Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Πριβέ «αποχαιρετισμός» στην τέως βασιλική οικογένεια!

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, με πρώτη τη...

Θοδωρής Μεταξάς: Το «Μαύρο Ρόδο», ο Πανταζής και τα σχέδιά του

Υπηρετώντας χρόνια το λαϊκό τραγούδι και με σπουδαίες συνεργασίες...

«Η γη της ελιάς»: Νεκρός ο Γεράσιμος – Οι εξελίξεις των νέων...

Οι ανατροπές και οι εκπλήξεις δεν έχουν τέλος στη...

Η επίσκεψη της Μπελούτσι στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Η γυναίκα θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου, η Μόνικα Μπελούτσι,...

Πέντε «μάχες» για μια θέση στα μνημεία UNESCO

Η Σπιναλόγκα, οι αρχαιολογικοί τόποι Κνωσού και Φιλίππων, η Νικόπολη και το Μεσολόγγι διεκδικούν την ένταξή τους.

Καθώς εξελίσσεται η «μάχη» πέντε περιοχών της Ελλάδας για μια θέση στον κατάλογο με τα προς ένταξη μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ένα «φαβορί» φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική ευθεία: το νησάκι της Σπιναλόγκα με τη μεγάλη αρχαιολογική αξία και κυρίως με την ιδιαίτερη ιστορία του συγκεντρώνει τα βλέμματα και αποκτά σοβαρές πιθανότητες για τον πολυπόθητο χαρακτηρισμό του  ως παγκόσμιο μνημείο, αρκεί να υποστηρίξουν άμεσα το αίτημα και τα αρμόδια υπουργεία.7z565s7tb7

Την ώρα που η Σπιναλόγκα (με τη βοήθεια και του θρυλικού βιβλίου της Βικτόριας Χίσλοπ «Το Νησί» που την έφερε ξανά στη δημοσιότητα) βλέπει ένταξη στον ορίζοντα, η Κνωσσός -που παραδόξως δεν έχει ενταχθεί ακόμη στον κατάλογο- είδε να υψώνεται απαγορευτικός τοίχος λόγω… αυθαίρετης δόμησης και οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν πλεύση, ετοιμάζοντας εκ νέου τον φάκελο ένταξης. Αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των φακέλων κάνουν και άλλες τρεις περιοχές, οι Φίλιπποι Καβάλας, η Νικόπολη Πρέβεζας και το Μεσολόγγι.

Σπιναλόγκα

«Η Σπιναλόγκα είναι σημαντικό μνημείο που έχει μεγάλη ιστορία, πέρα από το μεγάλο κεφάλαιο του λεπροκομείου, δεδομένου ότι υπήρξε ενετικό φρούριο» λέει στην «Espresso» ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Λασιθίου Δημήτρης Κουνενάκης. Μάλιστα, εξηγεί ότι ο δήμος Αγίου Νικολάου έχει ήδη καταθέσει το αίτημα για να είναι η Σπιναλόγκα στα προς ένταξη μνημεία του διεθνούς οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. «Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα από το Τεχνικό Επιμελητήριο και τη Νομαρχία Λασιθίου έκανε μελέτη για να προταθεί το μνημείο στα προς ένταξη μνημεία της UNESCO. Η μελέτη αυτή αρχικά πήγε στο υπουργείο Πολιτισμού. Κατόπιν συγκροτήθηκε επιτροπή από διάφορα υπουργεία, η οποία εξέτασε το αίτημα και ομόφωνα πλέον κατέθεσε πρόταση στην UNESCO για να μπει στα προς ένταξη μνημεία. Το ελληνικό κράτος και τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει τώρα να στηρίξουν δυναμικά το αίτημα της ένταξης. Η ένταξη θα προσδώσει στη Σπιναλόγκα ένα σημαντικό παγκόσμιο κύρος το οποίο θα προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο και θα προβάλλει την Ελλάδα και την κληρονομιά της».

Το νησάκι βρίσκεται απέναντι από την Ελούντα, έχει έκταση 85 στρέμματα και η ιστορία του ως τόπος εξορίας λεπρών εξακολουθεί να προκαλεί παγκόσμιο δέος. Εχει υπάρξει άριστο ενετικό οχυρό από κατασκευαστική και αρχιτεκτονική άποψη, καστροπολιτεία και επί κατοχής κρίκος επικοινωνίας με το Κάιρο.7z565s7tb2

Μετά την Κνωσό, νέος φάκελος «Μινωικός Πολιτισμός»

Ο μοναδικός στον κόσμο αρχαιολογικός τόπος της Κνωσού με το μινωικό ανάκτορο έχει ακόμη πολύ δρόμο να διαβεί ώσπου να φτάσει στην τελική ευθεία. Εξαιτίας προβλημάτων δόμησης που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του ανακτόρου, οι αρμόδιοι φορείς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αρχική ιδέα του φακέλου που περιλαμβάνει μόνο το μινωικό ανάκτορο και συντάσσουν τώρα με εντατικούς ρυθμούς νέο φάκελο με τίτλο «Μινωικός Πολιτισμός». Σε αυτόν θα περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα μνημεία του μινωικού πολιτισμού που εντοπίζονται στον νομό Ηρακλείου, δηλαδή η η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και ο αρχαιολογικός χώρος των Μαλίων.

