Έρημο νησί θυμίζει από χθες η Σαντορίνη, την οποία έχουν εγκαταλείψει πάνω από 11.000 κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες τα τελευταία 24ωρα, ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι αφίξεις τουριστών και έχουν βρει την ευκαιρία επιτήδειοι να κάνουν… πλιάτσικο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, από την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου έως την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έχουν εκτελεστεί εννέα δρομολόγια πλοίων, μεταφέροντας 7.376 επιβάτες και 1.307 οχήματα, ενώ προχθές εκτελέστηκαν δύο έκτακτα δρομολόγια πλοίων που εξυπηρέτησαν επιπλέον 2.264 επιβάτες και 399 οχήματα.
Εκατοντάδες αναχώρησαν και αεροπορικώς με τακτικές και έκτακτες πτήσεις. Οσοι παραμένουν στο νησί είναι φοβισμένοι και έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους μπροστά στον κίνδυνο μεγάλου σεισμού και κατολισθήσεων. Τα γραφικά σοκάκια στη Θήρα, στην Οία και αλλού έχουν νεκρώσει και σε τίποτα δεν θυμίζουν ένα τουριστικό νησί με κόσμο όλους τους μήνες του χρόνου. Η εγκατάλειψη των περιουσιών από χιλιάδες πολίτες φαίνεται πως έχει προκαλέσει το… ενδιαφέρον επιτηδείων. Προχθές το μεσημέρι συνελήφθη ένας 59χρονος αλλοδαπός που προσπάθησε να παραβιάσει λεωφορείο δημόσιας χρήσης. Ομως έγινε αντιληπτός και τράπηκε σε φυγή. Ακολούθησαν καταδίωξη και σύλληψή του.
Κατά τη σύλληψή του βρέθηκαν στην κατοχή του διαρρηκτικά εργαλεία και κατασχέθηκαν ένα τσεκούρι, ένα κατσαβίδι και μία μεταλλική ράβδος. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής και παράνομη διαμονή στη χώρα. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου στη Θήρα εν μέσω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας έχουν ληφθεί μέτρα για την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών και μικροεγκληματικότητας. Οι αστυνομικές Αρχές του νησιού εκτιμούν πως ελλοχεύει ο κίνδυνος διαρρήξεων μετά την αποχώρηση 11.000 κατοίκων από το νησί.
Γι’ αυτό έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και τα μπλόκα σε δρόμους του νησιού. Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενισχυθεί οι αστυνομικές περιπολίες στην πρωτεύουσα, τα Φηρά, αλλά και σε τουριστικά μέρη του νησιού, όπως η Οία και το Καμάρι. Παράλληλα, έχουν στηθεί μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους στα οποία ελέγχονται ύποπτα οχήματα, ιδίως σε περιοχές όπου εκατοντάδες σπίτια έχουν κλείσει μετά την αποχώρηση των κατοίκων λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Οι μόνιμοι κάτοικοι που παραμένουν στο νησί εκφράζουν την ανησυχία τους, ζητώντας από τις Αρχές να λάβουν αυστηρά μέτρα για την προστασία των περιουσιών τους. «Φοβόμαστε ότι κάποιοι θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση και θα αρχίσουν να διαρρηγνύουν σπίτια. Ηδη έχουμε ακούσει για περιστατικά» δήλωσε επιχειρηματίας από την περιοχή του Ακρωτηρίου. Οι αστυνομικές Αρχές του νησιού εξετάζουν και μία ανάρτηση στα social media που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαρρήξεων στα κλειστά σπίτια κατοίκων που εγκατέλειψαν τη Σαντορίνη τις τελευταίες ημέρες.