Αυλαία με μια δήλωση συγγνώμης έπεσε χθες με θεαματικό τρόπο στη δευτεροβάθμια δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020. Η 39χρονη σήμερα πρωταγωνίστρια της όλης υπόθεσης Εφη Κακαράντζουλα, η οποία σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών χωρίς αναστολή για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, χθες έκανε την ανατροπή.
Δήλωσε στο Εφετείο μεταμελημένη για την πράξη της και γνωστοποίησε σε δικαστές και ενόρκους πως παραιτείται από την έφεση που είχε ασκήσει κατά της πρωτόδικης απόφασης που την καταδίκασε και άρα και από τη δίκη της στο Εφετείο. Υστερα από αυτή τη δήλωση της 39χρονης, για το δικαστήριο ήταν «μονόδρομος» να αποφασίσει τη ματαίωση της ακροαματικής διαδικασίας, κηρύσσοντάς την απαράδεκτη. Μετά το «λύεται η συνεδρίαση» η κατηγορουμένη με σκυμμένο το κεφάλι αποχώρισε από τη δικαστική αίθουσα, έχοντας όμως, όπως τουλάχιστον επισήμανε η πλευρά της Ιωάννας Παλιοσπύρου, το δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή της σε 1 με 1,5 χρόνο από σήμερα.
Οι σκέψεις στη φυλακή
«Παραιτούμαι από το ένδικο μέσο της έφεσης. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από σκέψη και προβληματισμό μέσα στη φυλακή. Είχα ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο εκφράσει τη βαθιά μεταμέλεια ζητώντας συγγνώμη. Δεν έγινε δεκτή από την παθούσα, είναι κατανοητό. Πλέον δεν έχω άλλον τρόπο από το να παραιτηθώ από την εκδίκαση της έφεσης. Δεν θέλω να βάλω την παθούσα να ξαναζήσει όσα συνέβησαν. Επιθυμώ να κατανοήσει ότι έχω πραγματικά μετανιώσει και συντρίβει» ανέφερε στη δήλωσή της προς το δικαστήριο η 39χρονη και πρόσθεσε: «Η λύτρωσή μου δεν θα επέλθει με μια μικρότερη ποινή αλλά με το να δεχτεί τη συγγνώμη μου. Αυτό που έκανα ήταν απαράδεκτο, ανήθικο και, αν είχα οικονομική δυνατότητα, είχα την πρόθεση να βοηθήσω στην αποκατάστασή της, αλλά προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια. Η πράξη μου προκάλεσε πολύ μεγαλύτερο πόνο και οι συνέπειες ήταν τραγικές. Δεν είχα ανθρωποκτόνο δόλο. Το μόνο που μπορώ να κάνω για να δείξω ότι αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν είναι να παραιτηθώ από την εκδίκαση της έφεσης».
Ωστόσο, η δήλωση μεταμέλειας της Εφης Κακαράντζουλα μάλλον δεν φάνηκε και τόσο… ειλικρινής στους συνηγόρους προς υποστήριξη της κατηγορίας, οι οποίοι παραστάθηκαν στο δικαστήριο για λογαριασμό της Ιωάννας Παλιοσπύρου. «Ειλικρινά, θλίβομαι, διότι η δήλωση της κατηγορουμένης δεν έχει σκοπό τη συγγνώμη, αλλά αποσκοπεί στο να κάνει σε 1 με 1,5 χρόνο την αίτηση αποφυλάκισης. Το συμβούλιο που θα την κρίνει αυτή την αίτηση θα δει τα πρακτικά της δίκης» ανέφερε ο Ν. Αλεξανδρής, ο οποίος μαζί με τη Σοφία Πολυζωγοπούλου εκπροσωπεί το θύμα. «Αποδείχθηκε ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει μείωση της ποινής της» είπε για τη βιτριολίστρια μετά το πέρας της διαδικασίας η Ιωάννα Παλιοσπύρου, αναφέροντας πως νιώθει δικαιωμένη. Ωστόσο, η ίδια τόνισε πως η 39χρονη δράστιδα δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια και πως η συγγνώμη της είναι προσχηματική. «Δεν δέχομαι τη συγγνώμη της και εξακολουθώ να τη φοβάμαι» ανέφερε ακόμη το θύμα.
Τάδε έφη Κεχαγιόγλου
Σε δήλωσή του, πάντως, ο δικηγόρος της Εφης Κακαράντζουλα, Σάκης Κεχαγιόγλου, ανέφερε πως η εντολέας του ήταν αποφασισμένη να παραιτηθεί από την έφεση. «Μου εξήγησε ότι δεν θέλει να υποβάλει την παθούσα στην οδυνηρή δοκιμασία να ξαναζήσει τα γεγονότα που οδήγησαν στον τραυματισμό της. Προσέθεσε, δε, ότι κατέληξε με πλήρη συνείδηση και ελεύθερη βούληση στην απόφαση αυτή, θεωρώντας η ίδια ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δείξει τη μεταμέλεια, τη συντριβή και τη συγγνώμη της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεχαγιόγλου, σημειώνοντας πως ο ίδιος και ο συνεργάτης του Μανώλης Βαμβουνάκης ήταν απολύτως έτοιμοι να υπερασπιστούν την 39χρονη στο Εφετείο και να καταδείξουν πως η πρωτόδικη απόφαση με την οποία η κατηγορουμένη καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας «είναι απολύτως λανθασμένη και ο μόνος ορθός νομικός χαρακτηρισμός της πράξεώς της είναι η βαριά σωματική βλάβη».