Μιλώντας στην «Espresso» η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη-Ανυφαντάκη επισήμανε ότι «ο μινωικός πολιτισμός είναι σίγουρα μια από τις ουσιαστικότερες πολιτιστικές κληρονομιές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η επιτυχία μιας τέτοιας προσπάθειας θα είναι ό,τι καλύτερο για το πολιτισμικό απόθεμα και της Κρήτης αλλά και γενικότερα της πατρίδας μας. Είναι απαραίτητο ο μινωικός πολιτισμός να υποστηριχτεί από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ούτως ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να έχει όχι μόνο προβολή, αλλά και έργα υποδομής που τόσο πολύ τα έχει ανάγκη».7z565s7tb4n

Δέκα χρόνια προετοιμασίας για τους Φιλίππους Καβάλας

Μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να συμπεριληφθεί ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων Καβάλας στα προς ένταξη μνημεία της UNESCO δίνουν οι αρμόδιοι φορείς της μακεδονίτικης πόλης. Μιλώντας στην «Espresso» ο αντιδήμαρχος Γεωργίας και Κοινοτήτων Καβάλας Θεόδωρος Παπαδόπουλος, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την υποψηφιότητα των Φιλίππων από την πλευρά της Ελλάδας: «Η διαδικασία ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να ρυθμίσουμε και ο φάκελος που πρέπει να παραδώσουμε είναι σχεδόν έτοιμος. Κάναμε το διαχειριστικό πλάνο, το οποίο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει ο φάκελος, έγιναν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και οι αναγκαίες οριοθετήσεις των οικισμών και του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι παρθένος, βρίσκεται δηλαδή αρκετά μακριά από την οικιστική ζώνη. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η ιστορία των Φιλίππων (που πήρε το όνομά της από τον Φίλιππο Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) ξεκινάει από τα Ελληνιστικά χρόνια και ακόμα πιο νωρίς: «Το μεγάλο ατού είναι ότι συμπεριλαμβάνει και θρησκευτικά μνημεία μέσα ενώ εκεί βαφτίστηκε η Αγία Λυδία, η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, από τον Απόστολο Παύλο».

Αισιοδοξία για τη Νικόπολη

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια για ένταξη της Νικόπολης στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρέβεζας Χρήστο Μπαΐλη: «Γίνεται μια προσπάθεια και για τον λόγο αυτό ετοιμάσαμε ένα φάκελο ευελπιστώντας ότι θα τα πάμε καλά. Η αρχαία Νικόπολη (πόλη της νίκης) έχει χτιστεί κατ’ εντολή του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, Αύγουστου Οκταβιανού, για να τιμήσει τους θεούς Ποσειδώνα και Αρη για τη νίκη που του έδωσαν κατά του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη μεγάλη Ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ.».

Η ιερή πόλη του Μεσολογγίου μεταξύ των υποψηφίων

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε διεθνές επιστημονικό συνέδριο ως πρώτο βήμα για την προετοιμασία ένταξης της ιερής πόλης του Μεσολογγίου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Διοργανωτές ήταν ο δήμος και ο όμιλος για την UNESCO νομού Πειραιώς και Νήσων, υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας Ομίλων – Συλλόγων & Κέντρων UNESCO. Οπως είπε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης, «γίνεται μια προσπάθεια για ένταξη της ιερής πόλης του Μεσολογγίου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Αυτό το πρώτο βήμα περιλάμβανε διεθνές επιστημονικό συνέδριο με εισηγήσεις από αρχαιολόγους, ιστορικούς, περιβαλλοντολόγους και με συμμετοχή αρκετών ανθρώπων εκτός Ελλάδας που θα είναι συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας. Είναι ένα μικρό βήμα σε μια μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης και προστασίας αυτού του τόπου, τόσο στο επίπεδο των μνημείων όσο και στο επίπεδο των συμβολικών αξιών που εκπέμπει αλλά και του ίδιου του φυσικού της περιβάλλοντος».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τους μάγευε όλους από μικρή – Την αναγνωρίσατε;

Η μικρούλα της φωτογραφίας πόζαρε χαμογελαστή στον φωτογραφικό φακό...

Πανέμορφη η μητέρα πετυχημένης τραγουδίστριας

Μπορεί μαμά και κόρη να είναι κούκλες ωστόσο μεταξύ τους δεν μοιάζουν σχεδόν καθόλου. Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος είναι φίλος

«Όταν θα συνεργαζόμουν με τον Φιλιππίδη μου είχαν πει: “Θα τα δεις όλα, είναι κέρατο βερνικωμένο”»

Η γνωστή ηθοποιός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή...

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση...

Εύη Βατίδου: «Τη σύντροφο του Αλέξη δεν τη συμπαθώ καθόλου ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά μας»

Η Εύη Βατίδου σε βραδινή έξοδο έκανε δηλώσεις στους...

Απασφάλισε η Καινούργιου: «Την έβαλα μέσα στο σπίτι μου και τώρα βγαίνει και μιλάει χυδαία για εμένα»

Η Κατερίνα Καινούργιου απασφάλισε μιλώντας για πρώην συνεργάτιδά της...

Η όμορφη δεσποινίδα της φωτογραφίας είναι σήμερα μια καταξιωμένη ηθοποιός της χώρας μας

Η όμορφη κοπέλα της φωτογραφίας είναι σήμερα καταξιωμένη ηθοποιός...