Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, 2024

Γιώργος Αγγελόπουλος: «Μετά το χαμό της μητέρας μου, ο ερχομός της κόρης...

Οι τηλεοπτικές κάμερες συνάντησαν τον Γιώργο Αγγελόπουλο στην πρόβα...

«Ο Γιατρός»: Βλέποντας την Κέλλυ και τον Γρηγόρη να έχουν έρθει κοντά,...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο Γιατρός».Βλέποντας την Κέλλυ...

Νίνα Λοτσάρη: «Τρώω ό,τι θέλω απλά τρώω λίγο»

Η Νίνα Λοτσάρη παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής...

Θοδωρής Μαραντίνης: «Γιατί στο γάμο έχεις συνεπιμέλεια και ξαφνικά με το που...

Ο Θοδωρής Μαραντίνης παραχώρησε μια συνέντευξη σε διαδικτυακή εκπομπή...

1.500.000 κραυγές για το έγκλημα των Τεμπών!

Υπέρ της τροποποίησης του Συντάγματος και του νόμου που αφορά την ποινική ευθύνη υπουργών και τη βουλευτική ασυλία τάχθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σε εκδήλωση του Συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών «28/2/2023» και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα 1.500.000 πολιτών, με αφορμή την εθνική τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

  • Από τον
    Βασίλη Τζήμτσο

Το αίτημα διατύπωσε η μάνα-σύμβολο Μαρία Καρυστιανού, επισημαίνοντας στην ομιλία της πως «το 1,5 εκατομμύριο είναι διπλάσιο των 500.000 που απαιτεί το άρθρο 73 του Συντάγματος για να προχωρήσετε άμεσα στην τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών και την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος». «Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών. Αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει. Καταπατώνται οι διατάξεις του κράτους από την ίδια την πολιτική ηγεσία, από αυτούς που θα έπρεπε να δίνουν παράδειγμα. Η Βουλή, παρά τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών, δεν καταφέρνει να φανεί αρωγός σε θέματα πάταξης της διαφθοράς. Ετσι, αναγκαζόμαστε εμείς οι πολίτες να καταθέσουμε σήμερα αίτημα αναθεώρησης και άρσης ασυλίας των πολιτικών, με απαίτηση να υλοποιηθεί άμεσα» τόνισε η τραγική μητέρα, που έχασε την 20χρονη κόρη της, Μάρθη, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

karystianoy1
Η Μαρία Καρυστιανού αγκαλιά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Απευθυνόμενη προς τους βουλευτές που ήταν παρόντες, τους κάλεσε να κατέβουν από το… βάθρο τους. «Ο πληγωμένος θεσμός της δημοκρατίας μπορεί να αποκατασταθεί μόνο μέσα από τη γενναία στάση σας στο ανήθικο, σάπιο κατεστημένο. Σας καλούμε να σταθείτε όρθιοι δίπλα μας» ανέφερε.

karystianoy2
Αλέξανδρος Αυλωνιτης (ΣΥΡΙΖΑ)

Στην εκδήλωση παρέστησαν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης -που εκπροσωπούσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη-, Μιλένα Αποστολάκη -που εκπροσωπούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη-, Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, Βασίλης Βιλιάρδος -που εκπροσωπούσε τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο-, Νίκος Βρεττός από τη ΝΙΚΗ και εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς. Παραφωνία ήταν η απουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, με τη Μαρία Καρυστιανού να σχολιάζει σχετικά σε ερώτηση της «δημοκρατίας»: «Η Ν.Δ. όχι μόνο υπονομεύει, ρίχνει λάσπη και αγωνιά για την έκβαση της υπόθεσης. Δυστυχώς, δικαιώνει αυτό που πιστεύω».

karystianoy5
Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ)

Νωρίτερα, είχε σχολιάσει την απουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Σε αυτή την εκδήλωση, όπου εκφράζουμε στην πράξη την έννοια της δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός είναι απόντες. Η αποχή τους από αυτή την εκδήλωση δηλώνει την ανεπάρκεια και την άρνησή τους να αναλάβουν τις ανάλογες ευθύνες που αξιώματός τους» παρατήρησε.

karystianoy6
Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση)

Ολοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με το αίτημα των 1,5 εκατομμυρίων πολιτών για την τροποποίηση του Συντάγματος και του σχετικού νόμου από την παρούσα Βουλή.

