Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η Χριστίνα Βραχάλη μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην εγκυμοσύνης της

Στις δυσκολίες της εγκυμοσύνης της και στο πρόβλημα υγείας...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

«Σασμός»: Ο Αντώνης λαμβάνει ένα στοιχείο για τον Αντρέα, ενώ ο...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Ο Παύλος...

Ο οδοντίατρος των αλόγων!

Ο Γιάννης Τουλουπάκης μιλά για τις ιδιορρυθμίες που έχει το επάγγελμα και τους απαιτητικούς «ασθενείς» του

Φορώντας την ιατρική (πράσινη) ποδιά του, πιάνει τις τσιμπίδες, τις χειροκίνητες λίμες και τον τροχό. Ελέγχει προσεκτικά τη στοματική κοιλότητα του ασθενούς του και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, προχωρεί σε εξαγωγές, καθαρισμό πέτρας και σφραγίσματα.

Δεν διαφέρει πολύ από τον… κλασικό οδοντίατρο, μόνο που οι ασθενείς του δεν είναι άνθρωποι, αλλά υπερήφανα τετράποδα και ο ίδιος φροντίζει για την οδοντιατρική υγιεινή τους εδώ και 15 χρόνια! Το επάγγελμα του Γιάννη Τουλουπάκη ήταν άγνωστο μέχρι πριν από λίγα χρόνια στη χώρα μας. Ομως η οδοντιατρική… αλόγων τείνει να καθιερωθεί πλέον και στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι σε αυτόν τον τομέα.
dfq34r34rt43t 7Καταξιωμένος πλέον στον χώρο του, ο 37χρονος Γιάννης Τουλουπάκης μιλά στην «Espresso» για τις ιδιορρυθμίες των ασθενών του, τις δυσκολίες και τα μυστικά του επαγγέλματός του, το οποίο είναι για τους περισσότερους τουλάχιστον ασυνήθιστο, ωστόσο είναι απαραίτητο για όλα τα άλογα («αθλητικά» και μη), όπως ακριβώς είναι και ο οδοντίατρος για τους ανθρώπους. «Μεγάλωσα με τα άλογα. Ο παππούς μου ήταν πεταλωτής στην Κρήτη και, όταν ήμουν μόλις έξι μηνών, με ανέβασε σε ένα από αυτά!

Η παράδοση
dfq34r34rt43t 2Την τέχνη του ακολούθησε ο πατέρας μου, ο Αγγελος και έως σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους πεταλωτές στον ιππόδρομο. Από αυτούς αγάπησα τα άλογα και κατάλαβα ότι μας δίνουν μια σπάνια ζεστασιά» επισημαίνει.
dfq34r34rt43t 1Στα 18 του χρόνια ο Γιάννης Τουλουπάκης πήγε στο Κεντάκι των ΗΠΑ και σπούδασε πεταλωτής. Επέστρεψε στην Ελλάδα, δούλεψε κοντά στον πατέρα του και γνώρισε έναν Γάλλο οδοντίατρο ιπποειδών, που επισκεπτόταν τη χώρα μας για να φτιάχνει τα δόντια των αλόγων. Τότε μπήκε το «μικρόβιο» στον επαγγελματία οδοντίατρο αλόγων. Πήγε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και σε εντατικό πρόγραμμα φοίτησης μέσα σε έναν χρόνο πήρε το σχετικό πτυχίο από το American School of Equine Dentistry.

