Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο τρελός για τη Ζόζεφιν Νίνο ζητά επανασύνδεση

Ο Νίνο θέλει να επανασυνδεθεί με την Josephine, γι'...

Βραδινές περιπολίες για Ζουγανέλη και Συρίγο!

Ζευγάρια της showbiz σε νυχτερινές εξόδους. Η Κατερίνα Λιόλιου,...

Αθώοι οι ιερείς που κατηγορούνταν για διάδοση fake news για την πανδημία...

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου κάθισαν ο ηγούμενος,...

«Power of Love» με Μπακοδήμου (;) παρουσιάστρια

Σας έλειψε... η δύναμη της αγάπης; Μην παραπονιέστε, επανέρχεται!...

AstraZeneca: «Stop» στο ύποπτο εμβόλιο!

Σάλος από την απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το σκεύασμα για τον Covid που οδήγησε σε δεκάδες θανάτους και παρενέργειες σε εμβολιασμένους

Σάλος έχει ξεσπάσει διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιό της για τον κορονοϊό που οδήγησε σε δεκάδες θανάτους, αλλά και σε παρενέργειες σε εμβολιασμένους. Η βρετανοσουηδικών συμφερόντων φαρμακευτική και βιοτεχνολογική εταιρία, που έχει έδρα στο Τμήμα Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στην Αγγλία, προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου παγκοσμίως, ύστερα από ομαδική αγωγή ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της από εμβολιασμένους πολίτες και τις οικογένειές τους, με την κατηγορία ότι το εμβόλιό της Vaxzevria προκάλεσε δεκάδες θανάτους και σοβαρές ασθένειες.

Η AstraZeneca είχε καταθέσει αίτηση για την απόσυρση του εμβολίου στις 5 Μαρτίου και δεν κυκλοφορεί από προχθές, Τρίτη, στην Ευρώπη. Παρόμοιες αιτήσεις θα υποβληθούν τους επόμενους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες που είχαν εγκρίνει το εμβόλιο. Η εταιρία αιτιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη το «πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6.500.000 ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Ομως, σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, η AstraZeneca παραδέχτηκε ότι «μπορεί σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS)».

Πρόκειται για μια πολύ σπάνια παρενέργεια, η οποία προκαλεί θρόμβους αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα. Το σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca και έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 81 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και με εκατοντάδες σοβαρούς τραυματισμούς. Η AstraZeneca έχει μηνυθεί από 51 εμβολιασμένους και συγγενείς τους, διεκδικώντας αποζημιώσεις άνω των 110.000.000 αγγλικών λιρών. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Τζέιμι Σκοτ, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος ισχυρίζεται πως το εμβόλιο, το οποίο έλαβε τον Απρίλιο του 2021, του προκάλεσε εγκεφαλικό τραύμα και σοβαρά προβλήματα στη γραφή, στην ανάγνωση, στην ομιλία αλλά και στην όραση, εξαιτίας θρόμβου και αιμορραγίας.

emvolio09054

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 είχε εγκριθεί το εμβόλιο Vaxzevria για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, χορηγούμενο με έως δύο ενέσεις στο μπράτσο, με διαφορά περίπου τριών μηνών. Καθησυχαστικοί είναι σε δηλώσεις τους Ελληνες επιστήμονες που είχαν επιχειρηματολογήσει υπέρ του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. «Πιστεύω ότι είναι καθαρά μία εμπορική πράξη η απόσυρση της άδειας, καθώς το εμβόλιο της Astrazeneca για τον κορονοϊό δεν έχει επικαιροποιηθεί. Είχε βγει για το πρώτο στέλεχος, συνδέθηκε με μία σπάνια παρενέργεια. Μπορεί να ξεπέρασαν τα 2-3 δισ. δόσεις που έχουν δοθεί από αυτό το εμβόλιο και υπήρξαν μερικές εκατοντάδες επιπλοκές αυτού του συνδρόμου της θρομβοπενίας και θρόμβωσης. Είναι ένα σπάνιο σύνδρομο, που το έχουμε δει και με άλλα φάρμακα, όπως η ηπαρίνη, που τη δίνουμε πολλές φορές για την πήξη του αίματος» δήλωσε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως είχαμε και θανάτους. Οτιδήποτε κάνουμε στη ζωή μας, έχουμε κάποια ωφέλεια αλλά έχουμε και κάποιον κίνδυνο» πρόσθεσε.

«Οταν ήμασταν στο peak της πανδημίας, ακόμα και με αυτή την σπάνια επιπλοκή, αυτός ο κίνδυνος ήταν πολύ μικρός σε σχέση με τον κίνδυνο αν κόλλαγες κορονοϊό και ήσουν ανεμβολίαστος. Εκείνη την περίοδο η σχέση κόστους – οφέλους ήταν ξεκάθαρη» συμπληρώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. «Με λύπη παρατηρώ ότι η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα εξακολουθεί και επιβιώνει αρκετό χρόνο μετά τη λήξη της πανδημίας ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας. Η παρενέργεια των θρομβώσεων ήταν εξαιρετικά σπάνια και είχε σχολιασθεί εκτεταμένα την εποχή των εμβολιασμών από όλους τους επιστήμονες και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών» επισημαίνει σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ήταν μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αχιλλέας Πλακίδας: Η κραυγή απόγνωσης του ιδιοκτήτη του γνωστού μπαρ στα Λαδάδικα

Υπό διωγμό φαίνεται πως είναι το υγιές επιχειρείν από...

Πέφτει οριστικά αυλαία για τη «Μουρμούρα»

Tέλος η «Μουρμούρα»! Στο κατώφλι της 12ης σεζόν, η...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Δεν ισχύει ότι πούλησα το σπίτι στην Κινέτα»

Επίσημη διάψευση από τη Ζωζώ Σαπουντζάκη για την πώληση...

Έλιωσε ο πάγος για Γκρέυ και Ηλιάδη

Επρεπε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια για να μιλήσουν...

Με φόρα και τρίωρο πρωινό η Σκορδά στο Mega

Τρίωρη πρωινή εκπομπή για τη Φαίη Σκορδά στο Mega!...

4amea: Γιορτή – υπόκλιση στην ηρωίδα μητέρα

Εντυπωσιακή ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η 4amea της...

Κώστας Κωστόπουλος: Χωρίς «λεκέ» βιασμού ο «mister Σασμός»

«Εχω σοβαρές αμφιβολίες και μακάρι να ήταν διαφορετικό το...

Δήμητρα Ζέρβα: «Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός και τραγουδίστρια

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο μετά την ανακοίνωση του προέδρου...