Μιλώντας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σχολίασε: «Αποτελεί ρωγμή στο πολιτικό σύστημα και στις πρακτικές διαφθοράς η πηγαία κίνηση των συγγενών. Δεν είναι φυσικό φαινόμενο – είναι κακούργημα. Θα βάλω κάθε ρανίδα της ύπαρξής μου, και ως πολίτης και ως δικηγόρος τριών οικογενειών, προκειμένου να δικαιωθούν οι ψυχές. Να μη ζήσει κανείς τέτοιο έγκλημα». Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός ανακοίνωσε τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής με τη συμμετοχή των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκου Αλιβιζάτου, Νίκου Παπασπύρου και Πάνου Λαζαράτου, που θα εισηγηθεί πρόταση νόμου, εκφράζοντας την επιθυμία να είναι κοινή από όλα τα κόμματα.

karystianoy7
Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ)

Στην εκδήλωση μίλησαν οι καθηγητές Ν. Αλιβιζάτος και Ν. Παπασπύρου, οι οποίοι παρατήρησαν ότι μπορεί να αλλάξει η νομοθεσία από την παρούσα Βουλή, ενώ η επίτιμη αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ σημείωσε πως «έχουν ξεθωριάσει οι λόγοι που υπήρχαν» στο παρελθόν για την προστασία υπουργών από πολιτικές διώξεις.

«Εχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου»

«Κόλαφος» ήταν χθες η πρόεδρος του συλλόγου πληγέντων της τραγωδίας των Τεμπών Μαρία Καρυστιανού, απευθυνόμενη δημόσια στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για «αδιαφορία απέναντι σε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα στη χώρα με κρατική συμμετοχή και ευθύνη, αλλά και απέναντι σε 1,5 εκατ. πολιτών».

vrettos
Νίκος Βρεττός (Νίκη)

«Ο πρωθυπουργός απουσιάζει σήμερα και από αυτή τη σημαντική μέρα για τις αρχές της δημοκρατίας στην Ελλάδα, όπως απουσίαζε και από την Ολομέλεια της Βουλής και σε άλλα σημαντικά για τη χώρα μας θέματα» ανέφερε η Μαρία Καρυστιανού, η οποία είχε στείλει πρόσφατα επιστολή στον πρωθυπουργό, θέτοντας αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία επανέλαβε χθες δημόσια, καλώντας τον να της απαντήσει. «Κύριε Μητσοτάκη, το όνομά σας αναφέρθηκε σε μια ποινικά κολάσιμη πράξη, για την οποία εσείς πρώτος θα έπρεπε να σπεύσετε να ξεκαθαρίσετε σύμφωνα με τη θέση σας. Οχι εκ του ασφαλούς, εντός της Βουλής και σε οικείο δημοσιογραφικό περιβάλλον, αλλά να παρουσιαστείτε οικειοθελώς ενώπιον δικαστή και να αποδείξετε όσα ισχυρίζεστε. Αντιθέτως, λόγω της πολιτικής ασυλίας, ούτε καν αναφέρεστε στην τραγωδία, ελπίζοντας ότι οι Ελληνες θα ξεχάσουν και θα αποθαρρυνθούν. Εμείς όμως δεν ξεχνάμε» τόνισε η χαροκαμένη μητέρα.

«Με σκοπό να κοιτάξετε κατάματα το πρόβλημα και βλέποντας την αδιαφορία της Δικαιοσύνης, σας απέστειλα μια επιστολή όχι ως εκπρόσωπος ενός κράτους που σκότωσε το παιδί μου, όχι μόνο από την ηθική υποχρέωση προς την κοινωνία και την παράταξή σας, αλλά από την υποχρέωση που έχετε να απαντήσετε εντός 50 ημερών σύμφωνα με το άρθρο 10 του Συντάγματος, με σεβασμό προς τις διατάξεις της χώρας. Γνωρίζετε τους νόμους της χώρας μου; Συμμορφώνεστε με αυτούς ή θεωρείτε ότι δεν έχετε καμία τέτοια υποχρέωση; Η απουσία σας δηλώνει και την απάντησή σας, αλλά εγώ, ως μάνα και ως πολίτης, έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου. Κάνω υπομονή να απαντήσετε εντός του διαστήματος που ορίζει ο νόμος» συμπλήρωσε.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τζούλια Αλεξανδράτου: Call girl στα φανερά η πρώην πορνοστάρ!

Επιστροφή της Τζούλιας Αλεξανδράτου στη βιομηχανία του σεξ, όχι...

Χωρισμός για πασίγνωστο ζευγάρι στην ελληνική showbiz

Το ζευγάρι μετράει επτά χρόνια κοινής πορείας και μέχρι...

Ο αστυνομικός πρώην σύζυγος της Ελενας Ράπτη παντρεύτηκε τον… κλώνο της

Ο «ωραίος σωματοφύλακας» και πρώην σύζυγος της Ελενας Ράπτη...

Η Δούκισσα και η trans εγγονή της!

Γεννήθηκε αγόρι, επέλεξε να είναι κορίτσι και ωραία καλλιτέχνιδα....

Άδωνις σε φόρμα με γυμνάστρια «πειρασμό» του Instagram

Αντί να χτίσει καμιά νέα πτέρυγα στο ετοιμόρροπο ΚΑΤ,...