Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η τραγωδία δεν έχει τέλος

Κάθε υπηρεσία δίνει διαφορετικό αριθμό αγνοουμένων. Και τέταρτος (;) Ελληνας στη λίστα των νεκρών

Κομφούζιο δίχως τέλος για την τύχη πολλών επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic». Πέντε ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά, οι ιταλικές Αρχές συνεχίζουν δίνουν αντικρουόμενα στοιχεία για την τραγωδία, με την τελευταία επίσημη εκδοχή να μειώνει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θυμάτων από 11 σε 10 και να κάνει λόγο για 18 αγνοουμένους, οι μισοί από τους οποίους είναι Ελληνες. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και τρεις συμπατριώτες μας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την αναγνώριση μιας ακόμη σορού, για την οποία οι Ιταλοί εικάζουν ότι ανήκει σε Ελληνα.
e3q4tswetg 3Χρειάστηκε το έντονο διάβημα του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος προς το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Ρώμης, ώστε να παρασχεθούν επίσημα στοιχεία για τα αποτελέσματα της επιχείρησης διάσωσης. Σύμφωνα με αυτά, οι νεκροί δεν ανέρχονται σε έντεκα, όπως υποστήριζε έως προχθές η ιταλική ακτοφυλακή, αλλά σε δέκα. Πρόκειται για τέσσερις ταυτοποιημένους αλλοδαπούς, για δύο που δεν έχουν αναγνωριστεί, για έναν άνθρωπο που εντοπίστηκε στη θάλασσα αλλά λόγω κακοκαιρίας δεν κατέστη δυνατό να ανασυρθεί, καθώς και για τρεις Ελληνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, ο τρίτος Ελληνας που έχασε τη ζωή του είναι ο Νικόλαος Παράσχης, οδηγός φορτηγού από τη Ζάκυνθο (οι Αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει ως νεκρούς τον Γεώργιο Δούλη και τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο).

Από την άλλη, την ώρα που ο Ιταλός εισαγγελέας έκανε λόγο για συνολικά 98 αγνοουμένους, τα ιταλικά ΜΜΕ για 61 και το ιταλικό λιμενικό για 36, οι ιταλικές Αρχές ενημέρωναν επίσημα τις ελληνικές ότι οι αγνοούμενοι είναι 18, οι εννέα εκ των οποίων είναι Ελληνες. Σύμφωνα με τη λίστα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Λιμενικού, πρόκειται για τους Αλέξανδρο Κουφογιώργο, Ιωάννη Συμεωνίδη, Βασίλειο Τσάμη, Απόστολο Νικολάρα, Γεράσιμο Καζαντζίδη, Νικόλαο Σαγιρίδη, Γεώργιο Παπαδόπουλο, Ευάγγελο Καραβαγγέλη και Ιωάννη Σοφό.

Θρίλερ

Εως αργά χθες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη το θρίλερ για την αναγνώριση ενός Ελληνα από τη λίστα των αγνοουμένων, καθώς οι ιταλικές Αρχές πιθανολογούν ότι μία από τις μη ταυτοποιημένες σορούς ανήκει σε αυτόν και ζήτησαν ήδη από τους φερόμενους ως συγγενείς του να μεταβούν στην Ιταλία για αναγνώριση. Εφόσον ταυτοποιηθεί η σορός, θα πρόκειται για τον τέταρτο Ελληνα νεκρό, ενώ οι Ελληνες αγνοούμενοι θα περιορίζονται σε οκτώ.
e3q4tswetg 5Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από προχθές οι ελληνικές Αρχές διατηρούν επιφυλάξεις ακόμη και για τον ακριβή αριθμό των διασωθέντων Ελλήνων, καθώς -όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού- «στα μέχρι τώρα στοιχεία που μας έχουν διαβιβάσει οι ιταλικές Αρχές παρατηρούνται διπλοεγγραφές και αναγραμματισμοί στις καταγραφές των ονομάτων».
e3q4tswetg 6Πάντως δεν είναι μόνο οι αρμόδιες για την επιχείρηση διάσωσης Αρχές της Ιταλίας που βρίσκονται σε σύγχυση, αλλά και η Δικαιοσύνη. Ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζουζέππε Βόλπε ανασκεύασε τις πρόσφατες δηλώσεις του περί 98 αγνοουμένων. Τώρα υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να πούμε πόσοι παραμένουν αγνοούμενοι, διότι δεν έχουμε τα στοιχεία από την Ελλάδα για τους διασωθέντες ναυαγούς που μεταφέρθηκαν εκεί» και πως «με τα τελευταία νέα από την Ελλάδα πιστεύουμε να είμαστε σε θέση να μειώσουμε τον αριθμό (σ.σ.: 98 αγνοουμένων) σχεδόν ολοσχερώς».
e3q4tswetg 7Την ίδια ώρα, ο καπετάνιος του «Norman Atantic» Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, στον οποίο έχει κοινοποιηθεί κλήση σε απολογία για εξ αμελείας ανθρωποκτονία, ναυάγιο και τραυματισμό, υποστηρίζει ότι δεν θέλει να τον αποκαλούν «ήρωα» και ότι θα ήθελε να έχει σώσει όλους τους επιβάτες. Φως στη μεγάλη ναυτική τραγωδία αναμένεται να ρίξει η έρευνα των ειδικών στο κουφάρι του πλοίου, που ήδη ρυμουλκείται και αναμένεται να καταπλεύσει στο Μπρίντιζι σήμερα, γύρω στις 11.00 το πρωί.

