Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Βαρύ πένθος για τη Λένα Μαντά: Πέθανε ο σύζυγός της

Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Λένα Μαντά. Ο...

Συγκίνηση στα μνημόσυνα του Γιάννη και του Νίκου Φλωρινιώτη

Με τον πόνο ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους και φαντάσματα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Δευτέρα 17 Ιουνίου

ΚΡΙΟΣ: Οι διεκδικήσεις σας αρχίζουν να πιάνουν τόπο, αλλά,...

210 κιλά κοκαΐνη με «σφραγίδα» αρχαίας Ελλάδας σε κοντέινερ με… γαρίδες!

This is Sparta για ρούφηγμα

Ισχυρό χτύπημα στα κυκλώματα που διακινούν κοκαΐνη από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πέτυχαν οι ελληνικές διωκτικές Αρχές, συλλαμβάνοντας τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων έναν σεσημασμένο Αλβανό που είχε… πλημμυρίσει την Αττική με 634.246 δισκία του ναρκωτικού των τζιχαντιστών «Captagon» και έναν Ελληνα που έκανε μπίζνες με κολομβιανά καρτέλ, πουλώντας όπλα με αντάλλαγμα τη λευκή σκόνη.

kokaini240543

Αυτή τη φορά, συνολικά 210 κιλά κοκαΐνη έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, μέσα σε κοντέινερ που ήταν έμφορτο με κατεψυγμένες γαρίδες. Στη Δίωξη Ναρκωτικών είχε σημάνει συναγερμός, όταν ενημερώθηκαν από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης DEA για πλοίο που είχε ξεκινήσει από τον Παναμά με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας το κοντέινερ που περιείχε πακέτα με κοκαΐνη που έγραφαν απ’ έξω «Sparta» και είχαν σήμα μία περικεφαλαία. Οι αστυνομικοί εντόπισαν στο λιμάνι του Πειραιά το κοντέινερ, το οποίο είχε τελικό προορισμό την Αλβανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δράστες από τη διάθεση των 210 κιλών κοκαΐνη θα κέρδιζαν πάνω από 5.000.000 ευρώ.

48χρονος Αλβανός

Εγκέφαλος της σπείρας που θα διακινούσε τα ναρκωτικά ήταν ένας παλιός γνώριμος της Αστυνομίας, ένας 48χρονος Αλβανός, ο οποίος φρόντιζε για την ανεύρεση των υπό διακίνηση ποσοτήτων, τη χρηματοδότηση της αγοράς και της μεταφοράς και την οργάνωση της αποστολής των ναρκωτικών σε κοντέινερ.

kokaini240542
Τα 210 κιλά κοκαϊνη

Ο 48χρονος είχε κατηγορηθεί το 2017, χωρίς να συλληφθεί, ως υπεύθυνος της εγκατάστασης και της λειτουργίας εργαστηρίου παραγωγής συνθετικών ναρκωτικών δισκίων σε μονοκατοικία στη Νέα Πέραμο, όπου είχαν κατασχεθεί 634.246 δισκία του συνθετικού σκευάσματος «Captagon», του λεγόμενου ναρκωτικού των τζιχαντιστών. Για την υπόθεση εκκρεμούσε σε βάρος του ανεκτέλεστη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την οποία τού είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Συνεργάτης του εγκεφάλου στη μεταφορά του κοντέινερ με την κοκαΐνη και ένας 36χρονος συμπατριώτης του που ήταν επιφορτισμένος με τη στρατολόγηση συνεργατών στη χώρα μας για την εισαγωγή και την παραλαβή των ναρκωτικών, καθώς και για την περαιτέρω διακίνησή τους. Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση είχαν οι δύο Ελληνες συλληφθέντες, ανάμεσα στους οποίους παλιός γνώριμος των αμερικανικών Αρχών, που παραλάμβανε κοκαΐνη από κολομβιανό καρτέλ.

kokaini24054
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα

Πρόκειται για τον Ιωάννη Βιγλάκη, ο οποίος είχε αναλάβει την επικοινωνία με τη Λατινική Αμερική για την αποστολή της κοκαΐνης που θα έφτανε με κοντέινερ στον Πειραιά. Ο δεύτερος Ελληνας μεριμνούσε για την επιχειρησιακή κάλυψη και την προστασία του εγκεφάλου, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για την αποφυγή της σύλληψής του.

Οι έρευνες σε σπίτια

Σε έρευνες που έγιναν σε σπίτια και οχήματα των τεσσάρων συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 510 γραμμάρια κοκαΐνη, 1,5 γραμμάριο χασίς, 131.675 ευρώ και 30 λίρες Αγγλίας, πιστόλι με γεμιστήρα με 15 φυσίγγια, 37 φυσίγγια των 9 mm και τρία φυσίγγια των 7.65 mm, μία ζυγαριά, δύο μοτοσικλέτες, 17 κινητά τηλέφωνα, τρεις ηλεκτρονικές συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS tracker), σφραγίδα κλεισίματος εμπορευματοκιβωτίου και πλήθος σελίδων με ιδιόχειρες σημειώσεις.

kokaini240545
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ναρκωτικών με όφελος άνω των 75.000 ευρώ στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών, παράνομη είσοδο στη χώρα και προμήθεια ναρκωτικών για ιδία χρήση. Οι κατηγορούμενοι έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Ο Ελληνας «Παμπλο» και οι ανταρτες του FARC

