Το πρώτο τεχνητό σπέρμα!

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στις έρευνες τους βλαστοκύτταρα

Καινοτομία που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται σήμερα τα προβλήματα γονιμότητας έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνητό σπέρμα και ωάρια σε πρώιμο στάδιο χρησιμοποιώντας δερματικά κύτταρα!
Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Οι ειδικοί, όπως περιγράφουν στην ανακοίνωσή τους, χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά δερματικά βλαστοκύτταρα, τα οποία καλλιέργησαν προσεκτικά και υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να φτάσουν στην κατάσταση που θα τους επιτρέψει να εξελιχτούν σε πρόδρομα κύτταρα, που είναι γενετικά πανομοιότυπα και μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες τεχνητής γονιμοποίησης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Azim Sunami, τα παραπάνω αποτελούν το πρώτο βήμα για τη χρήση αρχέγονων βλαστικών κυττάρων χωρίς οι ασθενείς να πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία της επαλήθευσης για την προέλευσή τους, κάτι που θα αρχίσει να συμβαίνει σε διάστημα πέντε με επτά ετών από σήμερα. Ο ίδιος πιστεύει ότι η νέα μέθοδος θα είναι έτοιμη για εφαρμογή σε ενηλίκους με υπογονιμότητα περίπου σε δέκα χρόνια.
Η νέα μέθοδος θα βοηθήσει επίσης τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα τις επιγενετικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό των κυττάρων (εκείνες που κληρονομούνται από τα γονίδια των γονέων και είναι υπεύθυνες για τη γήρανση, αλλά και για την πρόκληση ασθενειών όπως ο καρκίνος).

Επόμενο βήμα

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, το επόμενο βήμα τους είναι να εμφυτεύσουν τα πρόδρομα κύτταρα στις ωοθήκες ποντικιών, προκειμένου να διαπιστώσουν αν όντως θα αναπτυχθούν πλήρως. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι ερευνητές θα έχουν στα χέρια τους μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ενηλίκους που υποβάλλονται σε θεραπείες όπως η IVF.
Παρόμοια μέθοδο είχαν αναπτύξει επιστήμονες στην Ιαπωνία το 2012, αλλά και ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Νιούκασλ το 2009, οι οποίοι όμως αναγκάστηκαν να αποσύρουν τη μελέτη τους επειδή υπήρχαν υπαινιγμοί για λογοκλοπή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