστεί το ενδεχόμενο έφεσης κατά της δικαστικής απόφασης, με την οποία επιβλήθηκαν εξαγοράσιμες ποινές στους έξι καταδικασθέντες και απηλλάγησαν 15 κατηγορούμενοι, πυροδοτώντας σωρεία αντιδράσεων από τους συγγενείς των θυμάτων. Η Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε να εξεταστεί αν θα ασκηθεί έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης για τη φονική φωτιά στο Μάτι από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, ζητώντας να επανεξεταστούν τα σκέλη που αφορούν την αθώωση κατηγορουμένων, τα ελαφρυντικά, τις ποινές αλλά και τον τρόπο έκτισής τους.

mati30044

«Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ένδικου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σε αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών» αναφέρει στην παραγγελία της η κυρία Αδειλίνη.

mati300443

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα Χριστοδουλέα, απαλλάσσοντας την πρόεδρο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών από όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά της, ώστε να ολοκληρώσει μέχρι τα τέλη Μαΐου την καθαρογραφή της απόφασης με τη σύνταξη του σκεπτικού και των πρακτικών της δίκης. Επιπλέον, έχει ζητήσει να διερευνηθεί από την Εισαγγελία Εφετών αν υπάρχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης έφεσης στο αθωωτικό μέρος της απόφασης του Πλημμελειοδικείου. Στόχος της ηγεσίας του Αρείου Πάγου είναι η υπόθεση να εκδικαστεί το συντομότερο δυνατό σε δεύτερο βαθμό και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων σε δύο χρόνια.

mati02054

Την ίδια ώρα αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι οι συγγενείς των 104 θυμάτων και τραυματίες από την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Μεγάλη Τρίτη στην ΕΣΗΕΑ χαρακτήρισαν όνειδος την απόφαση και προανήγγειλαν προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και άλλες Αρχές. «Οι απώλειες οι πραγματικές δεν είναι μόνο οι 104. Υπάρχουν δεκάδες άλλοι που πέθαναν μετά και δεν λογίζονται στους θανάτους» ανέφεραν, μεταξύ άλλων, εξοργισμένοι με τις νέες πληγές που τους άφησε η ετυμηγορία του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Οι συγγενείς θυμάτων δήλωσαν πως είναι προδομένοι από τη δικαστική απόφαση, την οποία χαρακτήρισαν «όνειδος», με πολλούς εξ αυτών να ζητούν να γίνει παραγραφή, ώστε οι κατηγορούμενοι να σηκώνουν τα αδικήματα στις πλάτες τους.

mati12044

Υπενθυμίζεται πως στο άκουσμα των ποινών στους έξι καταδικασθέντες και ιδιαίτερα όταν ανακοινώθηκε ότι θα αφεθούν ελεύθεροι, εξαγοράζοντας τις ποινές τους, κάποιοι από τους συγγενείς προχώρησαν σε έντονες αποδοκιμασίες μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ άλλοι πέταξαν καρέκλες, φωνάζοντας «ξεφτίλες» προς τους δικαστές που αποχωρούσαν από την έδρα. Οι οικογένειες των θυμάτων θα εξαντλήσουν κάθε νομικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους, θεωρώντας ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι τελείως εσφαλμένη επειδή αθωώνει 15 κατηγορουμένους και δεν τιμωρεί ουσιαστικά τους έξι καταδικασθέντες.

Ο,τι απέμεινε από το αυτοκίνητο του επιχειρηματία

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσουν αίτηση στην Εισαγγελία Αθηνών να ελέγξει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη δίκη αλλά και τη διαδικασία μέχρι τη δίκη, ενώ θα συντάξουν ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αποφασίσει να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ενώ θα καταθέσουν αναφορά στην επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου. Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δικαστών θα καταθέσει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καταγγέλλοντας όσα συμβαίνουν στη χώρα μας σε βάρος του θεσμού της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας της.

«Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα λαϊκά δικαστήρια που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό υπό την ανοχή της Πολιτείας και τα οποία συνοδεύονται, πλέον, με προπηλακισμούς σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης και με δηλώσεις πολιτικών προσώπων, οι οποίες αφενός μεν πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις αντιδράσεις για τις ποινές που επιβλήθηκαν στους ενόχους για την τραγωδία στο Μάτι.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Λίλιαν Αρχοντή ξαναβρήκε τον γιο της

Reunion για τη Λίλιαν Αρχοντή και τον τηλεοπτικό γιο...

Με χιούμορ απάντησε ο Κουτσόπουλος στις φήμες για χωρισμό από τη Μιχαλοπούλου

Ποιος χώρισε; Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος πάντως όχι. Παρά τις...

Πού θα είναι του χρόνου η Τατιάνα Στεφανίδου;

Η ψυχαγωγία «έφαγε» την ενημέρωση στον Alpha. Οριστικό τέλος...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

«Δράκος» στα στενά της Σακελλαροπούλου – Η επίθεση το βράδυ της Παρασκευής σε 19χρονη!

Σοκ, ανατριχίλα και έντονο προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη που...

Ο Λύρας και ο «άσχημος» Αυγουστίδης

Την παράσταση «Ο άσχημος» με τον Ορφέα Αυγουστίδη και...

«TV Queen»: Κοκλώνης με «φέσι» και «χαρέμι στούρνων»

Δεν περιμέναμε και πολλά 24ωρα για να μας επιβεβαιώσει...

Η εγγονή του Ανδρέα Παπανδρέου, Φαίδρα, full in love με τον επιχειρηματία Παναγιώτη Νίκα

Το «επιχειρείν» και η πολιτική… ερωτεύτηκαν στο L.A.! Η...