Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Μπισμπίκης στο Παρίσι για το πρώτο ευρωπαϊκό κύπελλο του Παναθηναϊκού

Στο «χρονοντούλαπό» του έψαξε ο Βασίλης Μπισμπίκης και ανέσυρε...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ρένος αρνείται να αποκαλύψει στον Σίμο που...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

«Σασμός»: Βασιλική και Μαθιός ζουν με την απειλή της αποκάλυψης της αλήθειας...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Εύα...

Το εργοστάσιο κουλουριών!

Το πρότζεκτ για την καθημερινή μαζική παραγωγή του προϊόντος από εταιρία της Θεσσαλονίκης

Σε βιομηχανικό προϊόν φιλοδοξεί να μετατρέψει το παραδοσιακό και φημισμένο κουλούρι Θεσσαλονίκης μια εταιρία που ειδικεύεται στο χειροποίητο κριτσίνι. Με επωνυμία που «μυρίζει» συμπρωτεύουσα, οι υπεύθυνοι της Παραδοσιακό Κουλούρι Θεσσαλονίκης Α.Ε. έχουν στα σκαριά μια μεγάλη επένδυση που φιλοδοξούν να φέρει τα πάνω κάτω στον τομέα της παραγωγής του ξακουστού κουλουριού. Μετά το κουλούρι-γίγας για βραβείο Γκίνες, που αγκάλιασε τον Λευκό Πύργο σε εκδήλωση που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, οι υπεύθυνοι της εταιρίας σχεδιάζουν να φτιάξουν εργοστάσιο που θα παράγει καθημερινά τεράστιες ποσότητες κουλουριών, έτοιμων να ψηθούν από τους αρτοποιούς πριν καταλήξουν στα ράφια των καταστημάτων.

«Σήμερα υπάρχουν μόνο μικρές βιοτεχνίες ή μεμονωμένοι αρτοποιοί που παράγουν κουλούρια. Εμείς θέλουμε να κάνουμε μαζική παραγωγή και να τροφοδοτήσουμε όλη την αγορά στην Ελλάδα – και στο μέλλον και το εξωτερικό. Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που εκτιμούμε ότι θα κοστίσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ. Την έχουμε ήδη εντάξει στον αναπτυξιακό νόμο και ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Χρειάζεται ένα τεράστιο μηχάνημα, μήκους άνω των 25 μέτρων, για να μπορέσει να γίνει μαζική παραγωγή κουλουριών τα οποία θα ψήνονται στη συνέχεια στους φούρνους, αφού πρόκειται για ιδιαίτερο προϊόν που τρώγεται φρέσκο και κρατάει μόνο μερικές ώρες» εξηγεί στην «Espresso» η εκπρόσωπος της εταιρίας Σοφία Γεράκη.

Η ειδίκευση

Σήμερα οι εργαζόμενοι ειδικεύονται στο κριτσίνι: «Παράγουμε κάθε μέρα περίπου τρεις τόνους χειροποίητα κριτσίνια, είτε με σουσάμι και λινάρι, είτε πολύσπορα, σουσαμένια, ολικής άλεσης ή από καλαμπόκι. Πελάτες μας είναι αρτοποιεία, πρατήρια άρτου, ξενοδοχεία, catering, εστιατόρια, cafes, bars, clubs ή καταστήματα τύπου delicatessen που διαθέτουν τα προϊόντα μας σε μορφή “χύμα”».

Οπως φαίνεται, η αγορά του κουλουριού είναι αστείρευτη. Το φημισμένο Θεσσαλονίκης είναι ένα πολυαγαπημένο προϊόν, με ιστορία που έχει φτάσει στο σημείο να προκαλέσει ακόμη και ελληνοτουρκικό «πόλεμο» μεταξύ των αρτοποιών. Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη κίνηση τουρκικής εταιρίας που ανακοίνωσε τα σχέδιά της να πατήσει πόδι στην Ελλάδα πουλώντας τη δική της εκδοχή κουλουριού, το οποίο, σύμφωνα με τους Ελληνες αρτοποιούς, δεν θυμίζει σε τίποτα το δικό μας. Η τουρκική προσπάθεια είχε οδηγήσει τους Θεσσαλονικείς αρτοποιούς να μπουν στη διαδικασία να ετοιμάσουν φάκελο για να μην μπορεί κανείς να καπηλευτεί την ελληνικότητα του κουλουριού.

f5444

Νίκος Πιτσιακίδης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...