Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Μετάφραση στο κλάμα του μωρού!

Η Σορίνα Μοϊσέσκου διδάσκει στους γονείς το «λεξιλόγιο» των νεογέννητων ώστε να καταλαβαίνουν τις ανάγκες τους

Μπορούν οι νέοι γονείς να αντιληφθούν τι θέλει να πει το μωρό τους όταν σπαράζει στο κλάμα; Και βέβαια, σύμφωνα με τη μοναδική στη χώρα μας πιστοποιημένη εισηγήτρια της γλώσσας των μωρών Dunstan, Σορίνα Μοϊσέσκου, η οποία διδάσκει στους γονείς το «λεξιλόγιο» των νεογέννητων και τους μαθαίνει πώς να αποκωδικοποιούν το κλάμα προκειμένου να ανταποκρίνονται αμέσως στις βασικές ανάγκες του παιδιού τους.

Οπως εξηγεί η ίδια στην «Espresso», κάθε ήχος και οποιαδήποτε σωματική αντίδραση ενός νεογέννητου κρύβει τα δικά του μυστικά! Αλλιώς κλαίει ένα μωρό όταν πεινάει ή όταν είναι κουρασμένο και θέλει να κοιμηθεί κι αλλιώς όταν υποφέρει από κολικό ή αισθάνεται δυσφορία.

«Είναι σημαντικό για τους γονείς να μπορούν να καταλαβαίνουν από τον πρώτο κιόλας ήχο ή κλάμα την ανάγκη του παιδιού τους. Μέσα από τη μέθοδο Dustan τούς μαθαίνω πώς να τους ερμηνεύουν, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά» αναφέρει η Σορίνα Μοϊσέσκου, τα σεμινάρια της οποίας παρακολουθούν γονείς όλων των ηλικιών στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει μόνιμα.r34qtw3

«Κάθε μωράκι από τη γέννησή του ως την ηλικία των τεσσάρων μηνών επικοινωνεί με πέντε διαφορετικούς ήχους, που υποδηλώνουν πείνα, κούραση, ανάγκη για ερυγή (ρέψιμο), ύπαρξη κολικού και δυσφορία. Για παράδειγμα, όταν ένα μωρό πεινάει, αρχίζει να πιπιλάει το δάχτυλό του.

»Οταν στο πιπίλισμα προστίθεται και ήχος, αυτό σημαίνει ότι… φωνάζει “πεινάω”! Αυτή είναι η πρώτη επικοινωνία, προτού εξελιχθεί σε κλάμα. Ετσι, όσο πιο σύντομα ένας γονιός αναγνωρίζει τη “λέξη” πεινάω τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ανταποκριθεί.

»Το αποτέλεσμα είναι το μωρό να κλαίει κάθε φορά που πεινάει όλο και λιγότερο, αφού από την πρώτη κιόλας κίνηση θα είστε σε θέση να αναγνωρίζετε την πείνα του».

Τη μέθοδο Dunstan δημιούργησε η mezzo soprano Priscilla Dunstan στην Αυστραλία το 2006. Λίγα χρόνια αργότερα κατάφερε μέσα από την εκπομπή της διάσημης παρουσιάστριας Oprah Winfrey να κάνει τη γλώσσα των μωρών γνωστή στην Αμερική. Εκεί τη διδάχτηκε και η Σορίνα Μοϊσέσκου, η οποία ανακάλυψε τα οφέλη της μεθόδου προτού έρθει στην Ελλάδα και γνωρίσει τον σύζυγό της, με τον οποίο έχει αποκτήσει ένα παιδί. «Το γεγονός ότι οι γονείς μπορούν να ακούσουν προσεκτικά και να κατανοήσουν τις ανάγκες του μωρού τους, εκτός του ότι ενισχύει τους δεσμούς τους με εκείνο, τους διευκολύνει και τους ανακουφίζει από την πίεση και το στρες που οι περισσότεροι αισθάνονται συνήθως».

Ηρεμος ύπνος

«Το μωρό θα κλαίει λιγότερο, θα ησυχάζει πιο εύκολα και θα έχει έναν ήρεμο και χωρίς διακοπές ύπνο. Τα μωρά χρησιμοποιούν ήχους και χειρονομίες για να επικοινωνήσουν για τις βασικές ανάγκες τους. Αν αυτές οι ανάγκες δεν ικανοποιηθούν ή αγνοηθούν, το κλάμα γίνεται πιο δυνατό και τα μωρά αναστατώνονται περισσότερο. Από την άλλη, όταν τα παιδιά είναι χαρούμενα και ικανοποιημένα, θα κοιμηθούν καλύτερα» προσθέτει η «δασκάλα» της βρεφικής γλώσσας. Το κόστος του ομαδικού σεμιναρίου είναι 29 ευρώ το άτομο, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στον ιστότοπο dustanbaby.gr.

Απελευθέρωση συναισθημάτων

Η Σορίνα Μοϊσέσκου γεννήθηκε στο Βουκουρέστι και προτού ασχοληθεί με τη γλώσσα των μωρών, ήταν εκπαιδεύτρια αλόγων, επάγγελμα το οποίο ασκεί ως σήμερα. Ενας άλλος τομέας ενδιαφέροντός της είναι η μελέτη των εναλλακτικών μεθόδων θεραπείας των ανθρώπων και των ζώων, καθώς είναι πιστοποιημένη πρακτικός στην επιστήμη απελευθέρωσης των εγκλωβισμένων συναισθημάτων (The Emotion Code) που έχουν παγιδευτεί στο ανθρώπινο σώμα.

Θάνος Μακρογαμβράκης 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...