Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Καντάδα από τον Κραουνάκη

«Καλημέρα, όμορφη Κεφαλλονιά» τραγουδάει με την ξεχωριστή φωνή του...

Τατιάνα Μπλάτνικ – Γιώργος Μπαρμπαλιάς: Μόνο φίλοι ή μήπως κάτι παραπάνω;

Ο χρόνος μόνο θα δείξει τι πραγματικά παίζει στο...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για το Σάββατο 18 Μαϊου

ΚΡΙΟΣ: Ανανεώστε το στιλ σας και θα νιώσετε πολύ...

Ο τρελός για τη Ζόζεφιν Νίνο ζητά επανασύνδεση

Ο Νίνο θέλει να επανασυνδεθεί με την Josephine, γι'...

Ευλογημένη ημέρα!

Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

Ιστορικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησία, με την πρώτη γυναίκα διακόνισσα, η οποία χειροτονήθηκε στη Ζιμπάμπουε, με την υποστήριξη της Αλεξανδρινής Συνόδου και του Πατριάρχη Αφρικής Θεοδώρου. Η Angelic Molen, από το Χαράρε, χειροτονήθηκε διακόνισσα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ενορία Ιεραποστολής Αγίου Νεκταρίου στο Γουότερ Φολ, με την είδηση να κάνει τον γύρο της γης, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους τους χριστιανούς.

diakonissa08054
Η στιγμή της χειροτονίας

Η χειροτονία της διακόνισσας Αγγελικής -όπως είναι το ορθόδοξο όνομα της γυναίκας- ολοκληρώθηκε με τη βυζαντινή ιεροτελεστία και ήταν το επιστέγασμα των προσπαθειών σε όλο τον κόσμο για την ανανέωση του αρχαίου τάγματος των διακονισσών στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στηρίζοντας τις τοπικές ανάγκες των ενοριών και των πιστών της Αφρικής. Η διακόνισσα Αγγελική είναι μέλος της ορθόδοξης κοινότητας της Ενορίας Ιεραποστολής του Αγίου Νεκταρίου. Επί σειρά ετών έχει εργαστεί με αφοσίωση για την ορθόδοξη νεολαία της Ζιμπάμπουε κι έχει καταφέρει να οικοδομήσει μία σχέση φροντίδας στην κοινότητά της, σύμφωνα και με την τοπική Εκκλησία.

diakonissa080543
Με τον μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ

Μάλιστα, έχει οργανώσει και εκκλησιαστικό σχολείο, ομάδες για μητέρες, αλλά και συναντήσεις νέων, ενώ αυτήν την περίοδο σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Γεωγραφία και Περιβαλλοντικές Σπουδές. Εκτός αυτού, έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στην οικολογία και στο μέλλον πρόκειται να επιβλέπει οικολογικές πρωτοβουλίες για το δίκτυο των ενοριών στη Ζιμπάμπουε. «Η Γη είναι ένα ιερό δώρο από τον Θεό. Πρέπει να το προστατεύσουμε και να ζούμε σε αρμονία με τα φυτά, τα ζώα και κάθε ζωντανό ον» δήλωσε η διακόνισσα Αγγελική, ενώ, όταν ρωτήθηκε πώς ένιωθε για τη χειροτονία της, απάντησε: «Στην αρχή ήμουν νευρική που πήγαινα στο ιερό, αλλά όταν ο μητροπολίτης Σεραφείμ με ευλόγησε να μπω στο ιερό ως μέρος της προετοιμασίας μου, αυτά τα συναισθήματα εξαφανίστηκαν και ένιωσα άνετα. Είμαι έτοιμη».

Η χειροτονία της στη Ζιμπάμπουε επήλθε μετά την ομόφωνη απόφαση που πάρθηκε από την Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας το 2016, ώστε να ακολουθήσει την Αποστολική Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας για ανανέωση του αρχαίου θεσμού της διακονίας των γυναικών για ποιμαντικούς λόγους. Η απόφαση της Συνόδου βασίστηκε εν μέρει στη Διαβούλευση της Ρόδου, καθώς και στη διαβεβαίωση της Συνόδου του 2016 για την ικανότητα της τοπικής Εκκλησίας να διακονεί τις τοπικές ποιμαντικές ανάγκες.

diakonissa080541

Η ενορία της, ο Αγιος Νεκτάριος, αντέδρασε θετικά στη σπουδαία αυτή εξέλιξη, με τη διακόνισσα να κάνει σαφές πως δέχεται την αμέριστη στήριξη όλων. Νωρίτερα, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αφρική εξέφρασε την ανάγκη να αναβιώσει αυτό τη γυναικεία διακονία, με απώτερο σκοπό να εξυπηρετήσει τις καθημερινές ποιμαντικές ανάγκες που προκύπτουν ανάμεσα στους ορθόδοξους χριστιανούς που μένουν στην Αφρική. Ως εκ τούτου, η χειροτονία της διακόνισσας Αγγελικής σηματοδοτεί ένα σπουδαίο επίτευγμα στον σύγχρονο κόσμο.

Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τον ρόλο της διακόνισσας Αγγελικής και των μελλοντικών διακόνων στην Αφρική, ο μητροπολίτης Σεραφείμ έκανε σαφές πως υπάρχουν λειτουργικές και ποιμαντικές αρμοδιότητες που πρέπει να καλυφθούν. «Θα κάνει αυτό που κάνει ο διάκονος στη λειτουργία και σε όλα τα μυστήρια στις ορθόδοξες ακολουθίες μας» εξήγησε, επισημαίνοντας πως τα συγκεκριμένα καθήκοντά της θα αντιμετωπίσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των ενοριών στη Ζιμπάμπουε.

diakonissa080542

«Ενα από τα σημαντικότερα πεδία εργασίας της διακόνου ήταν η άσκηση των έργων αγάπης. Ηταν οι άγγελοι του ελέους και οι επισκέπτριες αδερφές των ασθενών, των πενθούντων και των φτωχών γυναικών, που τους μετέδιδαν τα δώρα της χριστιανικής αγάπης. Οι διακόνισσες επισκέφθηκαν τους φυλακισμένους χριστιανούς, προσφέροντάς τους ό,τι μπορούσαν» έγραψε ο μητροπολίτης Σεραφείμ, ενώ σημείωσε, επίσης, ότι το έργο των διακονισσών σήμερα δεν θα ήταν πανομοιότυπο με αυτό που ασκούνταν στους βυζαντινούς χρόνους. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ένα σπουδαίο ιεραποστολικό έργο», ενώ στη συνέχεια ανέδειξε το ιεραποστολικό, κατηχητικό και διδακτικό τους έργο.

Ο μητροπολίτης Σεραφείμ επέλεξε τη Μεγάλη Πέμπτη για το ιστορικό αυτό γεγονός, επειδή η θεία λειτουργία που τελέστηκε την ημέρα αυτή εορτάζει τον θεσμό της Θείας Ευχαριστίας. Υπενθυμίζεται πως το 2017 έγιναν τα πρώτα βήματα για την ανανέωση του τάγματος των διακονισσών στην Αφρική, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ χειροτόνησε μοναχές πέντε γυναίκες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Βέβαια, υπάρχει διάκριση στις τάξεις των κληρικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία μεταξύ «μικρών τάξεων» που είναι καθαγιασμένες θέσεις και «μεγάλων τάξεων» που είναι χειροτονημένες θέσεις, άμεσα συνδεδεμένες με τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των πρώτων χιλίων ετών του χριστιανισμού οι γυναίκες διακόνισσες ήταν σύνηθες φαινόμενο με τα καθήκοντά τους να βασίζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στις γυναικείες βαφτίσεις, της μεταφοράς της Θείας Ευχαριστίας στους κατοίκους και στη φροντίδα των ασθενών, στην εκπαίδευση, στη διοικητική εργασία και σε άλλες διακονίες κυρίως επικεντρωμένες στις γυναίκες. Από το 1855 έχουν γίνει πολυάριθμες εκκλήσεις για αναβίωση του θεσμού, με στόχο την ανοικοδόμηση της Εκκλησίας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Πέφτει οριστικά αυλαία για τη «Μουρμούρα»

Tέλος η «Μουρμούρα»! Στο κατώφλι της 12ης σεζόν, η...

Έλιωσε ο πάγος για Γκρέυ και Ηλιάδη

Επρεπε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να μιλήσουν...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Δεν ισχύει ότι πούλησα το σπίτι στην Κινέτα»

Επίσημη διάψευση από τη Ζωζώ Σαπουντζάκη για την πώληση...

4amea: Γιορτή – υπόκλιση στην ηρωίδα μητέρα

Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η 4amea της...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

Κώστας Κωστόπουλος: Χωρίς «λεκέ» βιασμού ο «mister Σασμός»

«Εχω σοβαρές αμφιβολίες και μακάρι να ήταν διαφορετικό το...

Στο Μιλάνο για δουλειές και relax η Αθηνά Οικονομάκου

Στις 26 Απριλίου έγινε γνωστό ότι η Αθηνά Οικονομάκου...