Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Μίνι συσκευή καταπολεμά την υπέρταση

Τοποθετείται με μικροεπέμβαση και ρίχνει την αρτηριακή πίεση

Συσκευή που δεν είναι μεγαλύτερη από ένα συνδετήρα χαρτιών μπορεί να προσφέρει λύση στο πρόβλημα των περιστατικών υπέρτασης που δεν αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση φαρμάκων, ούτε με τη μέθοδο της αφαίρεσης νευρικών ινών από τους νεφρούς.

Η συσκευή τοποθετείται με μικροεπέμβαση στη βουβωνική χώρα, με σκοπό την τεχνητή «απομάκρυνση» της αρτηρίας από τη φλέβα που υπάρχει στην περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως αποδείχτηκε σε κλινική μελέτη, τη μείωση των αντιστάσεων των αιμοφόρων αγγείων, οπότε παρατηρήθηκε πτώση της αρτηριακής πίεσης. Είναι προϊόν συνεργασίας της καλιφορνέζικης εταιρίας Rox Medical με το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Οπως γράφουν οι ερευνητές, αρτηρίες και φλέβες στη βουβωνική χώρα θα μπορούσαν να είναι μέσο για τη μείωση της υπέρτασης. Βασισμένοι στην ιδέα της τεχνικής της νεφρικής απονεύρωσης, οι Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν τη συσκευή που απομακρύνει την αρτηρία από τη φλέβα στη βουβωνική χώρα επιτυγχάνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αποτελεσματική

Τη νέα ανακάλυψη έχουν δοκιμάσει μέχρι στιγμής 80 ασθενείς σε 16 κέντρα ελέγχου υπέρτασης σε ευρωπαϊκές χώρες. Ολοι οι μετέχοντες ήταν υπερτασικοί στους οποίους η φαρμακευτική αγωγή δεν είχε αποτέλεσμα. Στα δύο τρία των μετεχόντων η μέθοδος αποδείχτηκε πλήρως αποτελεσματική, ωστόσο στο ένα τρίτο αυτών παρουσιάστηκε οίδημα στο πόδι, που αποδόθηκε στη συσκευή. Αυτοί χρειάστηκαν ακόμα μία επέμβαση. Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν πάντως πως στη συνέχεια θα βελτιώσουν περαιτέρω τον τρόπο εμφύτευσης στης συσκευής, οπότε θα αποφευχθούν οι παρενέργειες.

Ο καθηγητής Μέλβιν Λόμπο, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, εξήγησε: «Χρειαζόμαστε χρόνο για να ερευνήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συσκευής, για καλύτερη κατανόηση της ασφάλειάς της και της λειτουργίας της μέσα στο σώμα. Για να πούμε με βεβαιότητα ότι φτάσαμε τον στόχο μας θα κάνουμε δοκιμή σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών. Κι αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά για τους ασθενείς με υπέρταση που δεν αντιμετωπίζεται με φάρμακα».

Κάτια Γιαπαλάκη 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...