Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζεται σήμερα η προσφυγή του καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Λαζαράτου, ο οποίος ζητά να κριθεί ως «αντισυνταγματικό και παράνομο» το επίθετο Ντε Γκρες που έχει λάβει η τέως βασιλική οικογένεια.
Η προσφυγή του καθηγητή κατατέθηκε τον περασμένο Μάρτιο, θέτοντας μια σειρά από νομικά επιχειρήματα, μεταξύ των οποίων πως «το επίθετο παραπέμπει στην ταξική προέλευση των δικαιούχων και στη διατήρηση των προνομίων που κατείχαν πριν από την κατάργηση της βασιλείας». Από τους δικαστές του ΣτΕ ζητείται η ακύρωση της επίδικων αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι το έννομο συμφέρον του συνίσταται στο ότι είναι «εγγεγραμμένα στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων, άρα και στους εκλογικούς καταλόγους, άτομα τα οποία παρανόμως διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια λόγω του παράνομου επιθέτου».
Οπως τονίζεται στην προσφυγή του κ. Λαζαράτου, «αυτό δημιουργεί έμμεση διάκριση έναντι όλων των πολιτών, με αποτέλεσμα να θίγεται η προσωπικότητά του ως Ελληνα πολίτη». Ανάμεσα στα επιχειρήματα που θέτει είναι το γεγονός ότι εξακολουθούν να συστήνονται ως πρίγκιπες στους διαδικτυακούς φίλους τους και αυτοαποκαλούνται ο μεν Παύλος Prince Nikolaos ή Pavlos crown prince στο Instagram, ο δε Νικόλαος διαθέτει το site princenikolaos, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα ως προς το κατά πόσο πραγματικά έχουν αποποιηθεί τα αξιώματα που δεν υφίστανται στην ελληνική έννομη τάξη. Με την υπόθεση θα ασχοληθεί σήμερα το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε επταμελή σύνθεση, με εισηγήτρια την πάρεδρο Χ. Ευαγγελίου.
Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο πάρεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου Νικόλαος Σεκέρογλου, η αίτηση ακύρωσης «στρέφεται κατά αποφάσεων του υπουργού Εσωτερικών, με τις οποίες διαπιστώθηκε η συνδρομή των προϋποθέσεων της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ν. 2215/1994 και αναγνωρίσθηκε η ελληνική ιθαγένεια στα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας. Με την αίτησή του ο αιτών, κατ’ επίκληση της ιδιότητας του Ελληνα πολίτη, εκλογέα και καθηγητή ΑΕΙ, αμφισβητεί τη νομιμότητα των πράξεων αυτών, λόγω μη συνδρομής μιας εκ των προϋποθέσεων αναγνώρισης της ιθαγένειας, δηλαδή της κτήσης νόμιμου επωνύμου».
Κατά τον αιτούντα, η δήλωση και η χρήση του επιθέτου «Ντε Γκρες» αντίκειται στο άρθρο 4, παρ. 7 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι «τίτλοι ευγενείας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Ελληνες πολίτες», στην αρχή της ισότητας και στη δημοκρατική αρχή, διότι παραπέμπει στην ταξική προέλευση των δικαιούχων και στη διατήρηση των προνομίων που κατείχαν πριν από την κατάργηση της βασιλείας.