«Τέσσερις πνίγηκαν μπροστά στα μάτια μας, μας γλιστρούσαν από τα χέρια σαν τα χέλια»!

ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ στα μάτια υποδέχτηκαν συγγενείς και φίλοι τους 127 Ελληνες επιβάτες του «Norman Atlantic», που διασώθηκαν από την κόλαση και επέστρεψαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οι πρώτοι 106 προσγειώθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» το απόγευμα με πτήση επιβατηγού αεροσκάφους και οι υπόλοιποι 21 λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ με στρατιωτικό C-130. Φανερά ταλαιπωρημένοι από την απίστευτη περιπέτεια, αλλά και ανακουφισμένοι που γύρισαν σώοι στα σπίτια τους, οι Ελληνες διασωθέντες βυθίστηκαν στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων που τους περίμεναν στο αεροδρόμιο, ενώ ορισμένοι είχαν το κουράγιο να μιλήσουν για τις ώρες αγωνίας που βίωσαν πάνω στο φλεγόμενο πλοίο.

«Ψευτοχτύπησε ένας συναγερμός, μυρίσαμε τον καπνό, βγήκαμε έξω χωρίς παντελόνια, χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα, ψάχναμε να βρούμε ανακοίνωση στα ελληνικά, δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση και βοηθώντας ο ένας τον άλλον σπάσαμε κάτι κλειδαριές, βγάλαμε έξω τα σωσίβια και βάλαμε κάποια στα πιτσιρίκια» ανέφερε ο Χρήστος Αγγελόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μαζί με δύο Ιταλούς και έναν Ελληνα μέλος του πληρώματος έριξαν στο νερό μια σωστική λέμβο, στην οποία μπήκαν 64 άτομα, αλλά βγήκαν 60. «Οι άλλοι τέσσερις χάθηκαν. Ο παπάς πνίγηκε, η κοπελιά πνίγηκε και άλλους δύο τους χτύπησε η βάρκα και τους πήρε κάτω. Εγινε μπροστά στα μάτια μας, μας έφευγαν από τα χέρια σαν τα χέλια»!
e3q4tswetg 4Αντίστοιχη είναι η μαρτυρία της Βασιλικής Κωσταδήμα που δήλωσε ότι «έπεσε από την ανεμόσκαλα ένας παπάς και αμέσως μετά μια κυρία έπεσε στη θάλασσα», ενώ για επιβάτες που χάθηκαν στα μανιασμένα κύματα μίλησε και η Αθηνά Παππά: «Βλέπαμε τους ανθρώπους να προσπαθούν να πιάσουν το σκοινί να ανέβουν στο καράβι να σωθούν και να χάνονται στη θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι την ώρα που προσπαθούσε να μπει στη σωστική λέμβο καιγόταν το κατάστρωμα: «Τα παπούτσια μας από κάτω έχουν το χρώμα του καταστρώματος, είναι μπλε, γιατί πατούσαμε τη φωτιά την ώρα που μπαίναμε στη βάρκα»!

«Ολοι οι ναυτικοί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθούν οι επιβάτες»
e3q4tswetg 1
ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Πρωτοχρονιάς επέστρεψαν σώοι στην πατρίδα 26 Ελληνες, μέλη του πληρώματος του «Norman Atlantic». Οι ταλαιπωρημένοι ναυτικοί ήρθαν από την Ιταλία με πλοίο της γραμμής και οι 25 εξ αυτών αποβιβάστηκαν λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ ένας είχε κατέβει νωρίτερα στην Ηγουμενίτσα. Οι ταλαιπωρημένοι ναυτικοί αντάμωσαν σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα με τα μέλη των οικογενειών τους, που περίμεναν με αγωνία να αγκαλιάσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Ενας από τους Ελληνες διασωθέντες, ο αρχιθαλαμηπόλος Αρτέμιος Δαμίγος μίλησε στα ΜΜΕ και έδωσε τη δική του απάντηση στους ισχυρισμούς επιβατών ότι τα περισσότερα μέλη του πληρώματος ήταν άφαντα την ώρα της πυρκαγιάς.

«Ολα τα μέλη του πληρώματος κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουμε όλους τους ανθρώπους. Οι προσπάθειες ήταν υπεράνθρωπες να βγάλουμε τον κόσμο στο πάνω μέρος του πλοίου για να σωθεί. Ολο το πλήρωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης ήμασταν όλοι εκεί και βοηθούσαμε τον κόσμο. Δεν φύγαμε μέχρι που σιγουρευτήκαμε ότι έφυγαν όλοι οι επιβάτες πάνω από το πλοίο» τόνισε ο κ. Δαμίγος. Σε ό,τι αφορά τις λίστες των επιβαινόντων, υποστήριξε ότι ήταν ακριβέστατες και απέδωσε τη σύγχυση σε αναγραμματισμούς στα ονόματα που έκαναν οι Ιταλοί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...