Ο εξοπλισμός
dfq34r34rt43t 3
«Θα μπορούσα να μείνω στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι οδοντίατροι αλόγων, αλλά προτίμησα τη χώρα μου και δεν το μετάνιωσα» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει: «Αγόρασα τον εξοπλισμό μου, δίνοντας μάλιστα ένα μεγάλο κεφάλαιο και φροντίζω να τον ανανεώνω με παραγγελίες από το εξωτερικό, γιατί εδώ δεν βρίσκω τίποτα». Ο 37χρονος έχει πλέον μεγάλη πελατεία, αφού τον καλούν συχνά στον ιππόδρομο αλλά και σε ιππικούς ομίλους στην Αττική και την περιφέρεια.
dfq34r34rt43t 6«Τα άλογα έχουν 40 δόντια (ενώ εμείς 32) και η στοματική τους κοιλότητα δεν διαφέρει από του ανθρώπου παρά μόνο στο μέγεθος, αφού έχουν και αυτά τραπεζίτες, κοπτήρες και κυνόδοντες. Το άλογο όμως δεν μασάει την τροφή όπως εμείς, την αλέθει, την κάνει πολτό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό τα δόντια του να είναι λεία, χωρίς καμία προεξοχή, αλλιώς τραυματίζεται επικίνδυνα. Εκεί επεμβαίνω εγώ. Πρώτα τα λιμάρω, μετά βλέπω αν έχει χαλασμένο δόντι ή αν υπάρχουν κολλημένες τροφές» εξηγεί ο Γιάννης Τουλουπάκης. Φροντίζει πάντα προτού ξεκινήσει να εξετάζει το στόμα ενός αλόγου να το πλησιάζει με αγάπη και ειλικρίνεια. Το χαϊδεύει και του δείχνει ότι το μόνο που θέλει είναι να το απαλλάξει από τον πόνο του. «Υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά άλογα, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, όπως είμαστε και εμείς οι άνθρωποι. Πιο εύκολοι ασθενείς είναι τα αρσενικά. Τα θηλυκά είναι ανυπόμονα και νευρικά».

Ο τιμοκατάλογος για χλιμίντρισμα με… λαμπερά χαμόγελα

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Τουλουπάκης έχει πάντα μαζί του βοηθό και συνεργάζεται με κτηνίατρο όταν πρέπει να κάνει ηρεμιστική ένεση στο άλογο. «Στην Αμερική η οδοντιατρική φροντίδα αλόγων έχει προχωρήσει και πληρώνεται καλά. Εγώ χρεώνω λογικές τιμές. Στο εξωτερικό μια πολύωρη επέμβαση κοστολογείται στα 1.800 ευρώ και εγώ είμαι μόλις στο 1/3 αυτής της τιμής. Μια εξαγωγή τη χρεώνω γύρω στα 100 ευρώ, ενώ τη συντήρηση από 50 έως 90 ευρώ» λέει. Οπως θυμάται ο 37χρονος, κάποτε είχε σώσει ένα άλογο που κινδύνευε να πεθάνει, καθώς πονούσε το δόντι του, ενώ έχει κάνει και πεντάωρες επεμβάσεις σε βαριά τραυματισμένα στα δόντια άλογα. «Κουράζομαι πολύ σωματικά. Ενα άλογο ζυγίζει περίπου 800 κιλά και εγώ βάζω δύναμη για να του κρατήσω το κεφάλι όταν δουλεύω. Το βράδυ γυρίζω κατάκοπος, αλλά νιώθω ικανοποίηση γιατί έχω απαλύνει τον πόνο στα άλογα» καταλήγει.

Το φλερτ με τον κίνδυνο
dfq34r34rt43t 5
Ο 37χρονος Γιάννης Τουλουπάκης δηλώνει πως έχει τόσο πάθος για τη δουλειά του, που την ώρα της εξέτασης του στόματος ενός αλόγου δεν σκέφτεται τον κίνδυνο. «Οταν δουλεύω δεν φοβάμαι. Οταν επιστρέφω στο σπίτι σκέφτομαι ότι όλη μέρα… φλέρταρα με τον κίνδυνο. Εχω εμπιστοσύνη στον στοματοδιαστολέα μου, αν και μια φορά έσπασε, το άλογο μου δάγκωσε τον αντίχειρα και μου έβγαλε το νύχι. Ο πόνος ήταν αφόρητος. Στο παρά πέντε σώθηκε το δάχτυλό μου. Μια άλλη φορά το άλογο τρόμαξε ενώ δούλευα στο στόμα του, με πέταξε κάτω και το κεφάλι μου βρέθηκε στα πόδια του» περιγράφει.

Βασίλης Μάλεσης
Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...