Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025

Η «Απαγωγή» – θρίλερ που κόβει την ανάσα διά χειρός Νικολούλη

Η οικοδέσποινα μιας από τις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, του «Φως στο τούνελ», θέλησε να ρίξει περισσότερο φως στο σκοτάδι, για αυτό έγραψε το έκτο της βιβλίο με τίτλο «Απαγωγή»,

Νίκος Βισκαδουράκης: «Ο καθρέφτης του κ. Χάιντ» τελευταία μέρα της έκθεσης στη...

Η Roma Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου...

ΠΟΙΗΣΗ και ΧΡΩΜΑ από τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο στο χώρο τέχνης Αγκάθι -Καρτάλος

Μια συνεργασία -έκπληξη επιφύλαξαν για το φιλότεχνο κοινό ο...

Αποθέωση του κοινού στους πρωταγωνιστές της παράστασης «Το 5ο βήμα»

Σχεδόν για δέκα λεπτά χειροκροτούσε το κοινό, προχθές το...

Στα πράσα ο Καλλίνικος της ιστορικής Ιεράς μονής μεγάλου σπηλαίου στα Καλάβρυτα

Παζάρευε την πώληση 17 βυζαντινών εικόνων και 2 Ευαγγελίων αντί του ποσού των 200.000 €

Σοκ έχει προκαλέσει στην Εκκλησία της Ελλάδας και στους πιστούς η αποκάλυψη ότι ο ηγούμενος της ιστορικής μονής του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων Καλλίνικος «παζάρευε» 17 βυζαντινές εικόνες και δύο Ευαγγέλια του 18ου αιώνα, με τίμημα 200.000 ευρώ, για να ακολουθήσει η επ’ αυτοφώρω σύλληψή του με προσημειωμένα χαρτονομίσματα μαζί με έναν μοναχό, δύο μεσάζοντες, έναν ενεχυροδανειστή και τη σύζυγο του τελευταίου.

Στελέχη του ελληνικού FBI είχαν πληροφορίες ότι ο ηγούμενος του ιστορικού μοναστηριού είχε βγάλει στο σφυρί βυζαντινές εικόνες και άλλα κειμήλια. Ετσι, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έστησαν παγίδα στους ρασοφόρους ιερόσυλους. Μία γυναίκα αστυνομικός εμφανίστηκε ως πελάτισσα σε μεσάζοντα, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των κειμηλίων. Ο πολίτης την έφερε σε επαφή με τον ηγούμενο Καλλίνικο και τον μοναχό Σεραφείμ και συμφώνησαν για την αγοραπωλησία των βυζαντινών εικόνων και δύο ανεκτίμητης αξίας Ευαγγελίων του 1737 και του 1761.

Η αγοραπωλησία των κειμηλίων έγινε προχθές Κυριακή σε περιοχή της Κορίνθου, αντί 200.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Αμέσως μετά αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον ηγούμενο, στον μοναχό, στον μεσάζοντα που μεσολάβησε ανάμεσα στην αστυνομικό και στους ιερωμένους, στον ενεχυροδανειστή και στη σύζυγό του, καθώς και σε έναν πολίτη που θα πουλούσε αρχαία νομίσματα. Οι έξι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Κορίνθου για την απαγγελία διώξεων και στη συνέχεια θα παραπεμφθούν για να απολογηθούν σε ανακριτή.

Μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., οι εικόνες και τα Ευαγγέλια εστάλησαν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού για να γίνει εκτίμηση της αξίας τους. Οι πιστοί στα Καλάβρυτα είναι εξοργισμένοι από την αγοραπωλησία των εικόνων και των Ευαγγελίων, ζητώντας να γίνει καταγραφή όλων των κειμηλίων της μονής, καθώς φοβούνται πως μπορεί να έχουν πουληθεί και άλλα. Ας σημειωθεί πως τουλάχιστον μία εικόνα και τα δύο Ευαγγέλια του 18ου αιώνα είχαν κλαπεί πριν από δύο χρόνια από μοναστήρι της Σπάρτης, κάτι που θα ερευνήσουν περαιτέρω οι αστυνομικές Αρχές για το ενδεχόμενο αρχαιοκαπηλίας και σε άλλα μοναστήρια στην Πελοπόννησο.

Ο Καλλίνικος την ώρα που οδηγείται στον εισαγγελέα

Μετά τη σύλληψη του ηγουμένου Καλλινίκου και του μοναχού Σεραφείμ, οι δυο τους τέθηκαν σε αργία μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, με απόφαση του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου. Τη θέση του ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και προέδρου του ηγουμενοσυμβουλίου θα αναλάβει ο ίδιος ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος. Στη θέση του μοναχού Σεραφείμ, που απομακρύνθηκε, ορίστηκαν ως μέλη του ηγουμενοσυμβουλίου ο μοναχός Βαρνάβας Βαδεβούλης και ο κ. Γεώργιος Μπέσκος, νομικός σύμβουλος της Ιεράς Μητροπόλεως και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγιαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, χτισμένη στο άνοιγμα σπηλαίου της οροσειράς του Χελμού, σε ύψος 900 μ., θεωρείται η αρχαιότερη στην Ελλάδα και είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας.Κτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς αδερφούς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο, οι οποίοι ενώ ήταν στα Ιεροσόλυμα είδαν ξεχωριστά ο καθένας μία οπτασία με την εντολή να μεταβούν στην Αχαΐα και να βρουν την ιερή εικόνα της Παναγίας από μαστίχα και κερί, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Υστερα από αλλεπάλληλες περιπλανήσεις μια βοσκοπούλα τούς οδήγησε στο σπήλαιο όπου βρισκόταν η ιερή εικόνα. Στην Επανάσταση του 1821 το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου αποτέλεσε φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, αλλά και κέντρο αντίστασης κατά των Οθωμανών, και παρότι δέχτηκε πολλές επιθέσεις, ποτέ δεν κατακτήθηκε.

spot_img





ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Κώστας Φραγκολιάς: «Η Δώρα έφυγε από το σπίτι μας και έχω κούτες στο σαλόνι και τις βλέπω»

Ο Κώστας Φραγκολιάς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πρώην σύντροφό του, Δώρα και εξομολογήθηκε πως θα ήθελε να τον βρει η νέα χρονιά.

«Πρώην σύντροφός μου, μου είπε να πάω σε ξενοδοχείο με έναν επιχειρηματία για 50.000 ευρώ»

Αποκάλυψε την ανήθικη πρόταση που της έκανε πρώην σύντροφός της.

Δε θα πιστέψετε ποιος γνωστός ηθοποιός είναι ο νονός της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

«Ισχύει ότι έχω βαφτίσει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Ως βαφτιστήρα είναι εξαιρετική, εγώ δεν είμαι καλός ως νονός»

Βρέθηκε η Ναταλία Λιονάκη – Δείτε πού βρίσκεται και τι κάνει;

Πολύς λόγος και ανησυχία υπήρξε το τελευταίο διάστημα για...

Η εξομολόγηση της Νάντιας Κοντογεώργη για την υγεία της: «Πέρυσι ξεκίνησε η περιπέτειά μου»

Η Νάντια Κοντογεώργη αποκάλυψε την περιπέτεια υγείας της και πόσταρε φωτογραφία της έξω από το νοσοκομείο.

Τζένη Θεωνά – Δήμος Αναστασιάδης: Αυτό είναι το νέο τους σπίτι

Η Τζένη Θεωνά και ο Δήμος Αναστασιάδης λίγο καιρό...




Μποζουκια Αθηνα