Τη δόξα του Κολομβιανού βαρώνου των καρτέλ της κοκαΐνης Πάμπλο Εσκομπάρ φαίνεται πως είχε ζηλέψει ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες για τα 210 κιλά κοκαΐνη στο κοντέινερ με τις γαρίδες. Ο λόγος για τον 65χρονο Ιωάννη Βιγλάκη, που είχε το παρατσούκλι «Πάμπλο» και είχε φτάσει στο σημείο να πουλάει όπλα σε αντάρτες της Κολομβίας για να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Η δράση του εντοπίστηκε από την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών DEA τον Νοέμβριο 2011, όταν, σε ηλικία 53 ετών, προσπαθούσε να πουλήσει πολεμικά όπλα και εκτοξευτές ρουκετών (RPG) στις Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας (FARC), με αντάλλαγμα κοκαΐνη και χρήματα. Ομως, για κακή του τύχη διαπραγματευόταν με πράκτορα της DEA, ο οποίος παρουσιάστηκε ως διαμεσολαβητής για την αγοραπωλησία όπλων και ναρκωτικών μεταξύ των FARC και του Ελληνα κακοποιού. Τα όπλα θα τα μετέφερε από την Ευρώπη στην Κολομβία, για να τα δώσει στην κολομβιανή οργάνωση. Τον Ιούλιο του 2012 έκλεισε τη συμφωνία με τον μυστικό πράκτορα της DEA, στον οποίο παρέδωσε τις ρουκέτες και τους έξι εκτοξευτήρες RPG. Επίσης, είχε δώσει στον πράκτορα της DEA 11.200 δολάρια ως προκαταβολή για να του κανονίσει μια αποστολή κοκαΐνης προς την Ισπανία, ενώ την υπόλοιπη ποσότητα των ναρκωτικών θα την έπαιρνε με την παράδοση 200 χειροβομβίδων.

kokaini240544

Ο Ελληνας «Πάμπλο» διέφυγε στον Παναμά, όπου συνελήφθη τον Αύγουστο του 2012. Οδηγήθηκε ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης και τον Απρίλιο του 2014 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών. Μετά την έκτιση της ποινής του επέστρεψε στην Ελλάδα. Εχοντας την… τεχνογνωσία στις μπίζνες με τα καρτέλ της κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική, έκανε τις συνεννοήσεις για λογαριασμό του 48χρονου Αλβανού εγκεφάλου της μεταφοράς των 210 κιλών στον Πειραιά. Ο 64χρονος επικοινωνούσε με μέλη της οργάνωσης που είχαν έδρα στο εξωτερικό για τον συντονισμό της προμήθειας και τη χρηματοδότηση των προς διακίνηση ποσοτήτων. Οι αμερικανικές Αρχές ενημέρωσαν τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας για τις νέες μπίζνες του με τα κοντέινερ που μετέφεραν τη λευκή σκόνη.

Οι ελληνικές Αρχές άρχισαν πολύμηνη παρακολούθησή του και, χωρίς να το γνωρίζει, τους οδήγησε στον Αλβανό εγκέφαλο, ο οποίος διέφευγε τη σύλληψη εδώ και έξι χρόνια για την υπόθεση των χιλιάδων ναρκωτικών χαπιών που παρασκευάζονταν στο εργαστήριο στη Νέα Πέραμο. Οι έρευνες συνεχίζονται για να διακριβωθεί όλο το εύρος των παράνομων δραστηριοτήτων της εγκληματικής οργάνωσης και τυχόν διασυνδέσεις της με άλλα δίκτυα, καθώς και για να γίνει ταυτοποίηση άλλων μελών της. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Αρχές έχουν εντοπίσει στον Πειραιά και δεύτερο κοντέινερ, με 110 κιλά κοκαΐνη, αλλά δεν έχουν διαπιστώσει αν συνδέεται με τους τέσσερις συλληφθέντες.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «άγνωστη» κόρη του Λυκουρέζου

Η Μαρίνα Κοριολάνο Λυκουρέζου, πρωτότοκη κόρη του ποινικολόγου Αλέξανδρου...

Σκάι βόμβα με Αναστασοπούλου

Στον αέρα η Μαρία Αναστασοπούλου και η Μπέττυ Μαγγίρα...

Η Μινόνγκ in love με τον «Νικόλα»

Σε ρυθμούς VIP αφίξεων η Μύκονος, αφού στο νησί...

Όσα λένε οι κακές γλώσσες για τον ερωτύλο Γιάννη Μπρατάκο

Οι άσπονδοι φίλοι του τον αποκαλούν «Μπάρκουλη του Μαξίμου»,...

Η κρυφή ζωή εκτελεστή με κυρία της καλής κοινωνίας

Στον Καναδά, στη... φιλική για φυγόποινους και καταζητούμενους χώρα,...

Τρανς «καίει» VIP πελατες – Κρύος ιδρώτας με την καυτή ατζέντα της Νάνσυς!

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Τραγουδιστής ποπ συγκροτήματος με άρρωστα βίτσια

Στο σκαμνί κάθισε τραγουδιστής γνωστού ποπ συγκροτήματος, ο οποίος...

Βαλίτσες για Τουρκία ετοιμάζει η Καραβάτου

Τις βαλίτσες της και στην Τουρκία! Στην Κωνσταντινούπολη θα...